fredag den 2. juli 2021

Tjuhej hvor det går

Juni er bare fløjet af sted. Dels skal haven jo passes med vanding, opbinding, beskæring, klipning og meget andet. Dels er det jo lige nu, at den danske sommer ruller sig ud, og de fleste haver er på det højeste. Så man skal også nå at komme ud og opleve naturen og nogle af alle de dejlige haver, hvor flinke haveejere byder indenfor.

Traditionen tro var vi i Skagen i nogle dage omkring sankthans. Desværre måtte det store sankthansbål ved vippefyret igen i år aflyses på grund af coronafare. Men Skagen er jo altid dejlig omkring midsommer, så vi tog alligevel derop.

Nogle få havde fundet vej til Vippefyret sankthansaften, og i det gode vejr var det skønt at gå rundt derude og nyde udsigten over havet.

I haven ved Skagen Museum fandt jeg dette smukke bed med sporebaldrian, Centranthus ruber. Sporebaldrian er en god staude, hvis man ønsker at lave et bed med kun en slags planter. Den blomstrer hele sommeren og et stykke ind i efteråret, den er meget tørketålende, og så kræver den ingen opbinding.

Hortensiabedet var lige på nippet til at springe ud. Det bliver smukt om nogle dage.

På hjemvejen fra Skagen måtte vi selvfølgelig forbi Haven i Hune. Haven var som altid på denne årstid meget frodig og tæt.


Hjemme igen skulle haven lige inspiceres. Græsplænen skulle slås. Det er tørt, så havevanderen kom frem. Krukkeplanterne skulle have en afpudsning. Og der skulle selvfølgelig også tages et par billeder.


Det er fortsat de blomstrende buske - dronningebusk, stjernetop, uægte jasmin m.fl. der præger haven.Forhaven er domineret af tre store koreakorneller, der lige nu blomstrer helt overdådigt.


Blandt stauderne er det katteurt, storkenæb og salvier der indtager førstepladsen.Og så lærkesporerne. De kommer lidt hist og pist i haven, og de fleste bliver luget op. Men de har fået et bed, hvor de får lov at være i fred, og her er lige nu temmelig gult.


Efter et par nætter hjemme tog vi af sted igen. Denne gang var det havefestivalen, der trak. Vi havde bestemt os for at tage til Fyn i weekenden for at se på haver. Vi så fire meget spændende og meget forskellige haver. Alle steder mødte vi venlige haveejere, der tog imod med åbne arme og viste deres haver frem.

I Gudme besøgte vi haven på Solbakken, hvor Susanne og Thorben og deres frække, men meget charmerende hundehvalp tog imod. Jeg har på Susannes blog fulgt tilblivelsen af haven, og nu var det spændende at se den i virkeligheden. Og jeg blev bestemt ikke skuffet. Der er mange skønne billeder på Susannes blog. Så jeg vil her nøjes med en lille smagsprøve.

Det er en have med lange kik og symmetri.


Der er mange hække, og nogle steder er naturen inviteret indenfor.


Der er farveopdelte bede i gult


og i hvidt og gråt.


Der er også et stort smukt orangeri, hvor bagvæggen består af en høj og lang mur. En spændende løsning.


En stor tak skal lyde til Susanne og Thorben, fordi de viste deres have frem.

Vi er nu hjemme igen, og haven skal have en omgang inden sommerferien, som snart står for døren.
Jeg har været lidt fraværende i kommentarfeltet på jeres haveblogs på det sidste, for der har været så mange andre gøremål, men jeg læser med.

26 kommentarer:

