fredag den 4. oktober 2019

Oktobersysler


Efteråret har indfundet sig, det er tydeligt at se, når man går derude. Vejtræerne har blæsten haft godt fat i, og mange af bladene er allerede blæst ned. Så løvriver og løvstøvsugere er fundet frem, og vejens beboere forsøger at få hold på bladene.


Regnmåleren landede på 151 mm i september, så tørken er afblæst, og der er er fortsat lunhed i jorden, så der kan plantes. Jeg har flyttet lidt rundt på nogle selvsåede planter. Andre af de selvsåede er blevet luget op sammen med en masse små ukrudtsspirer.


Det ene øjeblik kaster solen lange skygger,


det næste øjeblik må man søge læ for en hidsig regnbyge.


Efteråret har noget af det hele.

Forfaldet kan også være smukt.


Jeg elsker at besøge planteskoler, og da jeg i går var i Holstebro, måtte jeg selvfølgelig en tur forbi Jespers Planteskole.


Her var som altid meget at kikke på, fx denne lille samling af stauder, der giver liv til efterårshaven.


Det lykkedes for mig at begrænse min købetrang til lidt blomsterløg og en krukkeplante.

Aftnerne bliver længere, og så er det jo godt at have en god havebog inden for rækkevidde. Jeg er ved at læse bogen om Tivoli.


Hvis man skal tage ordet armchair gardening helt bogstaveligt, er bogen komplet uegnet. Det er en moppedreng på 2600 gram - ja jeg har vejet den. En bog i den vægtklasse kræver, at man har et bord foran sig. Men bortset fra det, er det en god bog. Først og fremmest er den flot. En bog om Tivoli må selvfølgelig være fyldt af store farvestrålende billeder.


Men der er også en fin tekst, som beskriver bygningerne i Tivoli og fremfor alt beplantningen. Fra gartnernes side ligger der et stort arbejde i at lave beplantninger, der passer til bygningerne og som tager sig smukt ud igennem hele sæsonen. Der er meget at lære om plantesammensætninger i bogen, og bagerst findes en fortegnelse over de anvendte planter. Ann Malmgren har fotograferet og Marian Haugaard Steffensen har skrevet teksten.

20 kommentarer:

 1. Ja efteråret er unægteligt over os, og vi begynder at være tilfredse med regnmængden, det er heller ikke for tidligt, så er det også muligt at luge og komme i jorden igen.
  Det var da godt nok noget af en moppedreng den Tivolibog.
  God læsning
  hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er godt, vi fik regn. Nu lyder det til, at nattefrosten lurer.
   Bogen er næsten også for tung og uhåndterlig. Jeg har lånt den på biblioteket, så jeg behøver ikke at bekymre mig om, om jeg har plads i reolen.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!

  Det är bara att tacka för nederbörden - 151 mm under en månad är otroligt mycket vatten. Vi har också fått en del men inte sådana mängder.
  Jag skulle gärna läsa en bok om Tivoli, det är säkert massor av intressanta saker som hänt denna vackra plats under lång tid, inte minst växtligheten och hur den förändrats. Jag har ju varit där för länge, länge sedan och det innan mitt trädgårdsintresse vaknade så det var massor av andra saker som var föremål för min nyfikenhet.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Haveanlæggene i Tivoli har gennemgået store forandringer i de seneste år. Engang var det mest parterrebede med blomster i stærke farver. Nu er der mange spændende haveafdelinger med buske, stauder og grøntsager. Plantesammensætningerne er virkelig smukke og i nogle af bedene også lidt dristige.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei Elna!

