fredag den 21. juni 2024

Midsommerhaven

I går var det årets længste dag, og det var samtidig en rigtig dejlig solskinsdag. Vi sad i lang tid på vores bænk i forhaven og nød formiddagskaffen. Bierne summede ved siden af os i bedet med stjerneskærm, og i bærmisplerne langs indkørslen havde solsortene travlt med at spise af de røde bær. Der er bær nok til hele kvarterets solsorte og mere til, alligevel kriges de om dem. Senere gik jeg en fotorunde. Jeg ville forevige midsommerhavens blomsterflor.

I bedet overfor bænken blomstrer fortsat den lyserøde salvie, bag den ses små hvide matremblomster og bagerst lyslilla hostablomster.


I bedet ved indkørslen har mange af stauderne afblomstret. Men så har hortensiaerne taget over, og de vil blomstre resten af sommeren og ind i efteråret.

Hortensiaerne, 'The Bride', er smukkest, når de står med både knopper og udsprungne blomster. Knopperne giver lethed i forhold til de store, tunge blomsterhoveder.



I det lange bed langs takshækken lyser løvefod, Alchemilla mollis, og farvet gåseurt, Anthemis tinctoria 'Wargrave', op med deres lysegule blomster.



Foran de klippede takssøjler har nogle selvsåede judaspenge, Lunaria Annua, fundet vej op igennem et tæt bunddække. Efter at have blomstret i ugevis med smukke lilla blomster, er det nu frøstandene, der pynter. Først var frøstandene helt grønne, nu begynder de at få et fint lilla skær. Frøstandene er fine og holdbare som grønt fyld i buketter.


I den hvide have har selvsåede haveklinter, Lychnis coronaria 'Alba', lagt sig ud over stien. Det har de fået lov til, men når de bliver for store, bliver de rykket op med hård hånd.


Roserne er midsommerhavens dronninger. Herunder ses 'Astrid Lindgren'.


 I bedet syd for huset har salvier og storkenæb blomstret i ugevis takket være det kølige vejr.


I det haverum, vi kalder den tørketålende have, er det også salvier og storkenæb, der dominerer sammen med matrem, der stikker hovedet op, hvor der er en plads.


Græsserne er nu blevet så store, at de begynder at give højde til bedene.


Aller bagerst i haven holder valmuerne midsommerfest. De har samlet alle vennerne. så de er en stor flok.


Vi tager traditionen tro til Skagen for at fejre midsommer. Her på Danmarks nordspids er dagene længere end noget andet sted i landet, og flere tusinde lokale og turister fejrer hvert år sankthans med et stort bål på Sønderstrand.


 Glad midsommer!


fredag den 14. juni 2024

Gårdhaven

Gårdhaven er det haverum, vi bruger mest. Det er først og fremmest, fordi vi er dovne og tager den nemmeste vej ud i haven. Fra køkkenet går vi lige igennem bryggerset, hvor udefodtøjet står, og derfra direkte ud i gårdhaven. Her er et havebord, hvor mange af dagens måltider indtages, når vejret er til det. Desuden er der et arbejdsbord, som hænger på muren, der forbinder huset med garagen.

For at gårdhaven skal se frodig ud, er nogle af planterne valgt ud fra, at de har store dekorative blade. Det gælder først og fremmest vinen, der vokser op ad garagemuren og sender ranker til siderne under tagudhænget og langs toppen af læmuren.


Rynkeblad har også store dekorative blade. Det er en plante, som var meget på mode i 70'erne og 80'erne. Nu ser man den ikke ret tit mere, og i min lokale planteskole siger de, at den er usælgelig. Det er en skam, for det er virkelig en god plante, der stort set tåler alt, og den bliver aldrig angrebet af sygdomme.


Bambus har om ikke dekorative blade så i det mindste en dekorativ vækstform.


Fjervalmuen kæmper med hortensiaen om pladsen, og resultatet er hvert år, at hortensiaen må beskæres, så de fleste af blomsterne klippes af. Sådan er vilkårene.


Taksen blev plantet for 2 år siden, for at den skulle læ for vinden, der kommer susende omkring hushjørnet. Den er allerede blevet så stor, at den gør gavn. Bag taksen ses bronzeblad, der også hører til gruppen af planter med store dekorative blade.


På husmuren vokser en stedsegrøn krybende benved. Den blomstrer lige nu med små gulgrønne blomster, senere på sommeren kommer frugterne, der har hvide kapsler og orangefarvede frø.



I gårdhaven har vi forsøgt at skabe en lidt anderledes stemning end i resten haven. I gårdhaven er stemningen mere fortættet, og hvor resten af haven er renset for nips, har der sneget sig lidt ind i gårdhaven. Gårdhaven må gerne være hyggelig at træde ud i - en slags "mormors kolonihave". 





Selvfølgelig er der også krukkeplanter.





Nu mangler vi bare, at sommervejret bliver lidt bedre, så vi kan nyde de lange lyse aftner ved havebordet.


fredag den 7. juni 2024

Salvier og storkenæb

Blomstrende salvier og storkenæb sætter deres præg på haven i juni. Begge planter er tørketålende, og derfor har jeg satset meget på dem igennem de seneste år, hvor vi med enkelte undtagelser har haft det tørt i maj-juni. Man kan vel sige, de to planter klæder hinanden, fordi de er så forskellige. Salviens oprette vækstform og blomsterspir, tager sig godt ud i selskab med storkenæbene med deres overvejende krybende vækstform og åbne blomster. Også bladene er forskellige, hvilket giver variation. når blomstringen er overstået. Begge planter findes i mange forskellige sorter, og de fleste planteskoler har et godt udvalg, så det er nemt at finde sorter, der farvemæssigt harmonerer.



Planten med de grøngule blade, der ses mellem de blå storkenæb, er et hjortetaktræ, Rhus typhina 'Tiger eyes'. Den blev plantet i foråret.


I mit sidste indlæg viste jeg billeder af flere af stauderne i den hvide have. Her kommer et oversigtsbillede af den hvide have, hvoraf det fremgår, at der foruden stauderne vokser en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula' og tre elefantgræs, Miscanthus 'Kleine Silberspinne'. Desuden er der 3 ædelcypresser. Jeg har lige klippet dem ned, så de er ikke så lette at få øje på, men den ene ses til venstre i billedet. 


Den lille krybeklokke, Campanula portenschlagiana, vokser langs indkørslen og giver os en blå velkomst, når vi går op mod hoveddøren.


Lige nu blomstrer de tre store korneller ved østgavlen. Det er et smukt syn især ude fra vejen, når de blomstrer.


Flere andre buske er i blomst, herunder ses stjernetop og dronningebusk.



I søndags var vi en tur i Bjørnemosen i Dejbjerg. Det er ikke så tit, man kommer ud i naturen og oplever en blomstrende eng. Men i Bjørnemosen kan man lige nu opleve mange af engblomsterne i fuldt flor, og det er et betagende syn. Her kommer et lille udpluk: 

Skjaller


Trævlekrone


Lægebaldrian


Gøgeurt


Går man gennem engen og længere ud af stien kommer man til dette hus. Prøv lige at bemærke taget.


Huset er ejet af Ringkøbing Fjord Museer, og det står tomt, så man kan godt tillade sig at gå tæt på og fotografere. Gad vide om bregnerne selv har fundet vej til tagrygningen?