fredag den 19. april 2024

Mødte foråret i København

Mit indlæg i denne uge bliver en serie forårsbilleder fra København, hvor vi har været på miniferie. Vejret var overvejende godt, og vi havde nogle dejlige dage, hvor vi oplevede, at bøgen foldede sine lysegrønne blade ud, magnolietræerne blomstrede og tulipanerne strålede i glade farver.

De første billeder er fra Haveselskabets Have på Frederiksberg. Haven er et blomstrende åndehul midt i byen. Her kan man gå en tur rundt på stierne eller slå sig ned på en af havens mange bænke og nyde stilheden.


Rododendron og magnolie stod i blomst.Imellem stenene ved vandbassinet blomstrede en gruppe kæmpestenbræk.


Skvalderkål er en af vore almindeligste forårsbebudere. Men selvom planten har nogle flotte lysegrønne blade, er vi vist mange, der ønsker den langt væk. I Haveselskabets Have har der altid været mange skvalderkål, og jeg tror heller ikke, at havens medarbejdere er begejstrede for dem. Her lever skvalderkål og vedbend side om side i et stort bed.
Om ikke andet ser det i det mindste grønt og frodigt ud.


Herunder prøver man at slå skvalderkålen ihjel ved at dække den til. Hvis man er omhyggelig med afdækningen, vil det kunne lykkes at komme skvalderkålen til livs i løbet af et  par sæsoner. Men man skulle vist have flyttet roserne et andet sted hen imens, for deres rødder er helt infiltrerede i skvalderkålens.


De næste 3 billeder er fra H.C. Andersens Boulevard. Der bliver altid gjort meget ud af beplantningen i det lange bed langs med rådhuset. I år er beplantningen holdt i fortrinsvis gule og orange farver. Det er er sted, hvor mange mennesker færdes, og flere stopper op og beundrer det farvestrålende syn.
De sidste billeder er fra Tivoli. Her var et af temaerne blomsterkugler. Der var hængt kugler op i træerne, kugler voksede op af søen, og kugler dannede en fin afslutning på trappegelænderet.


 

Kuglerne var "beklædt" med stedmorblomster, men jeg ved ikke, hvad de var sat fast i, og hvordan de var fastgjort.


Tivolis gartnere er dygtige. Der er i de seneste år gjort mere og mere ud af at skabe variation i beplantningen og af at lave spændende farvesammensætninger.


Vi nød at gå rundt at kikke på den smukke have, 
 Mens andre var mere til forlystelserne.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

14 kommentarer:

 1. Så flotte bilder du viser! Det er deilig å se bilder av våren i København. Det er et veldig vakkert og stort magnoliatre du viser bilde av. Stemorskulene var veldig fine de også, og jeg skulle gjerne vite hvordan de klarer å lage de sånn.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg blev også helt glad af at gå og beundre alle de farvestrålende blomster.
   Jeg vil også gerne vide, hvordan kuglerne er lavet, men der var desværre ikke en brugsanvisning. Men de må være temmelig arbejdskrævende at passe. De må skulle vandes hver dag.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!
  Vilken trevlig minisemester i Köpenhamn. Så vackert med allt som blommar. Fantastisk Magnolia och bollarna av penséer är riktigt fina. Köpte mina första igår, men de hamnar i krukor och amplar.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var heldigt, vi så magnolietræet i blomst, for blomstringen varer jo ikke så længe.
   De små stedmorblomster er så skønne i krukkerne, og man kan have glæde af dem i lang tid.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Og jeg nyder dine billeder. Du er sej til at køre rundt, kører du også i Kbh. Tak for turen til København og dine fine billeder.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 4. Jeg er glad for, du kan lide mine billeder. Nej, vi tager bussen eller toget, når vi er i København. Jeg gider ikke/tør ikke køre rundt derovre. Der er så meget trafik, parkeringspladser er næsten umulige at opdrive, og finder man endelig en ledig plads, koster det en mindre formue at parkere.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Du kender København bedre end jeg, og du har sådan et fint blik for det der er interessant. Det er så flot langs rådhuset med den varierede forårsbeplantning, og i Tivoli er de altid meget opfindsomme. Kugletemaet er meget fint på en dejlig humoristisk måde, og en rigtig god idé!
  Haveselskabets Have byder altid på fine sammenplantninger, selvom deres afdækning mod skvalderkål nok bliver en skuffelse. Man kan jo se hvordan det pibler op af hvert eneste hul i dugen:-) Jeg tænker der er et par grader varmere i byen og mere læ, så det er en god idé at tage en rundtur i storbyen, mens vi andre stadig går rundt og skutter os i denne kolde vår.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan nu godt fare vild i København, men jeg er heldigvis hver gang fundet hjem til Vestjylland ;-)
   Man bliver så glad, når man ser alle de dejlige forårsblomster ved rådhuset. Det er godt de ikke bliver sparet væk. Jeg beundrer Tivoli for deres opfindsomhed, og jeg nyder, at der altid er så rent og velholdt i Tivoli. Ja den afdækning mod skvalderkål bliver en ommer.
   Foråret er længere fremme i København end i vores have. Jeg tror også, at temperaturen er højere på et sted som Tivoli. Der er læ, og der er mange mennesker og genstande, der afgiver varme.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Så langt alt er kommet i København, inspirerende. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du blev inspireret. Du må også have en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Skønne forårsbilleder. Mon ikke der er lunere i storbyen end her ude på landet. For der er da mange ting der er meget længere fremme end herude.
  Nok ikke den tætteste skvalderkåldækning. "Kålen" bliver da højest forsinket lidt, inden den tager fat med fornyet kraft.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er også bagefter København. Men det gør ikke så meget, det er dejligt at have noget godt i vente. Der er vist ingen anden udvej end at grave roserne op og prøve at rense rødderne for skvalderkål. Det er ikke for at kritisere Haveselskabets Have, for det er et dejligt sted, men det er, som om de halter lidt bagefter med vedligeholdelsen. Men det er jo også en stor have at få holdt. Jeg ved ikke, om de har frivillige til at hjælpe.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Åh så vacker magnolia! Här råder kyliga vindar och våren har stannat upp lite...
  Ha en fin söndag nu!
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Magnoliaen er flot, og så var blomstringen lige på det højeste. Det var heldigt, for blomstringen varer jo ikke så længe. Her er aprilvejret også køligt.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet