fredag den 23. april 2021

Anemonetid

Jeg holder meget af anemoner - af alle slags anemoner. Men jeg holder allermest af den hvide skovanemone. For mig er det indbegrebet af forår, når de hvide anemoner blomstrer i skovbunden. 

I nærheden af  hvor jeg bor, er der en gammel bypark, og lige nu er bunden hvid af  skovanemoner. 


Det er et meget smukt syn med de store tæpper. Her blander anemonerne sig med grupper af påskeliljer.


Nogle steder danner lærkesporerne store tæpper.


Mange går en tur i parken og nyder anemonerne. Dagplejebørn leger på legepladsen, hunde bliver luftet, skolebørn er i udeskole på de store plæner, og nogle skyder slet og ret genvej gennem parken. Men der er også andre, der benytter parken, for ved foden af et af parkens store træer bor en alfefamilie.Klimaforandringerne er desværre begyndt at gøre sig gældende i parken. Den øgede nedbørsmængde har fået grundvandstanden til at stige, og det har medført, at nogle af de gamle træer har fået det for fugtigt og mistrives. I vinter har man derfor fældet en del af træerne, og det er jo altid trist, når gamle kæmper falder. I stedet vil man plante træer, som bedre tåler den fugtige jordbund, bl.a. rødel.

Nogle af de fældede træer har man ladet ligge i skovbunden til glæde for dyrelivet. Også stubbene kan småkravlet få glæde af.Men børnene er der også tænkt på. Et af træerne blev til et tog, og grenene blev til en hule.Jeg vil slutte med en lille billedserie fra haven. Her er det også anemonetid. På billedet får de selskab af perlehyacinter.


Påskeliljen med de snoede kronblade er så fin. Jeg kender ikke navnet på den, men måske nogen kan hjælpe?


Det er fortsat løgblomsterne, der dominerer i haven. Den mørke baggrund er en takshæk, der står som rumdeler og lægiver inde i haven.


Undskyld de uskarpe billeder. Da jeg fotograferede i går, blæste det en halv pelikan.


24 kommentarer:

 1. Ja blæse gør det snart hele tiden, i dag skulle det ikke være så galt, men det er det her. Anemoner er skønne, de er så småt ved at brede sig i min have og dukker op flere steder, det er så godt.
  En flot park hvor der er tænkt på både børn og insekter, det er også godt. Men jeg bliver trist, når jeg læser om den megen nedbør, så træerne ikke kan holde til det. Her er det desværre lige omvendt, vi får mindre og mindre regn, i stedet dør træer og andet af tørst. I mange haver rundt i landet klager de over mangel på nedbør. Gælder det ikke hos jer?
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke noget imod, at anemonerne breder sig. Og de er nemme at rykke op, hvis de kommer et sted, hvor man ikke lige vil have dem.
   Jeg vil svare både ja og nej på dit spørgsmål. Vi har det tit tørt i forsommeren (bortset fra sidste år). Men efterår og vinter får vi som regel meget nedbør. I 2019/20 var vi ved at svømme helt væk. Det er kommunen der står for parken, og de siger, at grundvandstanden i området er stigende, og at de vil tilpasse beplantningen derefter.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!
  Vilken fantastisk skog med vitsippor och påskliljor. Tåget och det lilla huset är så fint. I en sådan skog trivs många att ta en promenad. Såg att vitsipporna är på gång att slå ut i den närmaste lilla skogen. Så vackert med alla vårväxter i din trädgård.
  Ha en riktigt trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at have sådan en park lige i nærheden. Den ligger som en grøn oase midt i byen.
   Det er en årstid, hvor der sker meget nede ved jorden. Men nu begynder der også at ske noget i trækronerne. Enkelte steder er bøgen sprunget ud. Bøgen er vores nationaltræ, og den er hvert år ventet med længsel.
   Jeg ønsker også dig en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja, hvitveis er et sikkert tegn på at våren har kommet selv om det ikke kjennes sånn ut nå. Det blåser mye her også. Så flott det toget var. Det er jo en veldig god idé å lage noe sånt av trærne.
  Klimaendringene gir mange utfordringer.

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har vinden lagt sig en del, men de foregående to dage har det virkelig blæst. Kommer man ud på landet er der flere steder sandstorm. Et sted havde der lagt sig så meget sand på togskinnerne, at toget ikke kunne køre.
   Ja det er godt, når træerne kommer til nytte for både dyr og børn. Noget af træet sælges som brænde.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hvor er det en fantastisk park, du har i nærheden, selv om det er trist at de gamle kæmper må give op, og hvor er det fornøjeligt, at der er tænkt kreativt med bl.a. toget. Vi har rigtig skov i nærheden, og det er megasmukt med anemonerne, der også er indbegrebet af forår for mig sammen med lysegrønne bøge. Desværre bliver anemonerne langsomt udryddet af stinkende ramsløg. Det er din park formentlig forskånet for.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke set ramsløg i parken, så jeg tror ikke, de er der. Jeg kan derimod se, at der kommer flere og flere storkonvaller, de breder sig vist også meget, men de lugter da i det mindste ikke.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Dejlige billeder. Det er da en skøn park for alle. Godt de tænker biodiversitet mht. de fældede træer. Påskeliljen ligner nogle jeg har fået af en bekendt. Jeg tror at det er en gammel sort.

