fredag den 7. april 2017

Aprilhaven

April kom med forholdsvis høje temperaturer, og nattefrosten har holdt sig væk, så der sker noget i haven fra dag til dag.

Jeg har specielt lagt mærke til bunddækkeplanterne. Selvom mange af dem har stået grønne hele vinteren, har de set lidt triste ud. Men nu er nye blade på vej, og det giver dem et helt anderledes friskt udseende. Vintergrøn, Vinca minor, har tilmed de yndigste lyseblå blomster.


Guldjordbær, Waldsteinia skyder nye blade, der skjuler visne blade, der har ligget i bedene siden efteråret.


Vinterglans, Pachysandra er i blomst.


Mange af  de stauder, der visner helt ned om efteråret er også godt på vej. Her er det prydrabarber, Rheum. Det er sjovt at se, hvordan bladene ligger sammenkrøllede, inden de folder sig ud.


Flere buske og træer er også på vej. Koreansk røn, Sorbus 'Dodong', er smuk på alle årstider ikke mindst nu, hvor den viser både blade og blomsterknopper.


Fjeldribs, Ribes alpinum, er min aprilfavorit.


Magnolia  på vej.


Aprils løgplanter er mere højtråbende end de tidlige løgplanter. Vi har mange forskellige påskeliljer i gule og hvide farver. Og man må jo sige, at især de gule er til at få øje på.
De dobbelte påskeliljer forbinder jeg med mine forældres have, hvor de voksede i en lang række langs husmuren. Jeg synes ikke, man ser dem så ofte mere, så jeg blev glad, da en ældre dame for nogle år siden forærede mig nogle løg.


Her er en anden gammel sort, som jeg også husker fra min barndoms have.


April er også hyacinttid. Duften er gennemtrængende, lidt for meget af det gode, hvis man har dem inde, men i haven er det skønt at gå forbi en gruppe hyacinter.


Også inden døre spirer og gror det. I vinduerne er alle de små frøplanter ved at skabe trængsel. Jeg så for nogen tid siden på en haveblog (husker ikke hvilken), at man kan købe firkantede urtepotter hos Søstrene Grene. Sådan nogle måtte jeg have fat i. De passer lige ned i mine zinkbakker, som måler 54 x 32 cm. Der kan være 28 potter i hver bakke. Og så er det så heldigt, at zinkbakkerne passer i størrelse til tagvinduerne, som lukker forholdsvis meget lys ned til planterne.


 

10 kommentarer:

 1. Hej Elna
  Du har noget med bunddække, men det er jo også fint, jeg tør ikke give mig i kast med det, det dækker hurtigt for meget, men du er glad for det.
  Dobbelte påskeliljer er en dejlig foræring, jeg har i grunden en del af dem, men det kniber dem at holde det tunge hoved.
  God weekend
  hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har mange bunddækkeplanter, og det er der to grunde til. For det første kan jeg godt lide den ensartede bund, som ikke gør så meget væsen af sig. For det andet er det meget lidt arbejdskrævende, og det synes jeg er en fordel. Så kan jeg bruge mere energi på andre områder af haven. Jeg er ikke så flittig, som du er😉
   Også en god weekend til dig

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Bunndekkere er så fine å bruke, bare de ikke tar helt overhånd! Mange av de er dessverre litt for invassive. Så vakre påskeliljer du viser, og spesielt de fylte. Jeg liker fylte blomster så godt, og påskeliljene er ikke noe unntak :)
  Sorbus Dodong står øverst på min ønskeliste! Den er så fin.

  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis bunddækkeplanterne spreder sig for meget, hugger jeg dem af med kantspaden.
   Mon ikke du får købt dig en sorbus Dodong her i foråret, så du kan nyde dens flotte efterårsløv. Jeg kan varmt anbefale den.
   Også en god weekend til dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna!

  Härliga vårbilder med de nästan självlysande gula påskliljorna! Ullungrönnens bladutspring är nog bland det vackraste jag vet, så läckert. Hela trädet är en skönhetsupplevelse. Fröna hämtades från ön Dodong av svensken Tor Nitzelius på 70 - talet.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Det var spændende at høre om Tor Nitzelius, ham havde jeg ikke hørt om før, men nu har jeg læst om ham på nettet, og jeg kan forstå, at han har betydet meget for havebruget i Sverige - og andre lande. Jeg synes, det er interessant at læse om den slags mennesker og de planter, de har "fundet" og bragt til Europa.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Jeg kan også godt lide bunddække på de rigtige steder. Det er klart, at de ikke skal indgå i et staudebed - det vil garanteret også se underligt umotiveret ud.Vores sorbus dodong fik svamp ca. 1,70 m. oppe på stammen. Det skar vi væk, og nu ser vi, om vi kan føre en sidegren op som stamme.

  SvarSlet
 5. Jeg tænkte på dig i dag, da jeg gik og lugede vorterod op. Jeg ved godt, de snart visner bort, men de virker så forstyrrende, at jeg måtte have dem skaffet af vejen NU! Nogle robuste bunddækkeplanter kan holde dem væk, så her er endnu en begrundelse for at plante bunddække. Jeg håber, jeres rønnetræ må klare sig og få en fin facon.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 6. Herlig vårlig hos deg :-)) Også her er magnoliablomstringen ikke langt unna :-)) God påske!

  SvarSlet
 7. Det er en dejlig årstid, hvor det hele spirer og gror. Også god påske til dig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet