fredag den 27. oktober 2023

Smalle forhaver, store træer og hyggelige gårdmiljøer

Det er unægtelig tre meget forskellige emner, der nævnes i overskriften. Skal der være en fællesnævner, må det blive efterårsferie i Sydslesvig. 

De smalle forhaver fandt jeg i Slesvig by i det område, der hedder Holm. Husene er gamle, og de ligger næsten helt ud til vejen. Nogle ville finde det helt umuligt at få plads til forhaver på de meget smalle jordstrimler, der er mellem husene og kørebanen. Men indbyggerne i Holm er glade for at pynte med blomster og grønne planter foran deres huse og op ad husmurene, og de har formået at skabe et hyggeligt miljø langs vejene.

Ved dette hus har man endda fundet plads til en flot blå bænk.

Her er der kun en ganske smal sprække langs husets sokkel, men i stedet for at luge ukrudt, har man valgt at lade en række lave klokkeblomster fylde sprækken ud.


Det er så fint, at man hele gaden ned har været enige om at klæde husene på.


Dette kan man da kalde sand haveglæde. Jeg gætter på, at der næsten daglig bliver luget, fejet og klippet i denne lille forhave med de finurlige opstillinger.


Smukke døre var der også.


I Lyksborg var det de store gamle træer, der betog mig. Lyksborg Slot ligger omkranset af træer og spejler sig i vandet.


De er så flotte de gamle træer, og hvis man forstod deres sprog, ville de sikkert kunne fortælle spændende historier om fred og ufred, om danskhed og tyskhed.



På muren hang denne fine gamle postkasse, og den måtte da også med på et billede.




Og så til de hyggelige gårdmiljøer. Dem fandt jeg i Rote Strasse i Flensborg. Fra gaden er der en række smøger, der fører ind til hyggelige gamle gårde. Her finder man specialbutikker og spisesteder. Der er gjort meget ud af at pynte gårdene og gøre dem hyggelige. Der vokser planter op ad mure, i krukker og i bede, og der er smukke stenbelægninger.





Et hotel i Flensborg var udgangspunktet for vores efterårsferie i Sydslesvig. Ferien sluttede i fredags, og det var vi heldige med, for der var varsel om forhøjet vandstand. Torsdag aften blev der lagt sandsække uden for vores hotel, og enkelte gader blev oversvømmet. Vi stod tidligt op fredag morgen, pakkede bil og kørte ud af byen. Det var på et hængende hår, vi nåede at få fat i vores bil, der holdt på en parkeringsplads i nærheden af havnen. Flensborg blev ramt af den værste oversvømmelse i over hundrede år, og mange områder stod under vand.


14 kommentarer:

  1. Så vakre gater, bymiljø og beplantninger det er der. Flotte dører også. Imponerende stenbelegning i gatene. Lyksborg slott lå veldig flott til der ute i vannet. Ja, tenk om de gamle trær kunne snakke. De hadde nok hatt mye å fortelle om. Huff, en sånn oversvømmelse må være fryktelig å oppleve.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dejligt at se, når der bliver gjort en indsats for at vedligeholde og skabe frodighed i de gamle byområder. Jeg har i tidens løb fotograferet mange gamle døre.
      Lyksborg Slot har en fin beliggenhed, og det ser heldigvis ud til, at slottet og parken bliver passet godt.
      Det er helt sikkert slemt for de husejere, hvis huse stod under vand. Den del af Flensborg, der ligger langs med fjorden, ligger meget lavt, og vandstanden var forhøjet med 2,22 m, så mange huse, hoteller og butikker blev ramt.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Fine billeder fra Sydslesvig. Det har vist været en hyggelig tur. Sikke nogle fine forhaver. Imponerende hvad man kan gøre med meget lidt plads. Godt I kom sikkert af sted.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var en rigtig hyggelig tur, og de første dage var det flot vejr. Jeg imponeres også over, hvor godt pladsen var udnyttet. Hvis vi lader os inspirere, kan vi sikkert få plads til mange flere planter i vores haver ;-)
      Vi var klar over, vi skulle væk fra Flensborg, så vi kørte vestpå og endte med at have nogle hyggelige timer på Rømø. Det var specielt at se, hvor lavvandet der var ude i marsken.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Det er næsten et helt eventyr du fortæller, og heldigvis med en god slutning - for jer. De mange fine bymiljøer har du illustreret smukt med stemningsfulde billeder, og man kan da kun blive glad når man oplever en sådan omsorg for de nære omgivelser, masser af planter og flotte belægninger.
    Jeg er jo så glad for gamle træer, at de klippede lindetræer fra parken ved Lyksborg gør mig helt varm om hjertet. Det er skønt at se der tages vare på disse kæmper - og klipning er jo ikke nogen helt billig vedligeholdelse. Det stille vejr og spejlingerne i vand giver selvfølgelig lige oplevelsen et nøk opad, men det er som om der også ligger et par eventyr på spring i dette haveanlæg - men helst med en lykkelig slutning. Uha, hvor må disse træer have set megen ufred i deres tid!