 1. Hej Elna!
  Vad skönt det är att kunna ta lite utflykter. Skagen är fint, skulle inte ha något emot ett besök där igen. Fina trädgårdar ni besökte. Solbakken bloggen har jag följt, en vacker trädgård. Riktigt fint i er egen trädgård. Idag har vi så varmt, så jag vet inte riktigt var jag skall sitta. Flyttar mig från en skuggig plats till en annan. Men det är inget mot den värmeböljan de har i USA och Canada.
  Ha en skön helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Skagen er et skønt sted. Vi er der som regel til midsommer. Sommeraftnerne er helt magiske deroppe. Jeg kan godt lide at komme ud og se haver, og de fleste haver er på toppen i slutningen af juni og starten af juli. Solbakken er en flot have med mange spændende detaljer. Her har vi i dag haft overskyet vejr med omkring 20 grader. Jeg har arbejdet i haven, og jeg synes, det var perfekt havevejr. Det er godt, du kan finde skygge, når det er så hedt.
   Du må også have en god weekend!
   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det er flotte bilder du har tatt fra Solbakken. Jeg har også fulgt den bloggen i noen år. Det er spennende å se bilder derfra. Vet du hva slags hortensia det er som snart skal springe ut? Den ser så flott ut.
  God weekend og fortsatt god sommer!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er en spændende have på Solbakken, og der kunne tages rigtig mange fotos. Men Susanne tager jo selv mange billeder af haven, så jeg valgte kun at vise et lille udvalg.
   Jeg har desværre ikke navnet på hortensiaen, og jeg har læst på museets hjemmeside, men jeg kan desværre ikke finde navnet. Det er en meget blomsterrig hortensia, og planterne vokser i et meget langt bed, så det er et fantastisk syn, når de blomstrer.
   Du må også nyde sommeren!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Skønne billeder fra skønne haver, alle som en. Det er en skøn tid lige nu i haverne.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en skøn tid. Jeg tror, de fleste haver er på toppen i slutningen af juni og starten af august. Den ene af de fynske haver, vi så, var en have med mange forskellige slags roser. En hel del af roserne var af sorter, der kun blomstrer en gang, men de var heldigvis lige på toppen i sidste weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Nej hvor dejligt at se billeder fra Susanne og Thorbens have, den er så fin og du fik taget gode billeder. Måske vågner Susanne også op en dag og laver et indlæg :) Ellers er det i hvert fald godt, at du har været der med kameraet.
  Også en fin tur til Skagen, jeg faldt over billedet af sporebaldrian, det er lige noget for Lisbeth i Ebeltoft, som søger tørketålende planter.
  Jeg bemærkede også dine fine koreakorneller, de står flot nu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fortalte Susanne, at hun skal blive ved med at lave indlæg på bloggen. Jeg håber, hun forstod 😉.
   Sporebaldrian er en fin staude, og at den er tørketålende, giver et par ekstra stjerner. Jeg tror, at Lisbeth i Ebeltoft og jeg har det til fælles, at vi jagter tørketålende planter. Koreakornellerne er flotte, når de blomstrer, og det gør de heldigvis over temmelig lang tid.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Sikke frodig din have er for øjeblikket. Koreakornellerne er meget smukke, og dine bede med salvier og katteurt er meget flotte. Flotte farver sammen med alt det grønne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Koreakornellerne har mange blomster lige nu, og vi nyder dem. Jeg er de seneste år blevet meget glad for salvier. Der er kommet en del fine nye sorter, som desværre ikke er helt hårdføre. Jeg går jo meget efter tørketålende planter, fordi vi har sandjord, og her er salvier og katteurt gode.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Det var et par gode udflugter, kan jeg se på billederne.
  Hvor er det sjovt, at du viser sporebaldrian, for den har jeg netop besluttet at prøve i et ledigt hul efter en storkenæb, der blev lidt vel voldsom. Jeg kan se, at fru Høneballe også er inde på den ide?
  Jeg har også forsøgt mig med blå salvier i bedet i år, men de bliver spist af snegle, så de ryger ud igen. Kan der være forskel på sorterne? Har du også det problem?
  Dit haverum med alle de blomstrende stauder og de hvide cafemøbler er godt nok smukt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sporebaldrian er så vidt jeg kan se en værdig afløser for storkenæb. I museumshaven var der også et bed, hvor sporebaldrian og mørkerøde pæoner var plantet sammen. Det så godt ud, men pæonerne blomstrer jo kun i kort tid. Jeg holder meget af salvier, og har nogle forskellige sorter. Jeg har aldrig oplevet, at de er blevet spist af snegle. De er alle tørketålende. Salvier er lette at stillingeformere, så jeg har selv lavet en del.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Der ser vel nok overdådigt ud i din have lige nu, med alle de blomstrende buske og dejlige bede! De blå bede ved terrassen er meget smukke, og indgangen med hele tre korneller der blomstrer så flot, men også dit lille bed med lærkespore er dejligt:)
