fredag den 1. oktober 2021

Oktober

Ved indgangen til oktober er haven selvfølgelig præget af efteråret. Men den er også præget af, at septembervejret har været lunt og solrigt og uden nattefrost. Der er fortsat mange blomster, og efterårsfarverne er kun lige begyndt at indfinde sig på træer og buske. Der er dog faldet en del blade af træerne. Det må dels skyldes tørken, dels at vi havde en dag med kraftig blæst. Vi har fået 56 mm regn i september. Heraf er halvdelen faldet inden for det seneste døgn.

Benvedden er som regel først med efterårsfarverne.

Tobakspibeplantens blade er blevet kæmpestore i år. Planten bliver klippet helt ned til jorden hvert forår.

Salvien 'Amistad' er langt om længe kommet i blomst. Sidste år havde jeg en stor plante, som desværre frøs væk i vinter. Jeg var forberedt på, det kunne ske, så jeg havde taget en stikling, som jeg imidlertid havde glemt, så den var ret forsømt, da jeg fandt den i foråret. Men den kom sig, og nu blomstrer den med smukke mørklilla blomster.


Perlekurv er en lidt anonym staude. Men den er smuk med det grå løv og de små hvide blomster, der blomstrer over lang tid. Blomsterne kan tørres, men jeg har aldrig prøvet. Perlekurv bliver oftest beskrevet som tørketålende. Det mener jeg ikke den er. I vores have visner bladene, hvis den har det for tørt.


Her i haven har det ikke været et godt rosenår. Måske har roserne tørstet på trods af vanding. 'Focus' har en enkelt blomst, som ser ud til at være ganske tilfreds med, at der det seneste døgn er kommet 28 mm regn.


Aster lateriflorus, som vist nok kaldes sommerens farvel, ser så let og yndig ud med de bittesmå blomster. De matcher sankthansurtens store og tunge blomster.


En ny sankthansurt er lige kommet til. Det er Sedum hybrid 'Class Act', der har blomster i en stærk mørk rosa farve. Den skal vist plantes i det spraglede bed. 

Planten er købt som frø. Jeg kan simpelthen ikke huske navnet. Måske jeg kan få hjælp? Jeg går ud fra, den er etårig.

Regnen var velkommen, men planterne blev lidt forpjuskede, så de var ikke så fotogene, da jeg var ude med kameraet i går. 


 

27 kommentarer:

 1. Hei Elna.
  Her øser regnet ned, så vi har nok det været dere hadde i går:-)
  Det er vakkert når høstfargene kommer, og benveden dere begynner å bli flott,
  Godt du hadde tatt en stikling av Salviien "Amistad", den har en utrolig flott blåfarge og er litt elegant. Har også erfart at perlekurv ikke liker å ha det tørt, og her står den ganske tørt.. Asters laterifolus ble kjøpt i år, etter at jeg så den på et par blogger, og jeg tror vi må ha et par planter til:-)
  Ha en riktig fin helg/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, vi får nogle fine høstfarver. Men tørke og blæst har desværre gjort, at en del blade allerede er faldet ned uden at få høstfarver.
   ‘Amistad’ er så smuk, og den er ikke så let at få fat på, så jeg var glad for min stikling.
   Asters lyser op i haven, og de blålilla farver passer så godt til træernes efterårsfarver.
   Hav en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Bedet med asters og sedum er rigtig godt med de små fine kurveblomster og de store flade skærme i flotte nuancer.
  Det var da godt, du fandt din salvie, for sikken en flot farve.
  Min perlekurv klarer tørken ok, har jeg indtryk af, men da den får lidt for meget skygge, er den desværre ikke maks pæn. Jeg håber, den næste år kan stå sammen med de kommende bjergmynte og vintersar, når vi kommer af med vores rododendron, og danne et flot tørketålende bed.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Salvien har en smuk farve, og så blomstrer den lige til frosten kommer.
   Det kan blive fint med perlekurv, bjergmynte og vintersar sammen. Det kan være, jeg skal prøve at plante min perlekurv et sted med halvskygge, der får den det ikke så tørt.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Flotte efterårsfarver i dit bed.
  Og en super ny st hansurt. Sikke en farve. Den gyldne blomst du viser ligner en solbrud. Nogle siger rudbecia andre echinacea, men nok den etårige af slagsen. Pragtfuld farve.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fået flere kommentarer ang. den navnløse plante. Det må vist være en Rudbeckia.
   Jeg faldt for sankthansurten netop på grund af farven 😀.
   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna
  Jeg tar ditt spørsmål med en gang. Jeg tror det er en Rudbeckia hirta av noe slag. Den ligner på 'Sahara', men har andre farger enn den. Den er veldig fin og fargerik.
  Ved ditt første bilde omtaler du den planten som benved. Vet du om den heter Eonymus på latin?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, du har ret i, at det er en Rudbeckia hirta. Når jeg googler, kan jeg heller ikke finde farven.
   Det er en Eonymus, men jeg ved ikke hvilken. Den får tidligt høstfarver, men den beholder desværre ikke bladene i ret lang tid.
   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så har vi fået mere regn end jer i september, vi har fået hele 65½ mm. I går og i dag er det blevet til 22 mm, så da vandt du :)
  Jeg vil kalde den gyldne for Rudbeckia. Jeg kan ikke give Gunvor ret i, at det er en solbrud, dertil er hovederne for store. Min perlekurv står i ørkenbedet og får ikke ekstra vand, det gør roserne i øvrigt heller ikke.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. September var tør, men vi har allerede fået 55 mm i oktober 😀.
   Jeg har fået flere bud på Rudbeckia, så den må det vist være. Tak for hjælpen!
   Mon ikke roserne har fundet en oase i din ørken 😉.
   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!
  Så mycket vackert hos dig. Växten är nog en rudbeckia, som Marit föreslår. Kan det vara Summerina Orange Så vacker den är. Benved har så vackert bladverk, tycker mycket om höstens färger.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan sagtens være ‘Summerina Orange’. Tak for hjælpen! Når jeg googler, bliver jeg lidt forvirret, for der er så mange forskellige farver på Rudbeckia.
   Høstfarverne lyser så dejligt op på grå oktoberdage.
   Hav en god søndag!
   Hilsen Elna

