fredag den 8. september 2017

Så fløj admiralerne

Vi har haft jævnt mange sommerfugle i haven i sommer. Men i mandags kom der pludselig "invasion" af admiraler. Jeg tror, der var langt over 100 i haven på en gang. Admiralerne trækker sydpå i september måned. De flyver helt til Middelhavet, hvor de overvintrer. Det er især langs kysterne de trækker, men vi bor også kun 10 km fra Vesterhavet. I går skinnede solen, og jeg gik lidt rundt i haven for at kikke efter sommerfugle. Dem var der en del af, men jeg så kun 1 admiral, resten er nok fløjet sydover.


Der er ikke så mange buske i blomst i september, men japansk snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe' blomstrer trofast og har gjort det hele sommeren.


Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus blev klippet godt tilbage i starten af august. Den har kvitteret med mange nye blade og et væld af blomster.


Forleden blev vores takshæk klippet. Det har vi ventet på i flere år, for planterne var kun 20-30 cm høje, da de blev plantet. Selvom der vil gå endnu nogle år, inden den er vokset så meget, at den kan klippes helt i facon, er den nu ved at ligne en hæk.


Georginerne er septemberhavens pryd. En sort, jeg især vil fremhæve, er 'Happy Single Party'. Den er rødbladet, har gule blomster, og er meget rigtblomstrende.


Klokkerankerne har blomstret i nogle uger, men der er ikke ret mange blomster på dem. Det var nok ikke lige deres sommer.


I søndags var jeg til høstmarked i Forundringens Have. Haven ligger ved Vestjyllands Højskole og er en økologisk forsøgs- og forevisningshave. Stort set alt, hvad der dyrkes, er spiseligt, og afgrøderne anvendes i højskolens køkken.


Her er et stort bed med georginer. De dyrkes ikke for blomsternes skyld, men på grund af knoldene, som er spiselige. Chips lavet af georgineknolde skulle efter sigende være en stor delikatesse.


Træerne i "alleen" er kræger. De vokser i en bund af fyldt romersk kamille, Chamaemelum flore pleno.


Kræger er en blommesort med små blå blommer. De havde en lidt bitter smag, men de var nok heller ikke helt modne.


Noget af det, der altid optager mig i Forundringens Have, er alle de fine hjemmelavede "ting". Her er det en lille bålhytte med humleranker voksende op ad stolperne.


Og her er det et kvashegn.


Bemærk den fine afslutning på hegnet.


 
 

18 kommentarer:

 1. Tenk at sommerfuglene flyr så langt! 100 stykker i hagen på en gang høres vidunderlig ut.
  Admiralene er så flotte. Vakkert bilde av den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja flotte er de. Det er ret fantastisk, at de kan flyve så langt.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det var mange sommerfugle. Sol i går, her regnede det hele dagen, sikken en forskel.
  Tak for turen i Forundringens Have. Jeg kan huske, da Vestjyllands Højskole startede op på det projekt, da var jeg også i branchen, så det var spændende at se.
  Cecil spister vist også georgineknolde.
  God weekend
  hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har vi til gengæld haft bygevejr og kun lidt sol.
   Det er da sjovt, at du kan huske starten på haven ved højskolen. Jeg er ret imponeret af alt det, de laver selv. Bl.a. har de en æblelund, hvor de selv har lavet alle æbletræerne. Men Birtha, som igennem alle årene har stået for haven, er også en ildsjæl.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Vi hade också invasion av Admiraler i helgen. Förstår att ni längtar efter att häcken ska bli "mogen". Det gör så mycket för trädgården. Den ser jättefin ut nu.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser flot ud, når admiralerne flokkes. Det er en anstrengende tur, de skal ud på.
   Jeg er også glad for hækken, og jeg ser for mig, hvordan den om nogle år kommer til at stå helt skarp.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Det var noget af et sommerfugletræk! Ja, man kan godt forstå at de vil væk fra dette vejr...

  Sjovt med chips af dahliarødderne - godt de eksperimenterer:)

  Ha en dejlig regnvejrsdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en lang tur, de skal ud på, men lad os håbe, de møder sensommeren.
   Jeg har nogle georginer, som jeg har sået. Jeg regner ikke med at overvintre knoldene, det er vist nemmest at så nye til næste år. Jeg kan jo prøve at eksperimentere med dem i køkkenet. Indianerne har vel tradition for at spise knoldene.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Invasion av fjärilar skulle jag gärna vilja uppleva, det måste ha varit en imponerande syn. Bara att önska dem lycka till på färden och att vindarna blåser i rätt riktning. Det är inte lätt för en liten fjäril att trotsa skarpa höstvindar.

  En väldigt vacker dahlia, den gulblommande `Happy Single `Party´

  En trevlig helg önskar jag dig Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var næsten helt stille vejr den dag. Men jeg tror, den vind der var, kunne bære dem i den rigtige retning. Jeg har læst på nettet, at lige netop i mandags er der nogle steder observeret flokke på flere tusinde sommerfugle.
   Jeg tror også, dahliaen er sund, den lader i hvert tilfælde til at trives i vores have.
   Du ønskes også en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Vi har også haft noget i retning f en invasion af admiraler. Takshække kan jeg rigtig gdt lide, de er både stedsegrønne og bløde i udtrykket, og så får de vel ikke den svampesygdom, der angriber buksbom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder også meget af taks. Vi har haft taks i haven i over 40 år, og jeg har aldrig oplevet, at de har været sygdomsramte. Taks er hårdføre, de trives godt i vores jord, og de tåler den salte luft fra Vesterhavet.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna. Hvor sjovt; jeg skulle lige til at anbefale dig forundringens have på Vest Jyllands Højskole, men så læser jeg med det samme, at der er du - har du været. Det er nogle fine fotos du har taget derfra. En skøn bålplads og et dejligt kvashegn. Tænk at georginerødder smager godt. Jeg var der sidst i 2009 på fortællekursus i 14 dage i Halmhuset, der også ligger i forundringens have. Siden er jeg - pludseligt - blevet invalid, og kan ikke mere rejse. Jeg har accepteret det, og jeg fortæller det kun kort nu, fordi du så sødt anbefalede mig at vende tilbage til en cykeltur omkring fjorden. Hvem ved, måske en dag ?
  Gode hilsner til dig. Fra Laila.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ked af at høre, at du er blevet invalid og ikke kan rejse.
   Forundringens Have er et spændende sted med en egen stemning. Sjovt at du også kender haven. Jeg lagde også billeder fra haven på min blog den 23.09.2016.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna.
  Vi har også nærmest hatt invasjon av admiraler forrige uke, før alt regnet. Aldri opplevd så mange tidligere,
  Hekken ser ut til å bli skikkelig fin, må være deilig at den er blitt såpass høy at dere kan klippe den. Happy Singel Party er notert, vakker :-)
  Ha en fortsatt fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et smukt syn med alle sommerfuglene. Men det må også være spændende at se dem flyve ud over havet, men så heldig har jeg aldrig været.
   Du må også have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Naturen er fantastisk. Tenk, hvor langt de flyr. Admiralen er en av de fineste jeg veet. I år har jeg ikke hatt så mange sommerfugler i hagen som jeg pleier. Du for et stilig hegn. Kreativ løsning.
  Alt godt til deg.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan næsten frygte, at sommerfuglevingerne bliver slidt op på den lange tur, men de fleste sommerfugle klarer heldigvis turen. Ja, der er kælet for det hegn.
   Du må også have det godt.

   Hilsen Elna

   Slet