  Sikken en masse haver I når at besøge her i højsæsonen. Ikke mærkeligt det kniber med tiden til at blogge. Besøget i Solbakken gav også fine billeder og gode sammensætninger af planter, men alt i alt kan jeg nok bedre lide din have end den meget "arkitekttegnede" stil i Solbakken (hvis du forstår). Jeg synes du har nogle meget flotte kombinationer af højt og lavt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla! Terrassen ligger godt gemt bagved huset, og bedene omkring består udelukkende af tørketålende stauder samt et æbletræ. Kornellerne tiltrækker sig opmærksomhed i blomstringstiden, som heldigvis er ret lang. Lærkesporerne er kommet af sig selv, så bedet har kostet 0 kr. at anlægge 😀.
   Jeg holder meget af at komme rundt og se haver, og så møder man så mange dejlige havemennesker. Vores have er også lavet efter en tegning, men det er jo en gammel have, som har udviklet sig i årenes løb. Jeg synes, der er en fin grundplan i haven på Solbakken, men haven er jo meget ny. Jeg tror, den vil vinde ved at få nogle flere år på bagen.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna.
  Hva dere rekker! Det høres riktig hyggelig ut, både turen til Skagen og Hagebesøk under hagefestivalen. Mener jeg har sett noen bilder fra den hagen tidligere, den så litt spennende ut.
  Ellers er det utrolig frodig og flott i hagen deres nå, med en overveldende blomstring.
  Takk for rundturen i hagen:-)
  Sporebaldrian var en ny staude for meg, den må sjekkes nærmere.
  Nyt sommeren/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af Skagen og naturen omkring. Og det er næsten blevet en tradition, at vi tager til Skagen til sankthans. Haven på Solbakken er en spændende have. Den er skabt ud fra tegninger, der er lavet af Kjeld Slot, som er en kendt dansk havearkitekt. Sporebaldrian er en god og nem staude, hvilket de åbenbart også har fået øjnene op for på Skagen Museum, for de har rigtig mange sporebaldrian.
   Det er omkring sankthans, vi har flest blomster i haven, fordi mange buske og stauder har hovedblomstring.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Era korneller är makalösa och fint att ni satt 3 som bildar en vacker fond. Lika vacker är också den stensatta sittplatsen med växterna runt. Tar med mig bilden som inspiration. Bloggar Susanne fortfarande? Har en känsla av att jag inte sett några inlägg på länge.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kornellerne lyser godt op i haven, når de blomstrer.
   Omkring siddepladsen er der udelukkende plantet stauder samt et æbletræ. Stauderne er først og fremmest valgt efter, at de skal være tørketålende samt blomsterrige. Så her har jeg ikke tænkt så meget på bladformer og -farver. Susanne er ikke så flittig til at blogge, hun bruger mest instagram. Jeg har opfordret hende til at lave nogle flere indlæg på bloggen.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hei Elna! Du tar så inspirerende bilder. Vi har en blomsterkornell som aldri har blomstra. Jeg plassere den i kjelleren om vinteren fordi jeg er redd for at den ikke klarer utevinteren, men jeg tror jeg vil prøve. En blomsterkornell skal jo blomstre. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Selvfølgelig skal en kornel blomstre, den har så fine blomster.
   Du må også ha’ det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Så mange kjekke turer du har vært på. Ja, det er mye som fortsatt trenger å gjøres i hagen her, da er det godt at det er ting som er hyggelige å holde på med, bare regnet vil gi seg. Det burde aldri regne mer enn akkurat nok til at en slipper å vanne. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid så inspirerende at komme ud at se andres haver.
   De fleste opgaver i haven er heldigvis hyggelige, men selvfølgelig er der også arbejde, man ikke rigtig gider.
   I vores have har vi tør sandjord, så vi får aldrig for meget regn. Tværtimod har vi tit gang i havevanderen.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Skagen og Susannes have er fine, men jeg nød nu især billederne fra din egen have. Kornellerne bliver mere og mere blomsterrige med alderen, er mit indtryk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Jeg er glad for, du nød billederne. Nogle gange synes jeg, at jeg viser de samme motiver igen og igen, men haven er jo ikke så stor. Kornellerne har flere blomster i år, end de nogensinde har haft, men træerne bliver selvfølgelig også større og større.

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Hej Elna
  Tak for de pæne ord om vores have:) Du har taget nogle gode billeder. Jeg har haft meget travlt dette forår, så bloggeriet er gang på gang blevet udsat, men jeg er lige gået på pension, så jeg regner snart med at blogge igen:) Det var sjovt at møde jer, og det var dejligt, at I gav jer til kende, så jeg kunne få sat ansigt på dig, for jeg har jo fulgt din blog i mange år.
  Mange hilsner
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, du får tid til at blogge igen, for dine indlæg er savnet. Men man kan altså godt have travlt, selvom man er pensionist 😉. Det var også hyggeligt at møde dig, og det var en oplevelse at se jeres dejlige have.

   Hilsen Elna

   Slet