En af de sidste dage i august kørte vi en tur til Geografisk Have i Kolding. Jeg har tidligere vist billeder og fortalt om haven, men der er så utrolig meget at se, at man sagtens kan lave flere blogindlæg om haven uden at gentage sig selv alt for meget. Så kom med på en rundtur.
Haven kan groft sagt deles op i to afdelinger, den gamle geografiske have, som blev påbegyndt af planteskoleejer Aksel Olsen i 1917, og en nyere del, som består af bl.a. en rosenhave og forskellige temahaver.
I den geografiske del af haven har buske og træer vokset sig endog meget store. Jeg nød at gå rundt på stierne og betragte alle de spændende planter, der er hjembragt fra hele verden.
Hvor der er plads nok, kan bronzeblad være en meget flot bunddækkeplante.
Det samme kan hortensia.
Blodgræs, Imperata cylindrica 'Red baron', gav farve til dette meget smukke staudebed.
Hvis man trænger til et hvil efter at have vandret "jorden rundt", er der mange forskellige bænke, hvor man kan slå sig ned.
I den nyere del af haven finder man en stor rosenhave. Nogle af roserne så lidt trætte ud efter en lang sæson, mens andre blomstrede på livet løs. Her er det 'Tumbling Waters, der ser sund og frisk ud, som om den slet ikke har tænkt på at overgive sig til efteråret.
I afdelingen med krydderurter var det bronzefenniklen, Foeniculum vulgaro 'Rubra', der tiltrak sig opmærksomheden. Den stod stolt og rank med sine gyldne blomster.
Blandt temahaverne finder man en have med dahliaer. Her var blomstringen i fuld gang, ja det var vel nærmest højsæson. På billedet ses 'Maren'.
I Geografisk Have skal de have ros for at have styr på navneskiltene. Finder man en plante, som man gerne vil have navnet på, er der skilte med både danske og latinske navne. Jeg faldt over en plante med små lyserøde blomster og blanke lidt tykke blade. På navneskiltet stod ædel-kortlæbe, Teucrium chamaedrys. Så er det jo let at gå hjem og google. Jeg har fundet ud af, at det er en tørketålende halvbusk, og så blev den straks endnu mere interessant, for jeg går (næsten) altid efter tørketålende planter.
I temahaverne er der opsat kort over de enkelte bede med tegning og plantebeskrivelse, så det er let at kopiere et bed eller dele deraf.
Det er altid inspirerende at gå en tur i Geografisk Have i Kolding, og som regel bliver der føjet et par planter til ønskelisten.
Haven rummer også drivhuse, legeplads, cafe samt Kolding miniby.
Hej Elna!
SvarSletDär hade jag trivts att vandra omkring, mycket fina planteringar. Den knotiga trädstammen ser ut som ett konstverk. Härliga hortensior och en vacker färg på dahlian. Vilken fantastisk färg på trädet på den första bilden. Ett härligt ställe.
Tack för turen /Hälsningar Marika
Jeg ville gerne have gået en tur rundt i haven sammen med dig. Jeg ved desværre ikke, hvad det er for et træ, der ses på det første billede. Der var mange forskellige dahliaer, men jeg faldt også for ‘Maren’, dels på grund af farven, dels på grund af størrelsen. Blomsterne er ikke så store, og det ser jeg som en fordel.
SletHilsen Elna
Det er et fantastisk sted du viser bilder fra. Så mye fint som vokser der. Parykkbusk har jeg også og min er bitteliten i forhold til den du viser. Hortensiahekken ser helt fantastisk ut. Takk for rundturen og de flotte bilder derfra.
SvarSletDin parykbusk kan blive lige så stor, som den i Geografisk Have, hvis bare du venter med tålmodighed 😀. Hortensiaerne er smukke, når de dækker et stort område, men det er vist de færreste, der har plads til så mange.
SletJeg ville gerne have haft dig med på rundturen.
Hilsen Elna
Fantastisk den parykbusk. hihi gad vide hvor gammel den er?
SvarSletFlotte bede du viser.
hilsner gunvor
Undskyld Gunvor, jeg kom til at svare dig lidt længere nede - under Sydneys kommentar.
