fredag den 17. marts 2017

Martshaven

I de seneste dage har vi haft dejligt vejr med solskin og en frisk vind. Her har morgensolen ramt birketræet, og de hvide grene næsten lyser op mod den blå himmel.


Bambusserne blæser i forårsvinden.


Det samme gør vasketøjet.


Forårsoprydningen i haven er i fuld gang. Grensaven har været i brug. Her er det nogle gamle ranglede lonicerabuske, der er savet ned i håb om, at de vil skyde fra roden.


Gruppen af Spiræa 'Little Princess' er også blevet klippet ned. Det bliver de hvert andet år, for at de ikke skal komme til at fylde for meget.


Til sommer bliver de fine og tætte og fyldt med blomster. Billedet her er fra sidste sommer.


I juli sidste år så det lille bed ved indgangen sådan ud:


I eftersommeren blev læmuren fuget om, og rosen måtte klippes helt ned. Heldigvis er den nu begyndt at skyde igen, så mon ikke den klarer den lidt hårdhændede behandling. De klippede buksbomplanter blev angrebet af en virus, og er nu gravet op. Irisserne, der voksede langs muren, var vi kørt lidt trætte i, så de blev også gravet op. Så vi stod med et bed, hvor halvdelen af jorden var bar og kedelig at se på, men det gav jo på den anden side nye muligheder.


Nu har vi plantet en nordmannsgran. Den bliver selvfølgelig for stor og må fældes i løbet af nogle år, men indtil da har vi et grantræ, som vi kan sætte en lyskæde på til jul. Stenene skal lægges igen, og hvad der ellers skal plantes, må tiden vise.


Vores hjortetaktræ var efterhånden blevet så stort, at det nåede huset.


Nu har vi prøvet at beskære det. Vi begyndte på det sidste år og har fortsat i år. Det er altid nemmere at stamme op end at begrænse i højden, og jeg ved ikke rigtig, hvor heldig vi er sluppet fra det. Nu må vi se, hvordan den udvikler sig i løbet af sommeren.


Erantis og vintergækker har troligt blomstret i et par måneder, nu har krokus, påskeliljer, påskeklokker og scillaer taget over. Min favorit er denne lille blå scilla.


I vindueskarmen er der ved at være trængsel. Jeg kan som sædvanlig ikke styre min utålmodighed, og jeg får altid begyndt at så for tidligt, så planterne bliver store og ranglede inden de kan plantes ud. Bedre går det med pelargoniestiklingerne. Jeg har tabt mit hjerte til en pelargonie med lyse rosa-lilla blomster, jeg kender ikke navnet på den. Jeg planter den hvert år ud i krukker.


De første knopper er kommet frem, og inden længe vil den blomstre med disse skønne blomster.18 kommentarer:

 1. Så deilige bilder fra din hage! Det gleder meg å se dine forårsblomster, for her ligger snøen fortsatt i hagen. Blå scilla er så fine, og de lyser så opp.
  Pelargonia har søte blomster, og i år har jeg sådd noen fra frø. De er så takknemnelige å ha, for de blomstrer jo hele sommeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke sneen smelter inden længe hos dig - og så har du jo en masse godt i vente.
   Jeg kender næsten ingen planter, der har længere blomstringstid end pelargonier, de kan bare blive ved og ved. Det lyder spændende, at du har sået dem, det har jeg aldrig prøvet.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Dejlige forårsbilleder. Jeg er også vild med den blå scilla med de flotte, røde stilke. Når haven er fuld af planter, er det nærmest er en gave, når der opstår plads til kreere noget nyt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tager det også som en gave, men det er svært at begrænse sig, når ønskesedlen er lang .....

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jag tycker mycket om att titta på bilder från din trädgård. Du målar med stora drag och låter växterna framträda i massverkan samtidigt som du också har inslag av minimalistisk karaktär som på bilden med sten och några barrväxter. Mycket snyggt!

  Min trädgård är planterad på ett helt annorlunda sätt men man kan gilla två helt olika sätt som nästan är varandras motsatser.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vores haver er meget forskellige, men det er godt, at alle haver ikke er ens, det ville blive lidt kedeligt. Jeg vil jo også så gerne se billeder fra din have. Jeg beundrer alle de forskellige sjældne planter du har, og ikke mindst er jeg begejstret for dine bede med mos og sten.
   Også en god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. I er gået gennemgribende til værks, mon ikke hjortetakstræet bliver fint igen, når løvet springer ud, de ser altid noget halve ud lige efter beskæring. Jeg kunne ikke forstå, at spireaen ville blomstre, når I lige har beskåret den, men det havde I så heller ikke. Når det var i sommer skal den nok komme. Lonicera kommer troligt igen efter beskæring. Fin pelargonia.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, hjortetaktræet bliver fint igen, jeg holder så meget af det træ. Billedet af de blomstrende spiræa er fra sidste sommer. Men det er i starten af marts i år, jeg har skåret dem ned. De skal nu nok komme i blomst til sommer, det plejer de efter nedskæring.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Jeg er også så vild med de små blå snepryd - det er så lysende en blå farve, at man kun kan blive glad af at se på den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig! Jeg holder i det hele taget meget af blå blomster.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Jeg har også kigget meget på de hvide stammer fra birketræerne, de gør sig godt. Jeg fatter ikke jeg aldrig har tænkt at lave pelargonie stiklinger her om foråret, det er til og med praktisk, og ganske billigt. Jeg har kun lavet stiklinger til div familiemedlemmer, når de har set dem i blomst. Din kunne godt ligne en Dronning Ingrid pelargonie.
  Ha en god weekend
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fast rutine hos mig at lave pelargoniestiklinger tidligt om foråret. Så har jeg store planter til krukkerne midt i maj, når nattefrosten er ved at være ovre. Det er ikke en Dronning Ingrid pelargonie. Den, jeg viser, er lidt mere lilla. Jeg købte den for mange år siden hos en blomsterhandler i København, men der var ingen navn på den.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Herlig bilder fra hagen din. Våren har kommet lengre hos dere enn her lenger nord. Jeg plantet hjortetaktre for noen år siden og ser frem til det vokser seg stort. Nyt dagene.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
 8. Jeg holder meget af hjortetaktræet, og jeg håber, den kan blive pæn igen efter beskæringen. Jeg nyder foråret og alle forårsløgplanterne. Men du kan til gengæld glæde dig, til det også bliver forår hos dig - og det er jo dejligt at have noget godt i vente.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Hei Elna!
  Hvite bjørkestammer er vakkert. Det er også hvite håndkler i vinden også. Så lukter de så godt når du tar dem inn. Vår! Til helgen skal jeg gjøre som deg, Klippe 'Little Princess' ned.
  God natt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er næsten ikke noget, der dufter så godt som vasketøj, der lige er taget ind fra snoren. Hvide birkestammer er smukke. De får mig til at tænke på en efterårsferie i Oslo, hvor vi tog til Holmenkollen og nød udsigten. Birketræerne stod med det flotteste gule løv, og de hvide stammer lyste i den lave sol. Det var helt betagende.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Sikke en masse skønhed og frodighed! Vores nabo har et meget stort og smukt birketræ lige på den anden side af hækken. Det holder jeg også rigtig meget af!
  Hilsen Lisbet

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt, vi også kan nyde naboernes haver!!
   Ja, det begynder at se frodigt ud derude takket være løgplanterne. I dag regner det, så jeg nyder haven indefra.

   Hilsen Elna

   Slet