fredag den 5. juni 2020

Cottagehaver


Pinsevejret kunne vi ikke klage over. Jeg nød i den grad at sidde på terrassen og læse - og ikke mindst kikke billeder - i min nye bog. Claus Dalby har igen begået en stor og flot bog, denne gang om cottagehaver. Bogen viser i tekst og billeder en række cottagehaver fra ind- og udland. Det er billederne, der fylder mest, men de er også så flotte og inspirerende, at de fortjener størst opmærksomhed. Der gives en kort introduktion til de enkelte haver, men derudover er teksten nærmest en udvidet billedtekst.


I begyndelsen af bogen ser Claus Dalby tilbage i havehistorien og fortæller om cottagehaven og præsenterer en række kendte personer først og fremmest fra den engelske haveverden. Derefter viser han de udvalgte cottagehaver. Det gør han i form af oversigtsbilleder, og han viser små fine detaljer samt nærbilleder af nogle af havernes planter. Planterne får en kort omtale, men hvis man vil vide mere, kan man jo søge dem på google. Bagerst i bogen er et register med både danske og latinske plantenavne.


Jeg kan varmt anbefale bogen. Det er sådan en bog jeg vil elske at tage frem igen og igen og nyde de smukke billeder og lade mig inspirere af dem.

Jeg er selv meget tiltrukket af cottagehavestilen. Men vores egen have er på ingen måde en cottagehave. Det er der flere grunde til. En cottagehave vil vist virke temmelig malplaceret til et parcelhus fra 1970'erne. Desuden vil jeg gerne have struktur i haven, jeg er meget til lige linjer og geometriske former, og jeg kan godt lide store flader med ens planter. I virkeligheden er det vist den type blomster, der vokser i cottagehaverne, jeg føler mig tiltrukket af. Det er de kendte og elskede stauder fra barndommens have, stauder som ikke er krævende, men som hvert år beriger haven med et sandt blomsterflor. Nogle af dem blomstrer så smukt netop nu:
Da jeg i pinse sad på terrassen og læste i min bog, slog det mig, at der i bedene omkring terrassen er flere lighedspunkter med cottagehaverne ikke mindst takket være valget af panter, men også fordi beplantningen er meget tæt.
Det blev en dejlig og afslappende pinse på terrassen!


 

25 kommentarer:

 1. Takk for ditt besøk på min blogg,
  Så mye vakkert i hagen din...
  Ha en fin dag,

  Klem, Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak!
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. I also like the arrangement of the cottage garden and am intrigued by the book by Claus Dalby. Your garden is full of beautiful flowers ...

  Greetings from Indonesia.

  SvarSlet
 3. Ja, det høres ut som en flott bok. C.D. har utgitt mange flotte bøker, og jeg har to her hjemme. Takk for tipset om boken, for den hørtes veldig fin ut. Din egen hage er også veldig flott.
  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Claus Dalbys bøger er altid så flotte. Han er en dygtig fotograf, bøgerne har et fint layout, og de er store og fint indbundne. Jeg tager tit en af hans bøger frem og bare sidder og kikker billeder.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det ser flot ud med alle mormor planterne, jeg husker godt, at du er meget til stauder og savner billeder af dem på min blog. Det er ikke nemt at nå og vise det hele, men jeg tænker tit på dig, når jeg tager billeder af stauder. Mine pæoner blomstrer ikke endnu, jeg har rigtig mange, jeg skal nok vise billeder af dem.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da sødt af dig at tænke på mig 😀. Jeg glæder mig til at se dine pæonbilleder. Jeg kan godt huske, du plejer at vise mange pæonbilleder, navnlig husker jeg Do Tell, som er så smuk.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det låter skönt att sitta där i halvskugga och läsa en god bok, lyfta blicken och känna sig nöjd med sina egna rabatter. Dina bilder från din utsikt är underbara - jag har alltid gillat dina vackra planteringar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Carina!
   Det er en flot bog med nogle meget fine billeder, og jeg havde virkelig glædet mig til at læse den. Når der tilmed var et par pinsedage, hvor kalenderen var tom og solen skinnede, kunne det næsten ikke blive bedre.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Åhh den boken vill man ju bara ha! Underbara bilder och jag önskar dig en skön lördag...
  KRAM från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Den bog skulle du ønske dig! Mon ikke cottagehaver lige er noget for dig.
   Hav en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna
  Jeg holder også virkelig meget af cottagestilen, men ender altid med det mere enkle og grafiske. Det er ikke altid, man 'er det', man gerne ville være...
  Jeg ved ikke, hvad stilen hedder, men jeg er fuldstændig forelsket i dit hvide billede med de hvidlige græsser. Hvad er det for en blomst, der har de lange spir nu i juni? Den minder om en ridderspore, men den kan da ikke være i blomst. Og hvad er det for en græs?
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Blomsten med de hvide spir er en kongelys. Navnet har jeg glemt. Det er en staude, som jeg har sået. Den er rigtig fin, men desværre vælter den let, og den er ikke nem at binde op, uden at det kommer til at grimt ud.
   Græsserne er Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’. En lille og meget smuk elefantgræs.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Tak. Jeg prøver at kigge lidt på kongelys, så kan det være, jeg kan finde den :-)
   Det er måske en af dem, der skal bindes op stængel for stængel. Men flot er den.

   Slet
  3. Jeg kan huske, jeg købte frøene hos Albinus frø, og jeg har været inde at kikke på hendes hjemmeside. Måske kan det være purpurkongelys ‘Flush of White’. Jeg synes, den ligner. Jeg binder den ikke op, men når stænglerne vælter, klipper jeg dem af, så kan der godt komme en mindre blomstring senere. Mange kongelys er toårige, men denne kommer troligt igen år efter år, og det er måske, fordi den aldrig når at gå i frø? Vi kan godt blive enige om, at den er flot.

   Hilsen Elna

   Slet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 8. Der findes sikkert ikke mange haver, som 100% passer under den ene eller den anden definition. Men hvis man lader planterne så sig selv, er man vel på vej over i cottagestilen, selvom haven er indrettet med faste rammer. Den kombination synes jeg rigtig godt om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kombination kan jeg også godt lide. Man kan vel sige, at Anne Justs have er et eksempel på såden en have. Mon ikke de fleste “ægte” cottagehaver findes i England.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna!
  Det är så skönt att vi får ha precis den trädgård vi vill, jag älskar de gamla växterna som min farmor hade i sin trädgård. Pion och digitalis skulle jag inte kunna vara utan, så fina.
  Ser vackert ut hos dig.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du fuldstændig ret i. Vi skaber vores egen havestil😀.
   Pæoner og digitalis er også højt skatte blomster her i haven.
   Du må også have en dejlig søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Jeg har flere av hans bøker. Denne skal jeg ønske meg. Hagen din er det en inspirasjon å se. Det er vakkert. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Claus Dalbys bøger er så flotte, og Cottagehaver er ingen undtagelse.
   Tak Anne! Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet