fredag den 11. oktober 2024

Knopper, blomster og frøstande

Noget at det spændende ved oktober er, at man kan gå ud i haven og finde både knopper, blomster og frøstande. 

Passionsblomsten, Passiflora, har ikke foldet den første blomst ud endnu, og jeg er spændt på, om den når det.

Guernseyliljen, Nerine, er lige sprunget ud. Dens fine lyserøde blomster ser næsten helt malplacerede ud i en oktoberhave.

Blandt frøstandene er farvebælg, Baptisia australis, den der skiller sig mest ud på grund af bælgenes sorte farve.

Også den lave Sedum har flotte frøstande.

Det er ganske vist, efterårets farveskift er i gang, og efteråret har mange farver. Se blot på disse blade af sommerfugleblomst, Gillenia.


Der er stor forskel på, hvornår hostaerne skifter farve, nogle er ikke begyndt, andre har allerede gule blade.


Når man kikker hen over bedene, er det tydeligt, at der er et farveskifte i gang.




Håret glansmispel, Photinia villosa, er så flot, fordi bærrene er ved at modne, og lige nu er der både, grønne, orange og røde bær på træet.


Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, er lidt speciel. Her er ikke tale om farveskift, for busken er stedsegrøn, men den står lige nu med både bær og blomster. Det er helt normalt, at den har bær i oktober. Bærrene er først skinnende røde, hvorefter de skifter til sort. Nu er de rynkede og falder sikkert snart af.


Rynkeblad blomstrer i maj-juni, men nogle gange får den en lille efterblomstring om efteråret. I år er efterblomstringen større, end den plejer at være, og lige nu står den med mange cremehvide blomster.


Man skal passe på, når græsset skal slås. En pindsvineunge går ture på græsplænen, og den er ikke så nem at få øje på mellem nedfaldne blade.


Efterårsferien står for døren. I dag er alle landets skoleelever traditionen tro på motionsløb, hvorefter de kan holde ferie. Lad os håbe på godt vejr, så vi kan komme ud at nyde efteråret.



2 kommentarer:

  1. Det er flotte høstfarger i hagen din, Elna! Det er helt klart et fargeskifte på gang. Dine hosta ser akkurat ut som mine. De er så flotte med sin sterke gulfarge, men de "klapper" fort i sammen nå. Pinnsvin har jeg dessverre aldri hatt her. De er sårbare for gressklipping ja. Spesielt for de motoriserte som går av seg selv.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
  2. Ja høstfarverne er der nu til glæde for os, der holder af dem. Photiniaen kender jeg ikke, måske skal jeg have et nærmere kig på den. Jeg har et par photinia, dog ikke den.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet