fredag den 26. april 2024

Aprilhaven

Aprilhaven ligger derude og er grøn og frodig. Nogle år har vi måttet starte havevanderen allerede i april. Det har der heldigvis ikke været behov for i år. Jeg glæder mig over hver og en af de godt 100 mm nedbør, vi indtil videre har fået i april. Men jeg er godt klar over, at andre har en jord, der lider under den megen regn.

Vejret er køligt, så forårsblomsterne har en lang sæson i år.


På min fotorunde i haven gik jeg og beundrede staudernes blade med deres fine strukturer, former og farver. Fjervalmuen, Macleaya cordata, hører til forårets favoritter, hvad smukke blade angår.

 
Bronzeblad, Rodgersia, kan også være med. Senere på foråret bliver bladene grønne.


Jeg vælger japansk skovgræs, Hakonechloa macra 'Aureola', som den tredje i det gode selskab. De gul- og grønstribede blade er så smukke. Man kan sagtens plante den i et staudebed, men den er efter min mening allersmukkest som krukkeplante.


Når det handler om smukke blade er hostaerne ikke til at komme udenom. De er så fine, når de om foråret kommer op af jorden og står som grupper af kræmmerhuse.


Nok om blade. Der er jo også stauder, der blomstrer. Vårfladbælgen, Lathyrus vernus, vokser under et par hortensiaer, og der breder den sig langsomt. Den har det sikkert lidt for mørkt og tørt om sommeren.


De små blå blomster på kærmindesøster, Brunnera machrophylla, kan man glæde sig over i meget lang tid. Her ses den sammen med pæoner.


Der er fortsat narcisser i blomst. Herunder er det 'Thalia' og dernæst 'Sailboat'. Begge slags har små blomster og er meget blomsterrige.     



Hvis man kikker hen over bedene fylder planterne mere og mere, og nogle steder er jorden næsten dækket. Det næste billede er taget langs vestgavlen af huset. Det er fjeldribs, der vokser langs muren. Bundbeplantningen er en lav sedum. På højre side af stien vokser storkenæb, Geranium 'Nodosum'.


Fjeldribsen, Ribes alpinum, blomstrer med små lysegule blomster.


Næste kik er fra østsiden af huset. Forrest ses snebollebusken, Viburnum burkwoodii 'Conoy', der står med store knopper. Den høje busk bagved er en japansk snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe'. Busken til højre en en buksbom. 


I den tørketålende have er der en solåben siddeplads omgivet af stauder. Her er ingen løgplanter, så det er først nu, jorden er ved at være dækket. Avnbøgehækken til venstre er sprunget ud.


Hov, hvad blev der af bænken? Når vejret er til det, plejer vi at drikke en kop formiddagskaffe på den gamle træbænk i forhaven. Det er et skønt sted at sidde. Vi kan hilse på naboerne, når de kommer forbi på vejen, og vi kan betragte det lange blomsterbed med forårsløg, stauder og georginer. Desværre var den gamle bænk blevet pilrådden, og nu er den fjernet. Vi savner den, så vi er gået på jagt efter en ny bænk.


 

18 kommentarer:

  1. Din hage ser riktig godt ut, og alt ser ut til å like alt regnet dere har fått. 100 mm er jo en god posjon med regn. Her har vi kun fått 38 mm, og det er skogbrannfare allerede. Thalia og Sailboat er fantastiske narcisser. Dine hosta er så fine, og det er dine bronseblad også. Det er godt å se at våren er godt i gang.
    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marit! Det er svært at forestille sig, at der allerede er risiko for skovbrande, hvor du bor, jeg synes jo lige sneen er smeltet.
      Jeg holder meget af de store gule påskeliljer, men efter et stykke tid, kan jeg godt blive lidt træt af dem. Så er det fint, at de små og mere diskrete narcisser springer ud. Især 'Sailboat er lille og spinkel, og man lægger næsten ikke mærke til den, når den visner ned.
      Foråret er godt i gang, men det er fortsat køligt vejr.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Ja du har ret i at vi nyder det nye løv lige så meget som de nye blomster. Dine billeder viser tydeligt, at løv er ikke bare løv. Fine oversigtsbilleder af haven. Det er en nydelse at se bedene lukke til og buskene blive grønne. Uha ja en bænk skal der til - den anden blev jo slidt op! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. I det tidlige forår har jeg altid svært ved at forestille mig, at planterne kan komme til at fylde bedene ud, for der er så meget bar jord. Men lige pludselig begynder der for alvor at ske noget, og inden længe er alle hullerne fyldt ud.
      Slidt op - ja det var vel sådan, det var ;-)