   Slet
 7. Amistad har jeg også haft held med at overvintre i hvert fald i tre år, men sidste vinter var det slut. Jeg havde desværre ikke været på forkant som dig og taget stiklinger, men var heldig at løbe ind i den på et plantecenter. Dens farver er så smukke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidste vinter gik der en del frostfølsomme planter ud. Så hvis vi får en mild vinter, kan det være, jeg er mere heldig. Men jeg har helgarderet og taget stiklinger. Så må jeg bare huske dem.
   Man skal vist være heldig, hvis man finder ‘Amistad’ på et plantecenter, jeg har kikket forgæves efter den flere steder.
   Hilsen Elna

   Slet
 8. Amistad var en väldigt läcker Salvia, färgen är sanslös. Undrar om Class Act kan vara en serie sorter? Din ser nämligen mer ljusrosa ut än min som är mer vinröd. Och astern är vacker men hos mig slår den aldrig ut förrän i mitten av oktober - jag undrar vad som är skillnaden :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Amistad er så smuk, og så vælter den ikke, hvilket er en stor fordel her i haven, hvor det blæser meget.
   Det er et dårligt billede, jeg har taget af Class Act. I virkeligheden er farven mørkere.
   Jeg kan ikke svare på, hvorfor min asters springer ud før din. Min vokser i sandjord og fuld sol.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Jeg er helt forelsket i Salvie 'Amistad' men har endnu ikke kunne finde den. Jeg må prøve igen. Jeg kan godt se hvad du mener med at perlekurv er lidt anonym, men den er meget fin. Jeg havde tænkt mig at prøve og se om den kan klare min tør jord. Meget fin kombination at den lette Asters og skt. hans urt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige fundet ud af, at ‘Amistad’ kan købes hos Staudestedet. Den er sat ned til 15 kr.
   Perlekurv blomstrer fint hos mig, men bladene visner, og det tror jeg skyldes, at den har det for tørt.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Dit bed med Sct.Hansurt og den småblomstrende aster er meget fint.
  Skal da lige love for at tobakspibeplanten tager ved, sikke nogle store blade.
  Kan også godt lide din Amistad, men hvis den ikke er vinterhårdfør, er det vist ikke noget for mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske, at tobakspibeplanten nogensinde før har haft så store blade. Jeg ved ikke hvorfor, planten passer stort set sig selv.
   Jeg har dårlige overvintringsmuligheder, så jeg har kun meget få planter, der skal tages ind om vinteren. Men Marie skriver i sin kommentar, at hun flere gange har overvintret ‘Amistad’ i haven.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei Elna! I dag har vært den første dagen inne. Det pøser ned og blåser veldig. Ikke akkurat en hagedag. 'Amistad' er virkelig nydelig. Kan det være Rudeckia h. 'Cappuccino'? Mange av rudbeckiane overlever vinteren selv om det står at de er ettårige. Det forrige innlegget ditt var helt etter mitt hjerte. Jeg er veldig glad i fargene og også veldig glad i dahlia.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Her har det også regnet og blæst, så haven har måttet passe sig selv.
   Det kan sagtens være ‘Cappuccino’, jeg har googlet den.
   Jeg kan se på din blog, at du er glad for farver 😀.
   Hav en god aften!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Så flott Amistad er, den står på listen min, men har ikke funnet den ennå. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Amistad er så flot. I Danmark er der ikke ret mange planteskoler, der sælger den. Jeg håber, du er heldig at finde den.
   Hav en god aften!

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Hvor var det heldigt du fandt din salvie, når du nu havde været så betænksom at lave en stikling! Den er velnok smuk med den dybe farve. Jeg havde tænkt på den samme kombi som du har med Skt. Hansurt og den fine Asters, men har vist fået en anden Asters end 'sommerens sidste farvel'. Den har stået meget flot siden august med hvide blomster, så nu er den ved at takke af. Jeg må vist prøve igen...
  Dejlige høstfarver på benved!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er rigtig glad for, jeg fandt den. I år har jeg taget 4 stiklinger, så hvis ellers jeg passer dem godt, skulle næste års salvier være sikret.
   Hvis din asters har blomstret siden august, har den da gjort det godt. Det er ikke så tit, man ser asters med hvide blomster.
   Benvedden har flotte høstfarver, og i dag lagde jeg mærke til, at bærmisplerne også er ved at skifte farve.

   Hilsen Elna

   Slet