søndag den 25. juni 2023

Midsommer


Midsommer forbinder jeg med blomstrende buske, for det er lige nu, mange buske står i fuldt flor. Blomstrende grene hænger ud over stier og fortove, i markhegnene blomstrer hylden, og langs vore kyster blomstrer hybenroserne, og man bliver helt beruset af deres dejlige duft. 

På billedet ses vores lille sti, hvor blomstrende uægte jasminbuske, Philadelphus, indrammer kikket fra forhaven til haven syd for huset, hvor terrassen ligger.


På næste billede er stien fotograferet i modsat retning. Det er en dronningebusk, der ses til venstre og en stjernetop, Deutzia, til højre.


Det er også nu, de 3 store koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling', blomstrer i forhaven,


så bænken bliver flittigt brugt i denne tid.


Blandt stauderne hører storkenæb og salvier til de mest tørketålende, og de har en fin blomstring. 

Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum,


og den lyserøde Geranium sanguineum 'Striatum'.


'Rozanne' er desværre ikke så tørketålende, men når man husker at vande den, kvitterer den med friske grønne blade og de dejligste blå blomster. Så her har jeg fraveget mit princip om kun at have tørketålende stauder.


Salvier er gode naboplanter til storkenæb.


Trekantblomst, Tradescantia 'Bärbel' klarer også tørken rimelig godt. 


Som de fleste andre steder i Danmark har vi det varmt og tørt. 28 grader er der i dag. 6 mm regn er det sammenlagt blevet til i juni.

Vi har traditionen tro fejret sankthansaften på "toppen af Danmark", som skagboerne kalder deres landsdel. På grund af afbrændingsforbud blev der ikke sankthansbål på Sønderstrand i år, men festlighederne med tale, musikalsk underholdning og fællessang blev afholdt som sædvanlig.

Når der ikke var bål, må jeg "nøjes" med at vise et foto fra Skagen Museum af P. S. Krøyers maleri Sankt Hansblus på Skagen Strand. De følgende billeder er også fra Skagen.







15 kommentarer:

  1. Hej Elna!
    Vilken vacker trädgård med alla fina blommande buskar ni har. Ja nu är det viktigt att ha torktåliga växter, det har inte kommit många regndroppar. Skagen är så vackert, nu var det många år sedan jag var där. Muséet med all vacker konst, skulle jag gärna se igen.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis det er mange år siden, du sidst var på Skagen Museum, har du ikke set den nyeste tilbygning. Den nye tilbygning har nogle flotte udstillingssale, og den bliver brugt til særudstillinger.
      Vi må nok vænne os til, at somrene bliver tørre fremover. Der findes heldigvis mange tørketålende planter. Jeg er træt af, at vores græsplæne lider under tørken, for så kan ukrudtet få fodfæste.
      Hilsen Elna
      Hilsen Elna

      Slet
  2. Et imponerende syn med alle dine flotte buske, mon I ikke har fået mere regn nu? Vi fik desværre ikke så meget, det kunne måles, tørken følger mig. På Samsø fik de 11 mm.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg holder meget af de blomstrende buske. Nu er de fleste ved at have afblomstret, men så begynder hortensiaerne blomstringen.
      Vi fik 12 mm i dag. Det friskede, og vandslangen blev rullet sammen. Det er desværre slet ikke nok, men jeg kan jo håbe på, der kommer mere regn de nærmeste dage.
      Hilsen Elna

      Slet
  3. Jeg forstår du nyder dine buske her i juni, for hvilket syn! Og koreakornellerne... Dejligt med små stier rundt i haven og al denne blomsterpragt i øjenhøjde. Jeg er helt misundelig på dine geranier, for her trives de slet ikke, og de er dog ellers noget af det man kan stole på. Rozanne er ikke halvt så stor som den plejer (tørke) og i kolonien bliver de græsset ned af rådyr. Dit billede med geranier og salvier er jo lige til forsiden af et haveblad eller bog. Jeg hygger mig med dine billeder - også de dejlige fra Skagen, som giver rigtig feriestemning!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon ikke de fleste geranier trives godt i sandjord. Måske er de ikke så glade for lerjord. På vores tur til Skagen kørte vi gennem Thy og den vestlige del af Vendsyssel, og her blomstrede blodrød storkenæb i store grupper i klithederne. Det var et meget smukt syn.
      Tak Ulla, jeg er glad for, at du hygger dig. Skal I en tur til Skagen i sommer, kan I jo passende køre vestover og lægge vejen forbi Ringkøbing.
      Hilsen Elna

      Slet
    2. Tak Elna, det kunne være hyggeligt. Vi har slet ikke nogen sommerplaner - endnu - men jeg vil sige at I også er meget velkomne her hvis jeres vej falder i nærheden af Præstø!

      Slet
    3. Jeg siger også tak. Vi har indtil videre heller ingen ferieplaner. Vi er ikke helt i mål med køkkenrenoveringen, og vi vil gerne være helt færdige, inden vi tager på ferie. Men en tur til Præstø og omegn kan godt friste.
      HilsenElna

      Slet
  4. Fantastisk syn af stien der går forbi de blomstrende skønheder. Meget smukt! Jeg synes vores uægte jasmin dufter vildt meget i år. Hver en lille brise sender duften over hele haven. Flot bed med Salvia og Geranium. Dem er jeg også meget glad for. Jeg vander aldrig Rozanne men de blomstrer alligevel. Måske knap så meget som ved en regnfuld sommer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er med at nyde de blomstrende buske, for i denne varme varer blomstringen kun få dage. Jeg synes altid, den uægte jasmin dufter meget. Jeg kan godt lide duften, men den er meget dominerende.
      Hvis ikke jeg vander 'Rozanne' bliver bladene helt brune og visne. Mine vokser på en solbeskinnet plads. Jeg ved ikke, om de vil trives bedre i halvskygge.
      Hilsen Elna

      Slet
  5. Nydelige blomstrende busker, og mye annet også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ingeborg, det blev en fin dag. Du må have det godt.
      Hilsen Elna

      Slet
  6. Fine sti kik du har, med de blomstererne buske.
    Jeg har osse investeret i flere storkenæb af de tørketolerante. Lidt af gangen, de skal lige afprøves her i haven. Jeg syntes som du Rozanne er en af de mindre tolerante. Men fætteren Rush Houer ( tror jeg nok det staves) har næsten samme farve, måske lidt dybere blå, og er meget mere tørketålende.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder spændende med den fætter. Jeg har prøvet at google, men havde ikke rigtig heldet med mig. Men 'Azure Rush' skulle også være en fætter, mon det kan være den, du tænker på?
      Hilsen Elna

      Slet