fredag den 11. oktober 2019

Oktoberhaven

Man skulle være hurtig i går, da jeg fotograferede til dette indlæg. Når solen brød igennem, var det bare med at få gummistøvlerne på i en fart og komme ud med kameraet, for et øjeblik efter silede regnen ned. Jeg løb ud og ind nogle gange, og til sidst blev jeg inde og tænkte, at nu kunne det være nok. Blomsterne bærer præg af regnen, men løvemund


og morgenfruer er ikke sådan at slå ud.


Kæmpejernurt breder sig ved selvsåning, og de kan sikkert gå hen og blive et problem, hvis man ikke luger de fleste af de små frøplanter op. Planterne har den fordel, at de som regel holder sig oprejste uden opbinding, og det giver dem lige et par ekstra stjerner.


Vedbendbuskene står så flotte med små knopper, der sidder i kuglerunde stande.


Her er et kik igennem forhaven. Det ses, at efterårsfarverne er begyndt at gøre sig gældende.


Spiræaerne gløder.


Hortensiaens blomster skifter også til røde efterårsfarver.


Æblerne er skinnende røde. Jeg går og drejer dem, men de vil ikke slippe, så jeg må styre min utålmodighed.


Hjortetaktræet skulle også have begyndt at vise efterårsfarver, men ak, træet er gået ud. Det konstaterede vi i foråret. Jeg begyndte at lede efter en forklaring og læste mig til, at træet kun må beskæres, når det står med blade. I vores uvidenhed har vi beskåret det to vintre i træk. Hvad nu?


De stedsegrønne - en rynkeblad til venstre og en benved til højre - er helt upåvirkede af efteråret. Det kan måske synes lidt småkedeligt, men når vinteren sætter ind, og de løvfældende træer og buske har smidt de sidste blade, tager de stedsegrønne revanche og tiltrækker sig opmærksomheden.


Frisk fra haven:


God weekend - og god efterårsferie til jer, der er så heldige!

15 kommentarer:

 1. Ja, oktoberværet kunne ha vært bedre, for her regner det nesten hele hver dag nå. Dine morgenfruer ser flotte ut til tross for alt regnet. Eplene dine er så fine og perfekt utformede at de ser nesten kunstige ut. Utrolig hva naturen kan produsere.
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ønskede mig regn i sommer, da det var meget tørt, men der kom ikke noget. Nu regner det næsten hver dag. Men vi bestemmer jo ikke selv over vejret, og hvis vi gjorde, kunne vi nok ikke blive enige.
   Morgenfruer tåler det meste. Jeg har holdt af de smukke blomster lige siden, jeg som barn havde dem i min egen lille have.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Trist med dit hjortetakstræ, men mon ikke du kan få rodskud i en have, ellers kan du her hos mig, men det er lidt langt væk. Måske er det et af dem, der ikke skød rodskud, ellers må du jo også have selv. De er ellers flotte nu, så det var da trist. Jeg vidste heller ikke, at det kunne ødelægge dem at klippe dem om vinteren.
  Flot buket du har lavet.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Træet skyder mange rodskud, så jeg er selvforsynende. Men vi kan jo også tænke i andre baner.
   Det er dejligt fortsat at kunne lave buketter. Jeg var ellers bange for georginerne i sidste weekend, for termometret var nede omkring 0, men heldigvis frøs de ikke.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. hej Elna

  Alletiders at så meget klarer den megen regn, Det ser helt godt ud!
  Jeg har også hørt det med hjortetaktræet - men jeg kan kun læse mig til at det kan forbløde hvis man beskærer indenfor de første måneder før løvspringet.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, det var i februar, vi beskar træet, og i vores uvidenhed gjorde vi det 2 år i træk. De to sidste års tørke har nok heller ikke gjort det bedre.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!

  Det ser hur prydligt ut som helst i din oktoberträdgård, Hostorna tycker jag är jättefina även när deras blad börjar gulna.

  Synd med det ståtliga trädet, det behöver ju inte vara så att ni gjort något fel. Här har en stor Magnolia avlidit i sommar, trolig orsak fjolårets torka.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hostaerne er flotte, når bladene gulner. Der er i grunden mange stauder, der får smukke efterårsfarver. Det kan jo være en kombination af forkert beskæringstidspunkt og ekstrem tørke der har fået træet til at gå ud. Jeg er lidt ked af, at det gik ud, for det tager jo nogle år, inden man har et stort træ igen.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så synd på ditt träd! Men lejongapen var riktigt fina och visst står de vintergröna snart för så mycket vackert. Läste just om hur vedbend ger ett sent matbord för insekter så det vill jag absolut odla.

  HA det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hjortetaktræet plejer at stå med skønne efterårsfarver på denne tid, så jeg må indrømme, at jeg savner det. Løvemund vil jeg også så til næste år, for de er ikke til at undvære. Det er godt, der i de seneste år er kommet mere fokus på dyrelivet i haven. Engang var der en tendens til, at alle insekter blev betragtet som skadedyr, der måtte udryddes.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Ja i sommer hvor vi ville have lidt regn sommetider, kom der ikke noget. Nu er der kommet ca 30 mm i går. Men det var nu egentlig velkomment, for vi har ikke fået for meget i sensommeren, som andre har.
  Mit store hjortetaktræ gik ud sidste sommer. Men der kommer et par rodskud. Men jeg var egentlig lidt småsur på det, så jeg ved ikke rigtig om jeg vil beholde dem.
  Ja, pudsigt, med løvemund, de kan være så pistne hele sommeren og så nu kommer de for fuld styrke. Er vi heldige med en let vinter overlever de. Og så er de tidligt i gang næste år. jeg elsker dem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det også sådan lidt både og med hjortetaktræer. Men lige nu savner jeg træets smukke efterårsfarver.
   Sidste vinter overvintrede løvemund her i haven, så det er spændende, om vi også er heldige i år.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Ærgert med dit træ. Et af de flotteste efterårstræer er sorbus Dodong. Har du mon plads til det?
  Du har ellers fine farver i haven.
  Ja, stedsegrønne er uundværlige om vinteren. Ikke over det hele, men de skal være der...
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har tre ‘Dodong’ i haven, og dem er vi meget glade for. Hvad hjortetaktræet skal erstattes af, har vi endnu ikke taget stilling til. Der er flere træer og buske i samme del af haven, som vi måske vil skille os af med, men vi er i tvivl. Vi har sendt bud efter havearkitekt Laila Sølager. Jeg synes, hun er meget dygtig, og hun har tidligere hjulpet os. Så jeg glæder mig til at høre hendes forslag.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Åh ja, Laila er dygtig og dejligt 'nede på jorden'. Jeg har bl.a. hørt hende til et foredrag. Super ide at kontakte hende.

   Slet