SletTak for turen i Geografisk have, jeg må med skam meddele, at jeg har været der rigtig mange gange, dog altid til plantemarked Grundlovsdag. Når man er til plantemarked og skal nå en færge hjem, når man desværre ikke at se haven, derfor er jeg glad for dine billeder og din fine gennemgang af haven.
SvarSletHilsen Lisbeth
Selv tak! Jeg har til gengæld aldrig været der til plantemarked. I den geografiske del af haven er der mange sjældne træer og buske, så jeg tror, det lige ville være noget for dig.
SletHilsen Elna
Altid dejligt at besøge andre haver og få lidt inspiration med hjem. Jeg er helt vild med den phlox have, hvor buksbomkuglerne giver ro og tyngde til alle de mange luftige farver. Og du fik plantenavnet "ædel-kortlæbe" med hjem!
SvarSletJeg ved ikke, hvor gammel parykbusken er, men haven er jo 100 år gammel. Flokshaven var virkelig smuk med de mange blomster i friske farver, og buksbomkuglerne var lige, hvad er skulle til for at samle det hele og give tyngde.
SvarSletSådan kan man lidt tilfældigt finde en ny plante, som det er værd at kikke nærmere på.
Hilsen Elna
Kære Elna
SvarSletDet er vel nok et fint sted, du viser, og vi må altså se at komme ned og se det. Jeg har tidligere noteret det på min ønskeliste. Parykbusken er jo helt fantastisk!!!
Jeg har denne, der også er ret tørketolerant og supernem, så den kan jeg godt anbefale: Teucrium hircanicum 'Purple Tails'.
Mange hilsener Lisbeth
Jeg synes, I skal tage af sted. Det er så hyggeligt at gå rundt i den gamle del af haven med de store flotte træer. I den nyere del med bl.a. temahaverne er der megen inspiration at hente.
SletTak for tipset. Der er åbenbart mange forskellige kortlæber. Jeg har en klasekortlæbe, men den ser helt anderledes ud.
Hilsen Elna
Tak for en dejlig tur i en meget spændende have/park, som jeg endnu har til gode.
SvarSletDette med at lade buske blive meget gamle, er vist kun de færreste forundt, men det giver altså nogle spændende virkninger, som er helt anderledes end standardstørrelsen i vores private haver.
Man kan kun håbe på at blive rigtig gammel - i den samme have:)
Bunddække i den størrelsesorden er nok også mest for folk med en park til rådighed, men flot er det, og vi skal jo også kigge lidt ud over vores egen næsetip. De afblomstrede blomsterbede har deres egen skønhed og sådan en rund bænk omkring et træ har jeg altid drømt om... Mangler egentlig bare et træ:)
Hilsner fra Ulla
Det er altid godt at have noget til gode.
SletGeografisk Have er 100 år, og der kan en privathave jo ikke være med, men det er vel det, der gør de gamle parker og haver så spændende.
Jeg har træet til en rund bænk og har også somme tider tænkt tanken om at få lavet en bænk, men jeg er bange for, at den ikke vil blive brugt. Skal man sidde i rundkreds, er det mest socialt at have ansigterne imod hinanden, og det går jo ikke, når der er et træ i midten.
Hilsen Elna
Trädet som lyser i mitten av den översta bilden är så vackert! Och trädgården ser väldigt intressant ut. Sen blev jag inspirerad av den sista bilden. Så vackert med stenläggningen och växternas fria former.
SvarSletHa det gott! Carina
Desværre har jeg ikke navnet på træet, men det er et “lyspunkt”.
SletJeg kan også godt lide det sidste billede, hvor stauderne har vokset sig store i løbet af sæsonen, og nu vokser de ud over flisekanterne. Samtidig har efterårets farver sat deres præg på bedene. Der er en fin sensommerstemning.
Du må også have det godt!
Hilsen Elna
Vilket fantastiskt ställe! Så mycket vackert...
SvarSletTack för rundturen :)
KRAM från Titti
Det er et ret fantastisk sted. Jeg tror, det især skyldes havens alder. Der er noget særligt over gamle træer.
SletJeg er glad for, du tog med mig på rundturen.
Hilsen Elna
Det er et ret fantastisk sted. Jeg tror, det især skyldes havens alder. Der er noget særligt over gamle træer.
SletJeg er glad for, du tog med mig på rundturen.
Hilsen Elna