  Høsten er vakker. Før hadde jeg problemer med å møte den, men det er bortkasta energi. Det er ok at det skjer endringer. (Det høres ut som jeg er i ferd med å bli voksen!)
  Jeg har hørt at Tivoli er et hageparadis. Jeg var ikke helt voksen da jeg var der sist. Det hadde vært spennende om du hadde lagt ut bilder.
  God kveld! Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være, du kan låne bogen på biblioteket. Jeg kan varmt anbefale den. Jeg har ikke vist billeder fra bogen på min blog, for det er jeg ikke sikker på, at man må. Der er jo ophavsrettigheder til bogen. Men jeg var i Tivoli i sommer og har nogle billeder, som jeg ikke har vist, så det kan være jeg viser dem på et senere tidspunkt.
   Du må også have en hyggelig aften!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Dere i Danmark hat fått mer regn enn her, og det er jo veldig godt at tørken er avblåst. Vakre bilder, og hyggelig å se de flotte bedene der.
  Her fikk vi snø i dag, og een ligger stadig oppe i åsen her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft to tørre somre i træk, så regnen var kærkommen. Her meldes der om risiko for nattefrost de kommende nætter, så jeg må nok flytte krukkerne i sikkerhed. Det er tidligt, I har fået sne. Jeg håber ikke, det bliver liggende.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det må være dejligt at være på forkant med ukrudt og selvsåninger! Her halser vi bagefter - som sædvanlig. Fine vejr-billeder af det ustadige efterår og havens smukke forfald. Vi har nok fået omkring 100 mm regn her, men det er jo også godt.
  Tivolibogen lyder interessant, men det var dog en voldsom størrelse! Heller ikke en af den slags bøger man tager med i seng...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. I har jo også 2 haver, så jeg kan godt forstå, det kan være svært at følge med. Og så har I køkkenhave. Det havde vi også en gang - før dræbersneglene holdt deres indtog - og en køkkenhave er bestemt arbejdskrævende. Men der kommer nok mere ukrudt, så jeg må luge igen.
   Nej det kunne da være farligt at falde i søvn med den bog.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Ja, så må tørken da være afblæst:)
  Rigtigt aprilvejr du beskriver!
  Men mon ikke vi får et varmt pust senere på året?
  Gode stemningsbilleder!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Aprilvejret kan være lunefuldt, og det har oktober indtil nu også været, så på den måde ligner de hinanden. Men april er tit meget tør, og vi må næsten altid vande, det bliver vist ikke nødvendigt i oktober.
   Du må også have en dejlig weekend - enten du er nordpå eller sydpå?

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Du kan nu altid finde smukke motiver uanset årstiden☺ På planteskolen er de i grunden dygtige til at arrangere nogle fine og sommetider overraskende sammensætninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes somme tider mine billeder kører lidt for meget i ring. Når haven ikke er så stor, bliver det meget det samme, man viser om og om igen. Men heldigvis ændrer planterne og belysningen sig jo i årets løb, så på den måde bliver der variation.
   Jeg synes også, de er gode til at lave små udstillinger på planteskolen. Nu skal det ikke opfattes som et reklameindslag, så derfor nøjedes jeg med et par billeder, men jeg kunne sagtens have vist flere opstillinger.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Härliga höst och så ett bra boktips!
  Önskar dig en skön söndag...
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Efteråret kan være så smuk, og så falder der sådan en dejlig ro over tingene. Den bog skulle du prøve at få fat på, der er så mange skønne billeder i den.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Takk for en fin titt inn i høsthagen! Her er det mye som ikke rakk å få høstfarge. Etter frost noen dager, og - 10 idag morges har de grønne bladene bare falt rett ned...
  Vi pleier alltid å ta en tur innom Tivoli for å se på beplantningen når vi er i København:-)
  Kos deg med boka/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. 10 graders frost lyder af meget i starten af oktober. Det er lidt ærgerligt at gå glip af efterårsfarverne. Her har temperaturen været nede omkring frysepunktet, men georginerne og pelargonierne ser heldigvis ikke ud til at have taget skade.
   Vi er en tur i Tivoli hvert år, og jeg kikker også på beplantningen, men når jeg læser bogen om Tivoli, finder jeg alligevel ud af, at der er mange detaljer, jeg aldrig har lagt mærke til.
   Hav’ det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Det er ganske rigtigt begyndende efterår på godt og ondt. De gode dage er så smukke.
  Jeg har købt Tivolibogen, og synes egentlig det går fint med at sidde med den i lænestolen. Jeg har den liggende på benene. Fede fotos og navnelister på slle planter. Det kan jeg godt lide.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tivolibogen er en flot bog, og jeg er også glad for plantelisten bagi. Det hæver bogens kvalitet. Jeg kan da godt forestille mig, at en del af Tivolis gæster køber bogen med hjem. Men jeg synes altså bogen er både tung og uhåndterlig. Jeg er i Tivoli ret ofte, og ved at læse bogen, har jeg fundet ud af, at jeg skal gå mere i detaljer, næste gang jeg kommer i Tivoli, for der er flere beplantninger, jeg aldrig har lagt mærke til.

   Hilsen Elna

   Slet