fredag den 1. september 2017

Sommerens farvel

Så blev det den første efterårsdag. Når jeg går en tur ned ad vores vej, er det også tydeligt, at vi er på vej ind i efteråret, vejtræerne har allerede tabt en del af deres blade, som ligger på asfalten og rasler i vinden. Bortset fra det, er det nu ellers en dejlig solbeskinnet morgen.


I går sagde vi farvel til sommeren. Det gjorde vi ved at køre en tur rundt om Ringkøbing Fjord. Turen er på godt 100 km. Det er en meget smuk tur, og den indbyder til at gøre stop undervejs. Her er lidt af det, vi så:


Kirken i Velling ligger meget smukt lige ud til fjorden. Det er en 1100-tals kirke opført i granitkvadre.


Naturen bugner af bær.Langs fjorden ligger en perlerække af små hyggelige havne. Her er det Stauning havn.


Langs østsiden af fjorden kører man gennem Skjern Enge. Her er store vådområder med et rigt fugleliv. Det fremgår tydeligt af vegetationen i forgrunden, at vestenvinden hersker herude.


Jeg har muligvis norske og svenske læsere, som ikke har hørt om Skjern Å projektet. Derfor vil jeg kort fortælle om det her: I 1960-erne blev Skjern Å rettet ud, og engene blev afvandet. 4000 ha enge i ådalen blev omdannet til landbrugsjord. Det var Danmarks største afvandingsprojekt. Når man griber ind i naturen, går det ofte galt. Det gjorde det også her. Den store vandmængde, der nu strømmede igennem den lige å, førte store mængde okker med ud i Ringkøbing Fjord, og det ødelagde livet i fjorden. Derfor besluttede man i 1990-erne at "føre projektet tilbage". 2200 ha af landbrugsjorden blev igen omdannet til vådarealer, og Skjern Å fik sine slyngninger tilbage. Det er Danmarks største naturgenopretningsprojekt. Nu er der igen et rigt fugle- og planteliv i engene, og laksen trives i åen. Man må jo lære af sine fejl!

Heldige køer, der får lov at græsse i disse skønne omgivelser!


Fra borgbanken i Lønborg kan man se, hvordan Skjern Å slynger sig igennem landskabet.


Skaven Strand.


Det flade land - og en høj himmel. Hvorfor mon køerne står i en lang slange?


Det er såmænd bare, fordi der var kø ved foderpladsen.


De vilde kaprifolier har den skønneste duft.


På Værnengene ligger en samling jagthytter. Engang fik ejerne påbud om at rive dem ned, fordi de skæmmer i landskabet. Ejerne protesterede og fik lov til at beholde deres hytter. Jeg synes, de er et charmerende indslag, og jeg er glad for, at de fik lov at blive liggende.


Så er vi nået til Nymindegab. Bundgarnspælene står til tørre, i det som kaldes en stagekrone. Hytten ved siden af er en esehytte.


I 1800-tallet var der meget fiskeri fra Nymindegab i forårsmånederne. Det var mænd fra de omkringliggende gårde, der fiskede, men til at hjælpe med at sætte madding, også kaldet es, på linerne havde de tjenestepiger, de såkaldte esepiger. De boede i de små stråtækte esehytter.


Bemærk den fine "måtte" af tov, der ligger foran døren.

 
Lyngen har blomstret ualmindelig flot i år. Nu er den ved at miste farve, og landskabet får et brunligt skær.
 

Fine dæmpede farver - lyng, revling, bregner og hjælmer.


På vestsiden af fjorden ligger de gamle karakteristiske klitgårde. Der er desværre ikke så mange af dem tilbage. Gården her, Abelines gård, er i dag museumsgård.


Selvfølgelig skal der stå røde pelargonier i de hvide småsprossede vinduer.


Læg mærke til pikstensbelægningen af flade strandsten sat på siden.


Over porten er der navneskilte fra strandede skibe.Det er altid en oplevelse at køre turen rundt om Ringkøbing Fjord. Naturen er så afvekslende, her er både landbrugsjord, enge, heder og klitlandskaber, og så er der selvfølgelig også byerne og de små havne.