  Knus Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt med en park, der ligger midt i byen. Det er jo ikke alle, der har mulighed for at tage i skoven og se anemoner. Jeg tror, du har ret i, at påskeliljerne er en gammel sort. Jeg mener at kunne huske dem fra min barndom. Jeg husker derimod ikke, hvor vi har løgene fra, men det kan være fra mine forældres have. Det er jo ikke sikkert, sorten er i handelen længere, så vi må passe godt på vores løg.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Anemoner er bestemt også nogle af mine yndlingsblomster i alle deres afskygninger. I modsætning til vorterod er sådan et tæppe af anemoner noget af det smukkeste, foråret har at byde på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja i modsætning til vorterod. Jeg er så træt af vorterod, navnlig når de dukker op i græsplænen. Og de er næsten umulige af udrydde.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det er slet ikke nemt at fotografere blomster i blæsevejr men det er da gået rigtig godt. Dejlig park du har hvor du bor, og gode tiltag for både små (kryb og kravl - og børn) og store! Når man lader være med at rode i jorden kommer de store blomstertæpper efterhånden, og det ser jo fantastisk ud. God idé at lade nogle af træerne ligge - og fint med de fantasifulde indslag.

  Anemonetid er altid dejlig uanset vejret...
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt trist, når store træer skal fældes. Men parken er blevet mere åben og lys, og det har jo også sine fordele. Anemonerne skal nok finde sig til rette i de lysere omgivelser.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Sikke en smuk bypark hvor anemonenerne sørger for den rigtige forårsstemning.
  Jeg siger som de andre, at det er trist med træerne, men hvor godt at der er tænkt på at forvandle materialet til noget børn kan have glæde af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt at have en park i nærheden. Vi har brugt legepladsen meget sammen med først vore børn og nu vore børnebørn.
   Jeg nyder anemonerne, og jeg holder øje med bøgetræerne, men de er ikke sprunget ud endnu.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Dejligt med en bypark der osse tænker på alfer og insekter. Det er desværre ikke så ofte, endnu.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Alferne er et godt indslag. De flyttede ind under første coronanedlukning. Det var en pædagog, der syntes, at der skulle laves lidt for børnene.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Ih hvor har vi glædet os til anemonetid. Det er bare så flot med et tæppe af dem. Det ser meget fint ud med med dine anemoner sammen med perlehyacint. Og du har vibeæg - dem kan jeg bare ikke stå for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anemonetid er en skøn tid, og når de afblomstrer, springen bøgen ud, og skoven for den smukkeste lysegrønne farve. Jeg har ikke ret mange vibeæg. Jeg har ellers læst, at de er villige til at så sig selv. Men i vores have sår de sig ikke. Jeg må vist have købt nogle flere løg.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Det er bare å nyte hvitveis teppene i skogbunnen nå. På onsdag skal vi en tur til min hjemtrakt, og da kjører vi gjennom noe litt store skogsområder med bøketrær og hvitveis.Ellers tror jeg vi får ta en tur til byparken på vår neste Danmarkstur, som det ikke går å planlegge.
  Jeg er igjen fasinert av teppene med løkblomster i hagen deres, skjønner at vi må sette mye mer
  løk:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er fortsat spændende, hvor meget vi kan krydse landegrænser til sommer. Vi holder sommerferie i Danmark, men det vil da være dejligt, hvis vi også kan komme en lille tur til udlandet. Vi håber at få jer at se til sommer.
   God tur på onsdag!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. For en flott park, og fint i hagen også. Her vokser det også hvitveis (som vi kaller dem). Jeg har noen i hagen også, det blir flere for hvert år, men ikke på langt nær sånne mengder som du viser. Mine er ikke sprunget ut ennå, men det skjer nok snart. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Her vil nattefrosten ikke slippe sit tag, og dagtemperaturerne er lave. Men det betyder, at forårsblomsterne blomstrer over lang tid i år, og det kan vi kun være glade for. Anemonerne står i fuld flor og har gjort det i et par uger. Men jeg kan forstå, du har anemoneblomstringen til gode, og det jo altid dejligt at have noget godt i vente.
   Du må også have en god dag!

   Hilsen Elna

   Slet