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Flot indlæg fra din have. Vi var hjemmefra etpar dage, og da vi kom hjem, slog det mig også, h or utroligt grønt det var blevet derude.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marie! Der sker hurtigt noget. Jeg gik i sidste uge i København og tænkte, at foråret var meget længere fremme derovre. Men da jeg kom hjem, kunne jeg jo se, at foråret var kommet lige så langt her i Vestjylland, mens jeg havde været væk.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Åhja visse forårsblomster holder længe i kulden, men tulipanerne har det hårdt med nattefrosten. Mange af dem kan ikke rejse sig mere. Stilken er ødelagt.
    Ja, løvet er mindst lige så vigtig som blomsterne. Det har vi osse hele sommeren. Jeg går og glæder mig til hostaerne. De finere har jeg i krukker nu. Som beskyttelse med snegle, så i år får jeg forhåbentlig lov at nyde de fine blade rigtigt.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror, I har haft mere nattefrost, end vi har, for her har jeg ikke set tulipanerne ligge ned.
      Hostaer er også gode krukkeplanter, men jeg ville da ønske for dig, at sneglene ville holde sig væk, så du også kunne plante hostaer ud i haven. Sneglene er vist ikke så glade for hostaer med tykke blade.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Ja så må I på jagt efter en ny bænk, sådan en kan ikke undværes. Flot med de blade du har taget billeder af, det er mangfoldigheden, der gør det. Thalia er også min yndlingsnarcis. Det har regnet her det meste af dagen, men når jeg tænker på, hvor meget vi vandede i sommer, er jeg ganske tilfreds indtil videre.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi savner bænken, men heldigvis har vi en lille terrasse, hvor der er morgensol. Man kan godt blive lidt træt af de store gule påskeliljer, når man har set på dem i flere uger. Så er det dejligt med de hvide narcisser, der kommer lidt senere.
      Jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på sidste års tørkesommer. Jeg håber ikke, vi skal opleve det samme i år, og jeg er glad for den regn vi får nu, jo længere tid går der, inden vi skal vande.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. En ny bænk er en nødvendighed på den tomme plads, men ellers er det ikke tomhed der præger haven, og det hele ser så frisk og frodigt ud. I er stadig foran på point når det gælder bronzeblad, pæoner osv. men med varmen der loves nu, kommer vi nok snart med på vognen. Fjervalmuen er vel nok køn i bladværket - den kender jeg slet ikke. Det slår mig hvor mange Viburnum der findes! Her har vi 3 forskellige og du har vist mange flere. Det er en dejlig familie!
    De 100 mm regn skal være dig vel undt, bare vi kunne få en pause her! Jeg er bange for det bliver et frygteligt snegleår...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi savner bænken virkelig meget, så vi må se at få lavet en ny.
      Jeg nyder også havens friskhed, så jeg glæder mig over regnen. Stauderne har stået lidt i stampe i det kølige vejr, så det er godt, der er mildere vejr på vej. Jeg har taget chancen og plantet de fleste af mine krukker til.
      Fjervalmuen har flotte blade. Blomsterne er ikke så prangende, til gengæld kommer de op i et par meters højde. Vores fjervalmue vokser i skygge i et smalt, tørt bed mellem hus og fliser, så der er ikke plads til, at de kan brede sig. Men planten laver vandrette rodskud.
      Vi har kun 3 Viburnum, men jeg tror også, der findes mange forskellige.
      Man kan godt frygte sneglene :o(

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!
    Det ser mycket vackert ut i trädgården hos dig. Det har vuxit upp fint med både blommor och buskar. Vi har fått mera snö i natt, den försvinner nog snart men det kändes onödigt. Mycket vackra narcisser, Thalia har jag också men skall lägga Sailboat på minnet. Hoppas att vi snart kan byta ut det vita mot grönt.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marika! Jeg kan godt forstå, du gerne vil være sneen foruden.
      'Sailboat' er en yndig lille narcis, og den kan varmt anbefales. Den breder sig en del, men det er den velkommen til. Jeg synes, det er en fordel, den blomstrer sent.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Flotte perleblomster, og diverse bladverk. Blir jo frodig med regn. Ganske tørt her, men i morgen kommer regn som jeg håper løser opp gjødselen jeg har lagt på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for regnen. Jeg håber, der også er regnvejr på vej til dig, så gødningen kan blive opløst. Der meldes om mildere vejr, og så får planterne jo brug for gødningen.

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Så mye fint hos deg, og for et nydelig bed med perleblomster. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
  10. Tak for din kommentar. Den var gået i spammail, så jeg fandt den først i dag.
    Hav en god weekend!
    Hilsen Elna

    SvarSlet