    Et dejligt indlæg Elna!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja vi var klar over, vi skulle væk. Vi kørte langs grænsen over til Rudbøl og derfra op langs vestkysten med en afstikker til Rømø. Der var meget lavvandet i Vadehavet.
      Ja de smukke "forhaver" kunne gøre en helt glad, og så var det så dejligt at se, at det var noget, man stod sammen om.
      Du har ret i, at det må være dyrt at passe de gamle træer. Nogle har måttet lade livet, men der er heldigvis plantet nye i deres sted. Det var en rigtig dejlig oktoberdag i Lyksborg med sol og stille vejr. Ved siden af slottet ligger en idyllisk lille rosenhave, som vi også besøgte, selvom det var lidt uden for sæson.

      Tak Ulla!
      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hej Elna!
    Tack för en trevlig sightseeing tur bland vackra hus och planteringar. En härlig miljö med gatsten och planteringar vid Rote Strasse. Hotellet ser inbjudande ut. Vilken tur för er att ni kom iväg innan översvämningen. Så vackra bilder.
    Trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for, du fulgte med på turen ;-)
      Gårdene i Rote Strasse er så hyggelige, navnlig i tiden op til jul, hvor der er et stort julemarked i Flensborg. Vi var glade for, at vi kom væk i tide. Men det var ikke sjovt for byens borgere.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Det er nogle smukke og idylliske billeder, du har sat sammen fra jeres efterårsferie. Efter at have læst indlægget har jeg dog i stedet for mit indte blik et billede af jeres bil, der drøner afsted på flugt fra de truende vandmasser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, ha. Ja vi var klar over, at vi skulle skynde os væk, så den lille røde drønede af sted.
      Vi kørte langs grænsen over til Rudbøl og nordpå gennem tøndermarsken med en afstikker til Rømø. Her var der til gengæld meget lavvandet.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Der er også smukke haver i Tyskland, kan jeg se, du kan nok tænke, at jeg aldrig ville bo så tæt som de første billeder, men de har da gjort meget ud af den lille plads der på gaden. Postkassen havde fortjent et billede for sig selv, flot.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. De bitte små forhaver i Slesvig kan man da kun blive begejstret for. Men ellers kender jeg ikke så meget til tyske haver. Jeg har set smukke nordtyske haver i nogle af Claus Dalbys havebøger. Jeg køber somme tider et haveblad, når jeg er i Tyskland, men jeg bliver næsten altid skuffet. Nej så tæt kunne du aldrig bo, du ville jo knap nok kunne se himlen.
      Postkassen var så fin, at jeg måtte hen og tage et billede.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hei Elna! Vakre og spennende bymiljøer. Jeg tror/vet at dette er viktig for folks trivsel. Man blir mer kreativ og inspirert av å være i slike omgivelser. Gamle og store trær er fascinerende.
    Jeg synes det er skremmende med så mye voldsomt vær. I august var det enorme nedbørsmengder her, som førte til store oversvømmelser.
    Du tar så fine bilder. Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er der vist ingen tvivl om. Og så smitter det naboerne, så de også gør mere ud af deres haver.
      Jeg kan også blive skræmt over det voldsomme vejr. Den ene vejrrekord afløser den anden.
      Tak Anne! Du må have en dejlig weekend.

      Hilsen Elna

      Slet