fredag den 23. oktober 2015

Der må være en kant

Nogle haveejere går ind for lige linjer og vinkelrette hjørner, andre er mere til de runde og bløde former. Nogle blander det lige og det runde. Om det afspejler ejernes karaktertræk skal være usagt. I givet fald er vi temmelig kantede!

De bløde former er ofte lavet på den måde, at haveejeren lægger vandslangen ud, lader den bugte sig lidt og derefter stikker kanten af. Hvorimod de lige kanter bliver lavet efter en snor, for skal kanterne være lige, dur det ikke, at der kommer små buer eller skævheder. I vores have er linjerne lige, og de fleste vinkler er 90 grader.

Nogle steder i haven er linjerne meget synlige, som her hvor bundplanterne er lave og er skarpt adskilte fra græsset. Bundplanterne er guldjordbær, waldsteinia. De lige linjer og den ensartede bundbeplantning er med til at give haven et roligt udtryk. Kanterne bliver hugget af efter en snor, men der er ikke meget arbejde ved det, for græs og bunddække "respekterer" i det store og hele hinanden og vokser ikke ind imellem hinanden.Andre steder får stauderne lov til at brede sig ud over kanterne. Det giver et mere frodigt udtryk, og man tænker ikke så meget over linjerne.

Jeg synes, det er skønt, at haver er forskellige, og jeg kan lide både det runde og det lige.

4 kommentarer:

 1. 1000 tak for kigget i din have, samt havetegningen og ordene. Jeres have ser utrolig flot, stærk og velkomponeret ud!
  Jeg arbejder også selv mest i lige linjer, og rette vinkler, da det er lettere for mig at overskue, men alligevel er vores firkantede forhave, med en snoet sti, den opstod på grund af jordforhold, og flere andre ting, det var det første jeg anlagde, og i år har jeg gået med tanker om at lave den om, men der skal lige mærkes godt efter.

  SvarSlet
 2. Tak! Jeg synes det er sjovt at lege med linjerne. Det er min erfaring, at omlægninger og anlæg af nye bede skal tænkes godt igennem, inden jeg går i gang med spaden. Alligevel lykkes det ikke altid første gang, og nogle af havens stauder har holdt flyttedag adskillige dage. Men det er vel noget af det, der gør havearbejdet sjovt. God weekend!
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Hej Elna
  Jeg har kigget mig lidt omkring på din blog, og den ser rigtig spændende ud. Jeg er selv til rette linjer, men synes det er rarest, når de blødes op af planter og blade, som breder sig ud over de kantede former.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Tak for din kommentar.
   Så fandt jeg også lige din blog, som jeg ikke kendte. Det tegner rigtig godt med din have, og jeg vil glæde mig til at læse mere om den. Det lader til, du gør dig mange spændende tanker om haven.
   Hilsen Elna

   Slet