21 kommentarer:

 1. Takk for en flott tur! Veldig intressant om Skjern Å og tilbakeføringen av jorden, og at det lykkes. Det er jo ingen selvfølge i et så stort prosjekt. Fine bilder,og det danske landskap er alltid så vakkert.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må jo lære af sine fejl, og det var godt det lykkedes. Men det var dyre lærepenge!
   Det samme kan jeg sige om det norske landskab - og hvor er vores lande dog geografisk forskellige.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna
  Tak for turen og den spændende historie, især den om Skjern å, det lyder lidt molboagtigt, godt det kom tilbage til naturligt leje igen, det er et smukt område.
  Esehytte tænkte jeg, hvad i alverden er det, men forklaringen kom længere nede, tak for det.
  God weekend til jer
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du kunne lide min tur. Man må jo sige, at den ikke var haverelateret, og det er måske forkert, når nu jeg kalder min blog for havesysler. Men nogle gange kan det godt være et friskt pust, at vise lidt af landskabet uden for hækken. De der ikke vil være med, må jo så springe over.
   Så lærte du et nyt ord!
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna!

  Tack för rundturen i den vackra danska - och säregna naturen. Berättelsen om Skjern å fångade mitt intresse, icke minst för sensmoralen, ingrepp i naturen blir sällan det förväntade. Gott att man erkänt misstaget och framförallt att man var villig att betala för återskapandet av den unika miljön. En solskenshistoria med ett lyckligt slut men alla ingrepp som vi människor gör i naturen slutar inte lyckligt.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej vi mennesker forretter stor skade på naturen. Og hvor er det trist. Jeg er glad for, at udfaldet af Skjern Å projektet endte godt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Dejlig tur. Jeg kan godt genkende nogle af lokaliteterne. Vi har også nydt årets flotte lyngblomstring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Ja lyngblomstringen har været virkelig flot i år, og lyngen har blomstret over lang tid. Godt at alle hedearealer ikke blev opdyrket.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Takk for rundturen ! Den har vi ikke tatt, men fikk lyst til å ta den ved neste anledning:-)Da må Skjern inn i programmet. Godt at man har tilbakeført våtmarkene, og skjønner at inngrepet var feil.
  Nå er det bare å nyte september/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun opfordre jer til at tage turen, den giver mange oplevelser. Jeg ved ikke, om I nogen gange har cykler med på ferie, for der er nogle rigtig gode cykelstier på strækningen. Hvis man cykler, kan man fx et par steder sejle over med trækfærger, og et sted kan man cykle på en bro over en del af Ringkøbing Fjord.
   Septembervejret har været smukt i dag.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Tak for turen!
  Ja Skjernå genopretningen er et supergodt eksempel på hvor god naturen er til at finde i balance igen!

  Så bliver man glad og lidt optimist:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de penge var godt givet ud. Det er skønt at følge, hvordan planter og fugle trives i området.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Svar
  1. Tak for din kommentar. Ja der er mange smukke landskaber i Danmark.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna!
  Utrolig vakkert og spennende landskap. Veldig morsomt å se.
  Det er så godt at man kan lære av sine feil.
  Ha en riktig god lørdag! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Landskabet er meget varierende på den strækning, vi kørte. Det er overvejende meget fladt med vid udsigt.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. thanks for the tour! we have not taken it but wanted to take it on the next occasion :-) then the screen must enter the program. good that you have left the wetlands and realize that the procedure was incorrect.

  หนังจีน

  SvarSlet
 10. Tak for turen, du tog os med på. Jeg blev rørt over at følge dig, for jeg tror omtrent den bedste rejse jeg nogensinde har været på, har været en cykel og fugle tur rundt om Ringkøbing fjord i 3 dage. Med Vestjyllands Højskole, for snart 20 år siden. Det var fantastisk. I det hele taget: I har det godt derovre (bor selv på Fyn). Hvor er lyngen smuk!
  Bedste hilsner herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar! Det glæder mig at høre, at du har gode minder fra din cykeltur rundt om Ringkøbing Fjord. Hvis du har mulighed for det, skulle du næsten prøve at tage turen igen. Der er kommet så mange nye cykelstier, der leder ud i skønne områder, hvor man ikke kan køre i bil.
   Lyngen har været rigtig smuk i år, nogle år blomstrer den næsten ikke.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Tack för turen. Så kul att se hur det ser ut i andra områden. Pikstensbelægningen var verkligen flott. En sådan skulle jag vilja ha.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. De gamle stråtækte klitgårde uden tagrender har pikstensbelægninger langs soklerne for at lede regnvandet bort. Stenene er hentet på stranden. Vesterhavssten er flade, hvorfor man har sat dem på højkant, for at få dem til at stå ordentlig fast. Her er de lagt i et fint mønster, men så meget gør man sjældent ud af det.

   Hilsen Elna

   Slet