fredag den 29. januar 2021

Haven med de høje træer

Sidste år i maj i forbindelse med havefestivalen så vi en stor gammel have med meget høje træer. Haven ligger i nærheden af Skanderborg, og det er haven til den tidligere proprietærgård Raslund. Store, gamle træer giver så meget til en have, og jeg var virkelig betaget.

Denne smukke gamle kastanjealle fører ned til gården.

For enden af kastanjealleen ligger stuehuset, og hvis man går gennem lågen til venstre, kommer man om i en stor parklignende have.

Her bliver man næsten blæst omkuld ved synet at de meget høje træer, der sammen med de store plæner giver haven en parklignende karakter.


Men det er ikke "kun" en park, det er også en have med hække, blomsterbede og hyggelige siddepladser. Lige netop kombinationen af park og have gør stedet til noget ganske særligt.  


Af de næste billeder fremgår det, at her er tale om en meget stor have.



På en af de store plæner vokser et duetræ, der netop blomstrede så smukt sidst i maj, da vi så haven.


En lille bæk løber gennem en del af haven. Her er haven ikke så styret, men har et mere vildt præg.


Det vilde præg understreges af de mange ramsløg, der vokser langs bækken.


Beplantningen indrammer den smukke udsigt til Illerup Ådal.


Når man kikker ned over de lange plæner, ser det ikke umiddelbart ud, som om der er staudebede i haven, men det er der, de ligger bare gemt bag nogle af  hækkene.



Man føler sig godt tilpas i denne have. Jeg tror, det er alt det grønne - plænerne, træerne, hækkene - der gør, at man føler en egen ro og afslappethed. Og denne smukke bænk indbyder til, at man skal sætte sig ned og bare nyde.




22 kommentarer:

  1. Det var en virkelig stor hage! Det er så flott ned de store høye trær der. Der kunne jeg nok ha vært i flere timer. Den bekken med beplantning rundt var veldig fin.
    Takk for de flotte bilder derfra.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var der i lang tid. Det var svært at løsrive sig, for haven var så imponerende, og ejerne var så flinke, og de ville gerne vise haven frem og fortælle om den.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Dejlige billeder fra en flot have, den er pænt stor og fik mig til at tænke på Anne Marie´s have Lønbæk Planteskole. I skulle prøve at tage derop på en af jeres ture. Det er også en spændende have, der er mange mange forskellige planter. Men husk at lave en aftale først.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja haven er stor - ca. 20.000 m2. Jeg har været i Lønbæk Planteskole et par gange, men jeg har aldrig set haven, så det er et godt tip, du kommer med.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Uppvuxna träd är väldigt vackra och en gåva om de finns i trädgården. Det vet vi som planterar träd och sen väntar och väntar... Ser ut som en väldigt spännande miljö.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle af træerne må være meget gamle, for de var virkelig høje. Det ville være spændende, om de kunne fortælle deres historie. Det er et meget spændende miljø, og allerede når man kører op ad alleen med de gamle kastanjetræer, fornemmer man en helt særlig stemning.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hej Elna

    Flot flot have - godt udnyttet med den fine bæk.
    Kan godt forstå det var svært at løsrive sig!
    Tak for turen

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for, du kunne lide turen. Bækken er et fint indslag i haven. Den er kunstig lavet, men det er gjort så godt, at men tror den er “ægte”.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Hei Elna,

    Takk for denne hagevandringen, det var en deilig tur :-)) Jeg savner våren men samtidig nyter jeg vinteren!

    Jeg ønsker deg en deilig helg,
    hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har det som dig, jeg glæder mig til foråret, men jeg nyder også vinteren. Nogle gange synes jeg, vinteren bliver lidt overset. Det er synd, for der er så meget smukt både i haverne og i naturen om vinteren. Den have, jeg fortæller om, må være meget smuk i vintertiden, når man ser de store træers grenbygning.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Tak for turen i den store skønne have. Det er fantastisk med gamle høje træer, for hvilken historie ville de ikke kunne fortælle. Hvor hyggeligt og romantisk med bækken.
    Hilsen Susanne

    SvarSlet
    Svar
    1. De er flotte de store gamle træer. For en vestjyde som mig var det helt specielt at se så høje træer, og så var de ikke engang mærkede af vestenvinden.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!
    Det var en riktigt vacker trädgård med mycket att se och njuta av. Stora träd är fint på rätt plats. Ibland ångrar jag att jag planterade två lönnar en ek och en gran, för nu är de väldigt stora i en liten trädgård. De tar plats.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. De store træer er så flotte, lige netop fordi de vokser på rette plads. Her er der plads til, at de kan udfolde sig uden beskæring, de står frit, og man kan gå rundt om dem og betragte dem fra alle sider.
      God søndag!

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Med så stor en have er der jo rigelig plads til store træer, men selv i mindre haver synes jeg der skal være træer. De gamle af slagsen kan man bare drømme om, og jeg håber ikke man fælder så store træer uden at tænke sig grundigt om. Denne have er jo helt imponerende med alléer, og med de bølgende hække og intime rum med vand og blomster. En meget fin kombination!
    Forstår godt det kan være svært at løsrive sig fra så vellykket en have.

    Tak for en dejlig havevandring!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. I denne have blev der ikke fældet træer, der blev tværtimod værnet om dem.
      Men jeg tror desværre, at der bliver fældet mange store gamle træer, når huse skifter ejere. Mange nybagte husejere kan ikke rigtig overskue det, hvis der følger en stor gammel have med, og så rydder de hele molevitten.
      Jeg giver dig fuldstændig ret i, at der skal være træer i en have. Det hele ser så fladt ud, hvis der ikke er noget, der rager op over hækken eller plankeværket. Hvis man vælger det rette træ og gør sig umage med at finde den rigtige placering, er der plads til træer i selv den mindste have.

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Det var et fint sted, I fandt. Fantastiske træer. Og skjult bag tomme græsplæner og hække skjuler der sig flotte staudebede.
    Tak for ideen.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det var et fint sted. Det mest geniale ved haveplaner var, at man havde gemt staudebedene bag hække. Det gav haven en parklignende karakter, at det var de store plæner og træerne, der dominerede billedet. Samtidig dannede hækkene små hyggelige haverum med fine blomsterbede.

      Hilsen Elna

      Slet
  10. Hei Elna! Dette må ha vært en spennende opplevelse. Trær løfter en hage. Særlig de som har vært der en stund. Skulle gjerne hatt en bekk i hagen. Den skaper helt nye muligheter. Her hender det at vi får store dammer etter mengder med regn, men det skaper bekymring og ikke vakkert vannspeil. ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var også begejstret for bækken, den faldt så naturligt ind. Bare lyden af en bæk giver noget særligt til en have.

      Hilsen Elna

      Slet
  11. En nærmest parklignende have, vil jeg næsten sige. Bækken er virkelig fin og naturlig. Det er en kunst i sig selv, synes jeg, at skabe vandelementer i haven på sådan en måde, at det ser naturligt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ejerne beskriver selv deres have som en parklignende have. Bækken er fin. Der er også flere søer i haven. Men jeg har prøvet at begrænse mig, for at indlægget ikke skal blive for langt.

      Hilsen Elna

      Slet