fredag den 11. december 2020

Kippes træ

Noget af det bedste ved julemåneden er at komme ud i naturen og samle materialer til årets juledekorationer og til pynt i havens krukker. På en solrig dag blev bilen pakket med tomme poser og sække, havehandsker, gummistøvler og kaffekurv, og så gik turen ud på jagt efter naturens gaver.

Første stop var et sumpet område i nærheden af Vesterhavet, hvor porsen gror i rigelige mængder. 

Jeg klipper altid en stor langstilket buket. Porsegrene er smukke at sætte i krukker sammen med stedsegrønt fra haven.


Den brune porse og de gyldne græsser er smukke i hinandens selskab.


Næste stop var i klitterne, hvor der mellem marehalm og hjælme vokser smukke mosser og laver. 


Der er rigeligt af det, men naturen her er sårbar, så man skal gå varsomt til værks.


På billedet nedenunder kan man øverst til venstre se, hvordan vegetationen er forsvundet fra et område. Hvert år genplanter man hjælme på de bare steder for at stoppe sandflugt.


Det tredje stop var ved de lave marker ved Vest Stadil Fjord. Vi skulle lige iagttage bramgæssene, der i stort tal raster i området.


Sidste stop var Husby Klitplantage, hvor der blandt andet kan samles kogler og lavgrene.


Klitplantagerne langs den jyske vestkyst er plantet for at hindre sandflugt. Husby Klitplantage ligger helt ud til stranden, og den dækker et område på 1100 ha. 


På billedet af det væltede træ, kan man tydeligt se, at træet har groet i hvidt havsand.


Til træet knytter sig en sød lille historie: 

Pigen Kippe boede i Nordsjælland. Hver sommer besøgte hun sine mostre, der havde et sommerhus i nærheden af Husby Klitplantage. På Kippes 10-års fødselsdag i 1932 fejrede mostrene hende ved at tage hende med ud i plantagen, hvor de havde hængt gaver og mønter på et lille grantræ. Dermed var der grundlagt en livslang tradition omkring Kippe og træet, som herefter blev kaldt Kippes træ. Hvert år fejrede Kippe fødselsdag ved træet. Også når hun som voksen på sin fødselsdag kom til træet sammen med familie og venner, var der hængt gaver på træet, og der blev festet med champagne og kager.

Kippe døde i 2009. Under stormen Bodil i 2013 væltede træet. Kippes træ ligger fortsat i skovbunden, og her får det lov at blive liggende. 


- - - - - - - 

Decemberdagene er mørke og overskyede. En dag i sidste uge blev det pludselig ekstra mørkt. Jeg mistede min dejlige søster. Jeg sank ind i min egen lille triste boble, som jeg nu skal til at arbejde mig ud af. Jeg har heldigvis mange gode minder, som trænger sig på.

Snart vender solen, og julens lys vil skinne. Jeg ønsker jer alle derude i blogland en god jul. Jeg er tilbage efter nytår.


13 kommentarer:

 1. Kondolerer - jeg var bange for, at du var blevet syg, men det er trist at miste et nært medlem af familien, så jeg kan godt forstå, at du er ked af det, nu kommer minderne rigtigt frem, og du kan ikke dele dem med hende længere, jeg føler med dig.
  Dine billeder minder mig om, at vi ikke i år har været i Mårup skov for at samle mos og lavgrene. Det mørke vejr indbyder ikke rigtigt til det, det er også temmelig koldt her, når vinden er i øst, så jeg kommer kun ud på lufteturene med hundene.
  Sød historie om Kippe. Tak for den.
  Mange hilsener
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Kondolerer.. det er så trist og tomt at miste et nært familiemedlem. der kommer et hul der ikke rigtig lader sig fylde op igen,, jeg føler med dig.
  Jeg har faktisk masser af mos og kogler i haven, så vi har ikke været på skovtur i år. osse pga gemalens "tossede" fod. Han går "på glasskår" føles det. Men det er nu hyggeligt at gå rundt med sin kurv og samle svampe og skøre grene.
  Det er sød historie om Kippe og træet. dejligt at der stadig findes sådanne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Kondolerer med tapet av din kjære søster. Tap av nære familiemedlemmer gjør ekstra vondt.
  Takk for de fine bildene fra skogen, og den søte historien om Kippe.
  Ønsker deg en gledelig jul og godt nytt år!

  SvarSlet
 4. Først det sidste - din søster. Jeg har selv to søstre og kan slet ikke forestille mig hvordan det ville være at miste dem. Det er jo som at miste en del af sig selv, og jeg kan kun sige at jeg føler med dig.
  Sad ellers og nød din fine gennemgang af alle de dejlige steder du samler materiale til julepynten, og dernæst den rørende beretning om Kippe og hendes træ... Lav du en dejlig Vestjysk buket til din søster med porse og alt det andet du har samlet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 5. Hei Elna!
  Kondolerer med tapet av søstera di. Det er himla vondt når noen som står deg så nær, dør.
  Det er deilig å gå ut for å samle inn julepynt. Vakkert landskap. Historien om Kippe er rørende. Det må være veldig spesielt å se treet liggende.
  Ønsker deg en riktig god jul. Sees på nyåret! Anne

  SvarSlet
 6. Kære Elna
  Det gør mig virkelig ondt at høre, at du har mistet din søster. Jeg har kun prøvet at miste mine forældre, og selv om det var en stor sorg, så ved man hele livet, at det må ske en dag. Søskende må være noget helt, helt andet. Jeg håber, julen giver plads til sorg og gode minder - og megen glæde ind i mellem.
  Det var ellers en fin samletur, du var på, og Kippes træ er vel nok en sød historie.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 7. Kondolerer. Det bliver på flere måder en mørk jul for dig i år. Kippes træ ligger så smukt og hviler i skovbunden til glæde for småkravl og skovgæster.

  SvarSlet
 8. Ja det gör så ont när någon nära går bort...ger dig en varm kram Elna.
  Ta väl hand om dig och ha en fin helg. Trots allt.
  KRAM från Titti

  SvarSlet
 9. Hej Elna

  Kondolerer - Det er en mørk og ubønhørlig tid... De mange gode minder vil du altid have!

  Fin fortælling om Kippes træ - og flot træet får lov at ligge!

  Ha en glædelig jul trods alt!

  SvarSlet
 10. Jag beklagar sorgen som drabbat dig. Saknaden kommer nog alltid finnas där även om den klingar av. Jag hade nog mått bra av ett träd som Kippes gran men för att minnas. Det var en fin historia.

  Kram, Carina

  SvarSlet
 11. Tak til jer alle, for jeres søde kommentarer. De varmer.
  Hav en god jul og pas på jer selv!

  SvarSlet
 12. Hej Elna!
  Beklagar din stora förlust, så tråkigt att höra.
  Hoppas att du trots allt kan få en God Jul.
  /Marika

  SvarSlet
 13. Jeg kondolerer og sender dig varme tanker i forbindelse med tabet af din søster.
  Det er en fantastisk smuk natur I har omkring jer og du har mulighed for at høste smukke sager til dekorationerne:-)
  Rigtig god jul til dig og familien.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet