fredag den 7. oktober 2016

Så kan det næsten ikke blive mere gult

Måske en lidt spøjs overskrift. Den vender jeg tilbage til.

Jeg vil begynde lidt mere stilfærdigt. Med denne smukke sti.


Vi befinder os ude i marsken på den tyske side af grænsen, nærmere bestemt i Seebüll. Vi var der en af de sidste dage i september. En vindstille dag med solskin og køer på græs.


Her byggede maleren Emil Nolde og hustruen Ada i 1927 et hus, som skulle rumme parrets bolig og hans atelier. Og her blev anlagt den have, som gav inspiration til mange af Emil Noldes billeder. Efter Emil Noldes død blev stedet indrettet til museum, og Nolde Stiftung Seebüll eller Noldemuseet, som vi vist siger på dansk, har hvert år mange besøgende.


Haven er forsøgt bevaret, som den så ud, da Ada og Emil Nolde boede her. De havde anlagt haven med slyngede stier, der dannede forbogstaverne i deres navne, A og E. Imellem bogstaverne, ses en oval på tegningen. Ovalen er et lille vandbassin.


Det er lidt svært at se bogstaverne, når man går i haven. De er lettest at finde, når man står ved vandbassinet.


Emil Nolde elskede klare og rene farver, og han satte farverne sammen, så de understregede hinanden. Det ses i haven, og det ses på hans malerier og akvareller.
I haven er det navnlig solsikker, dahliaer og solhatte, der gløder på denne årstid.


Og så vender jeg tilbage til overskriften: Så kan det næsten ikke blive mere gult.


Som I vist ved, er gule blomster ikke min livret, men jeg kunne ikke lade være med at blive imponeret over mængden, og som de stod der i solen og lyste, var de nu ret indtagende.


Der er også områder i haven, som er mere afdæmpede og rolige.De store staudebede bar præg af efteråret, men der var stadig en del blomster.


Trænger man til et hvil, kan man nyde et dejligt måltid eller en kop kaffe og en lækker kage i cafeen, hvorfra der er en smuk udsigt ud over landskabet.


Læs mere på Noldemuseets hjemmeside.

17 kommentarer:

 1. Et dejligt sted som jeg elsker at komme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker også stedet - og marsklandskabet. Haven er også smuk om foråret, når tulipanerne blomstrer.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. For pokker hvor er det gule bed dog flot, og solhatten er et genialt valg, ikke kun på grund af den flotte blomst, men også fordi den dækker jorden det meste af året, og så fordi den blomstrer utroligt længe. Efterårsbedet er også flot på sin afdæmpede måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for "anbefalingen" af solhatten. Det er da nogle gode kvaliteter, den har. Jeg var så imponeret over blomstermængden, der var blomster i lag på lag.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det er da også næsten for dårligt at jeg aldrig har været der. Vi kører ofte forbi et skilt som viser vej, vi har talt om det utallige gange, vi bor ikke vildt langt fra - og hvad sker der: Nada ingenting. Har sat det i kalenderen - og tak for reminderen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver nok lige sent nok i år. Men der er også dejligt dernede i tulipantiden. Vi bor et godt stykke vej derfra, men har alligevel været der en hel del gange. Men sådan er det vel. Der er også seværdigheder i mit nærområde, jeg aldrig har set.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Vilken färgprakt. Mycket vackert. God idé med bokstäverna. Det gör ju inte så mycket om man inte ser det så tydligt, det är ändå för ägarna som det är viktigast och de vet ju det, varje dag. Även om de nu är borta är det fint.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Emil Nolde har fortalt, at de lavede mange tegninger til haven, men de kunne ikke finde den rigtige løsning. Men da de fandt på at lave planen ud fra deres forbogstaver, var de straks klar over, at det var det rigtige.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det är något speciellt med bilder på betande kor - det är som om bilderna försöker förmedla något till oss högpresterande, stressade nutidsmänniskor. Att det finns ett annat sätt att leva kanske?

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. I det hele taget er det flade landskab omkring museet så smukt. Der er så stille, der er højt til himlen, og der er fuglesang, kort sagt meget afstressende.
   Også en god weekend til dig Gunilla!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!
  Og der er endnu et dejligt og inspirerende indlæg af din hånd. Jeg nyder altid den rolige måde du levere på.
  Sikke et sted og sikke en have, hvor er der smukt.
  Hver gang jeg ser noget der fungere, i min optik, får jeg lyst til det, også at skabe sådan et stort gult bed. Og solhatten er villig her, men må nøjes med at beundre, og det gør jeg gerne:-)
  Ha en god weekend
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Anette! Nej det bliver vist noget rod, hvis vi skaber alt det, vi ser andre steder, i vore egne haver! Men nogle gange får man ideer, som kan inspirere til et eller andet. Jeg kan godt lide at komme ud at se haver, navnlig fordi haver er så forskellige.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Så fint du beskriver stedets historie med flotte bilder til. Det gule oseanet kan jeg godt like:) Skinnende soler. Riktig god weekend.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes altid, der er noget spændende ved at besøge kunstnerhjem.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Hei!
   Dette var det morsomt å se. Emil Nolde er jeg veldig glad. Kjempefine bilder du har tatt.
   Ha det godt! Anne

   Slet
  3. Tak!
   Jeg holder også meget af Emil Noldes billeder. I Ølstrup kirke meget tæt på, hvor jeg bor, havde de en altertavle malet af Emil Nolde. Men tavlen blev desværre stjålet for et par år siden, og den er ikke blevet fundet.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Sikke nogle lækre farver - trods det at vi er ved at nærme os vinter.

  Tror du ikke du og dine læsere har lyst til at deltage i FlowerAwards? Store gavekort og en masse ære på højkant (vi linker gerne til deltagernes blogs - tag blot fat i mig via mail).

  Her ses regler og tilmelding: FlowerAwards2016

  SvarSlet