fredag den 15. oktober 2021

En solskinsdag i oktober

En oktobermorgen, hvor solen kaster lange skygger i det dugvåde græs, kan være lige så smuk som en sommermorgen. Og så er fordelen ved oktober, at man ikke skal så tidligt op, for at opleve solopgangen.


Solen fik dugdråberne i staudehirsen til at skinne, som var den besat med tusindvis af diamanter.


Solen stod lige over staudehirsen, men troldhaslens krone dækkede for solen, så det var muligt at fotografere.


Græsplænen, der var tørkeramt i sommer, er nu frisk og grøn.


En gruppe hosta med grøn-hvide blade, hortensiaer og kugleklippede taks skaber frodighed i skyggen nord for huset.


De brune frøstande gløder i oktobersolen.Høstastersen, Aster novae-angliae 'Kylie', med de yndige små lyslilla blomster, springer ud som en af årets sidste blomster. Den er min favorit blandt havens høstasters. Både knopper og blomster er så fine, og så er blomsterne meget holdbare også i buketter.


Vi har 5 rønnetræer i haven. På de 4 er der spist op, mens fuglene ikke har rørt bærrene på det 5. træ. Sådan plejer det også at være. Bærrene må have en meget grim smag. Det er træls for fuglene, men jeg glæder mig til gengæld over at kunne nyde synet af de skinnende orangerøde bær.


Inden solen gik ned efter en smuk oktoberdag, fangede solstrålerne bærmisplerne. Op mod det sorte plankeværk skinnede bladene, som var de forgyldte.


Efterårsferien står for døren, og jeg vil ønske jer, der skal på efterårsferie en rigtig dejlig ferie. I andre må have en god weekend!22 kommentarer:

 1. Så fine høstbilder. Rognen har vært ekstra fin i år syns jeg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Rønnetræerne har været meget fine i år, men jeg tror, mange buske og træer har båret meget frugt.
   Hav en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja efteråret kan noget, næsten mere en sommeren, der ofte er for tør, det er dejligt, at græsset igen er grønt, nu kommer de skønne høstfarver, dem kan man ikke få for meget af. I år er rønnen fyldt med bær, det er så flot.
  Også god weekend til dig
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du have ret i. En sveden græsplæne, er der ikke så meget ved.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så skønne solglitter billeder. Især din diamanthirse. Egentlig er denne årstid man kan tage de mest eventyrlige billeder.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, jeg vil kalde den diamanthirse fremover. Den lever da op til navnet.
   Man kan tage gode billeder i oktober, men nogle dage er det så blæsende, at planterne lægger sig ned ☹️

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Din hirse er fantastisk fanget i sollyset. Ren diamanthirse, som Gunvor skriver, men de mange gyldne og røde blade er også fantastiske.
  Morsom historie med rønnen - tænk, at der er så stor genetisk variation i bærrenes smag.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Fra nu af er min hirse blevet til en diamanthirse. Desværre er diamanterne ikke ret holdbare.
   Min viden om genetik er meget lille, men jeg tror, der er ret store genetiske variationer inden for planteverdenen. Vi har 4 egetræer på række, og de er plantet samme dag. De tre taber altid bladene længe før den fjerde. Det må vel også skyldes genetisk variation.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så vakre bilder du viser, Elna! Oktoberlyset er så pent nå når solen er blitt så lav. Jeg ble helt betatt av din flotte asters 'Kylie'. Den vil jeg lete etter og kjøpe hvis den finnes her. Mine asters har akkurat startet blomstringen, og i natt ble det første natt under 0 grader. Så blomstringen henger i en tynn tråd fremover her dessverre.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt, at temperaturen gik under nul grader. Bare du dog havde nået at få drivhuset.
   'Kylie' er en meget smuk asters. Blomsterne er nærmest skålformede i facon. Planten bliver ret høj, og jeg bor jo et meget forblæst sted, så jeg har plantet den ved et stakit, hvortil jeg binder den op.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Er trädgård är så fint anlagd och bilderna av hirsen i motsol är underbara. Det var en vacker aster också. Jag har en som precis börjat slå ut A. n-a 'Rudelsburg' men jag gillar de flesta sorter.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Carina!
   Jeg har lige googlet 'Rudelsburg'. Det er også en smuk asters.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Fantastisk fine billeder af en smuk oktobermorgen! Det glimter og glitrer som om du havde tømt en ordentlig bøtte jule-glimmer od over haven, og det grønne græs er en god rolig baggrund sammen med det sorte hegn. Sjovt med dine rønnetræer der er så forskellige!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Solen kan virkelig få dråberne til at glitre. Men man skal være på pletten med kameraet, for pludselig er alle diamanterne væk.
   Jeg nyder, at græsset er så grønt om efteråret. Om sommeren er det næsten altid kedeligt og nogle år helt vissent.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hej Elna!
  Det ser så vackert ut på dina bilder. Hösten som finast med ett härligt solsken. Det blir inte brist på rönnbär, otroligt mycket. Vackra astrar men också det överblommade kan vara fint.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Frøstandene er så smukke netop her i oktober. Når vi kommer længere hen på året bliver farverne mere grå og kedelige, og nogle af stænglerne knækker. Jeg kan ikke få mig selv til at klippe stauderne ned endnu.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Helt LJUVLIGA bilder...ja hösten är vacker! Just nu! Färgerna, dofterna, ljuset...
  Ha en fin söndag nu! Ta väl hand om dig.
  Kram Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Titti! Oktober er en skøn måned både i haven og i naturen. Der falder ro på. Dagene bliver korte, men de lange, mørke aftner kan også noget.
   Du må have en god uge.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Du har taget nogle meget smukke billeder af solen i haven. Jeg kan næsten fornemme morgenstilheden. Dejligt at du trods alt får lov til at nyde nogle af dine rønnebær.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er ved at lukke ned, og der er ikke den travlhed, der er i sensommeren. Men oktober kan være så smuk, navnlig når solen skinner.
   Du kan tro, jeg nyder rønnebærrene, og fuglene skal nok blive mætte alligevel.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Kylie anskaffede jeg sidste år efter at have set den på din blog. Den er virkelig nydelig, omend lidt langbenet, men det er der jo en del asters, der er.

  SvarSlet
 12. Kylie er en høj asters, men jeg skulle bruge den til at dække et gammelt flethegn, og det formål opfylder den.
  Høje stauder er lidt besværlige i vores forblæste have, men nu har jeg efterhånden købt så mange staudeholdere hos Zinkbakken, at jeg har nok til en sæson, og det er en stor lettelse i forhold til pinde og snor.

  Hilsen Elna

  SvarSlet