fredag den 21. oktober 2016

De gule, orange og røde farver har indtaget haven

Så er det blevet efterår og gule, orange og røde farver har indtaget haven. Det er nyt, for det er ikke den varme del af farveskalaen, der dominerer haven på de øvrige årstider, det er mere de sarte pastelfarver og hvidt. Men det er da lidt spændende, når efterårsfarverne begynder at indfinde sig. Og når jeg synes, at nu bliver det så glødende, at det næsten er for meget, så begynder bladene at drysse mod jorden og farveorgiet forsvinder lige så stille, som det kom.


Det mest glødende lige nu er troldellen, Fothergilla. Den har en fremtrædende plads uden for vinduerne, og det er lige før den sender et varmt skær ind i stuen.


Den er lidt sjov, for farverne er grupperede i gule, røde, orange og grønne grupper.Hækken af birkebladet spiræa, Spiraea betulifolia, der skiller to haverum, har også skiftet til efterårsfarver.
Her i skellet ind til naboen er det igen birkebladet spiræa, der lyser op.


Taksens mørkegrønne nåle er en smuk baggrund for de glødende efterårsfarver. Det er ofte i kontrasterne det spændende opstår.


Den koreanske røn, Sorbus 'Dodong' har ladet vente på sig med efterårsfarver. Men nu er festfyrværkeriet begyndt.


Stauderne kan også være med. Navnlig hostaerne lægger man mærke til. Her står de med gule blade og kanter græsstien. Læg igen mærke til, hvordan mørkegrønne taks i baggrunden skaber kontrast til hostaens gule blade.


Her er en anden slags hosta. Den viser efterårets forfald på en lidt mere "direkte" måde. Men det har også sin charme.

14 kommentarer:

 1. Troldellen er utrolig smuk både pga de gyldne blade og buskens form. Jeg er enig i, at kontrasten til det grønne giver ekstra liv til de gyldne farver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes i det hele taget, det er sjov at lege lidt med kontraster. Det kan være i buketter, i staudebede men også i andre sammenhænge end i planteverdenen. Jeg er i gang med at sy et patchworktæppe, og det blev først rigtig godt, da jeg fik en kontrastfarve puttet ind.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!

  Det var den vackraste Fothergilla jag någonsin sett, färgerna är läckra men formen på busken med de knotiga grenarna är så otroligt vacker. Jag gissar att ni har stammat upp busken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en ret gammel busk, og den er blevet stammet op igennem flere år. Busken er sin alder til trods ikke blevet så høj, måske fordi vi bor et sted, hvor det blæser meget og jorden er tør.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så snyggt med uppstammad Fothergilla. Instämmer med Gunilla där. Ger karaktär åt hela rabatten.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er også glade for busken. Den er forøvrigt også flot om foråret, når den står med hvide blomster.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hvor er det nogle skønne billeder Elna-jeg nyder altid kiggene i jeres have. Troldellen er totalt LÆKKER:-)
  Ha en god dag
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette! Nu er efterårsfarverne ved at være på det højeste, men troldellen er nu favoritten.
   Hav en god uge - og hyg dig med forberedelserne til dit binderi og kurset.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Høsten er vakker. Nydelige bilder du har tatt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Spændende med din troldel Fothergilla - Jeg kiggede lige en ekstra gang for elletræer har jo ikke efterårsfarver, men så ser jeg det er en helt anden og selvstændig slægt:)

  Flotte farver!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 7. Ja, man kan godt blive narret af de danske navne. Men så er det jo godt, at de latinske findes. Selvom jeg synes, det godt kan være lidt svært med de latinske plantenavne, fordi så mange planter skifter navn.
  Også en god dag til dig!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 8. Hei Elna.
  Du hadde googlet deg frem til helt rett svar på hva Fårikål er:) Det smakte forresten deilig. Så fine høstlige ildfarger du viser frem. Jeg kan godt like disse kontrastenes farger. Her holder vi hus i dag, da det regner og blåser masse ute.
  Riktig god uke til deg.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Blæst og regn har vi haft i nogle dage, men i dag skinnede solen og indbød til havearbejde. Det var så dejligt derude, at eftermiddagskaffen blev nydt på terrassen.
   Også en god uge til dig,

   Hilsen Elna

   Slet