fredag den 16. april 2021

Aprilhaven

I april er det løgplanterne, der er dominerende i haven. Mange af dem sår sig villigt, og i en gammel have som vores danner de med tiden blomstertæpper.

Billedet blev taget den 30. marts. Da var forhaven hvid og lilla af krokus.

Den 5. april kom et snevejr forbi, og bedet så sådan ud.


Nu er det påskeliljerne der lyser op i gule farver.


Her er det russisk skilla, der har erobret bedet ved terrassen. Jeg har aldrig inviteret dem, men de har fundet vej af sig selv. I grunden er de meget søde, men de breder sig voldsomt.


De botaniske tulipaner er mere diskrete, og jeg holder rigtig meget af deres små stjerneformede blomster, der åbner sig i solen.


Buske og træer begynder nu at grønnes. Det er meget senere end sidste år, hvor løvspringet kom tidligt. I år passer det vist bedre med kalenderen. Rønnetræerne, 'Dodong', står lige på spring.


 Det samme gør benvedden. Den har smukke røde knopper.


Jeg bryder mig ikke om orange blomster, men alligevel har jeg forelsket mig i de små orange stedmorblomster. De lyser så dejligt op ved trappen på nordsiden af huset.


Guldjordbær har vi som bunddække mange steder i haven. De har set lidt kedelige ud på grund af frostvejret, men se hvor mange nye blade, der står på spring til at folde sig ud. Med det milde vejr, der meldes de næste dage, vil bedet snart få en dejlig lysegrøn farve.


I vindueskarmene er der trængsel. Selv badeværelsesvinduet er i brug. Men det er måske også et fint sted, for her bliver luftet godt ud hver dag, så de små planter får træk og bliver hærdet til udelivet. Desuden kommer der meget lys ned gennem tagvinduer. Planterne er sommerasters og dusksalvie.


Der vil blive liv i haverne i det gode vejr, og jeg har kun tilbage at ønske GOD HAVEWEEKEND.
30 kommentarer:

 1. Jeg er også meget glad for små botaniske tulipaner. Desværre kan ikke rigtig lide mit bunddække (af bl.a. guldjordbær), men nu minder du mig om, at de måske kan klare sig i et nytilplantet bed under nogle Kirsebærkornel. Jeg vil notere, at jeg skal lægge nogen til efteråret. Det er et forsøg værd.
  God weekend til dig også - det skulle langsomt blive varmere dag for dag nu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i haven vokser de botaniske tulipaner i et staudebed. De kommer troligt år efter år, men jeg har aldrig oplevet, de har sået sig selv, hvad de vist ellers godt kan.
   Skønt med det varmere vejr!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hvor er det skønt med de fine blomstertæpper! Vi trænger til farve og frodighed, og snart grønnes det for alvor. Alle mine frølinger er flyttet ud i drivhuset, hvor de bliver dækket med fiberdug hver nat - det er med at huske det. Der forestår snart et større priklearbejde! Aase/Frede

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre ikke drivhus, ellers ville jeg nok have gjort som dig. Når planterne bliver store (og ranglede🙁) bærer jeg dem ud om morgenen og sætter dem ind om aftenen. Det er ikke så stort et arbejde, når man har potterne stående i bakker.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg er så betatt av dine store tepper med krokus! De ser helt fantastiske ut i sånne mengder. Russisk scilla brer seg mye ja, men jeg synes de er så flotte. Snart visner de ned, og da synes de ikke mer.
  Dine frøplanter ser veldig fine ut, og de liker nok den kjølige luften de får inn gjenmom vinduet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også godt lide russisk skilla, men jeg ville gerne selv have bestemt, hvor de skal vokse. Men som du skriver, visner de jo snart ned.
   Jeg tror tagvinduer (veluxvinduer), er et godt sted til frøplanter, for der kommer meget lys ned på dem. Badeværelsesvinduet har så yderligere den fordel, at der kommer kølig luft udefra.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det er fine løgtæpper, du kan vise i dag. Sidste år prøvede jeg at begrænse de blå scilla, som havde invaderet vores gamle pæoner; men det kan man ikke se i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skillaerne vil selv bestemme, og det er vist nemmest bare at affinde sig med det. Heldigvis er de blå blomster jo meget søde. Jeg har en anden slags skilla, som har lysere blå blomster. De er efter min mening kønnere, men de breder sig ogå uhæmmet.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Først var det hvidt af crocus så blev det hvidt af sne :) ja det er et underligt år, men endelig begynder der at ske noget, flot med både crocus og påskeliljer, når de sådan breder sig i hele bedet. Det botaniske tulipaner er heller ikke meget for at være her hos mig, jeg har da haft dem i skoven, men i år har jeg ikke set dem, jeg håber de kommer.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror de botaniske tulipaner godt kan lide vores tørre sandjord. De kommer år efter år, men de breder sig ikke ret meget, og de sår ikke sig selv. Mon ikke dine nok skal komme. Man bemærker dem knap nok, før de lige pludselig er i blomst på en solskinsdag.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. hej Elna

  Flot som haven skifter udtryk alt efter hvilke forårsløg der er blomstrer - dette er en fantastisk årstid!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er meget at glæde sig over - og glæde sig til - om foråret. Og nu står vi lige midt i foråret 😀.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. De er så de skønne tæpper af forskellige løgblomster.
  Jeg satte osse nye løg af vilde tulipaner i efteråret. De er ved at blomstre nu, og jeg håber da de vil brede sig.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Løgblomster er skønne, når de har haft nogle år til at danne tæpper. En pose vintergækløg syner ikke af ret meget det første forår.
   Held og lykke med de vilde tulipaner!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna! Det er så himla flott med slike tepper. Nå er vi ferdig med vinteren, i hvert fall nesten. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! I dag har vi haft den dejligste forårsdag. Jeg håber også, varmen er nået op til jer.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna!
  Så otroligt vackert med alla krokus och påskliljor, har fått njuta länge av mina krokus och de är fina fortfarande. Äntligen fick vi lite värme igår, och det skall bli skönt idag också.
  Trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er krokusserne ved at have afblomstret, men der springer flere og flere påskeliljer ud dag for dag. Vi har nydt det gode vejr i haven i dag. Jeg tror, vi har haft årets varmeste dag.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Ja efter en väldigt blåsig och kall vår så kom äntligen "lite" värme idag...hoppas det håller i sig nu så att det blir lite skön blomning!!
  Härliga bilder du visar!
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Varmen har vi virkelig trængt til, for her har det også været koldt og blæsende. I dag har vi nydt det gode vejr i haven. Tak Titti!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Sikke fantastiske bede med forårsløg du har. Jeg bliver helt glad ved at kigge på de billeder. Jeg var også glad for at læse at de botaniske tulipaner trives i dit tørre jord. Dem vil jeg prøve at sætte til efterår. Det er flot som de åbner sig i solen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Jeg kan anbefale dig de botaniske tulipaner. Du bliver helt sikkert glad for dem.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Jeg kan kun istemme koret af lovprisninger, for hvem ville ikke gerne have en sådan april i haven!
  Det er så fint med de store flader af bunddække du har i forskellige bede, og jeg kan se du også storproducerer sommerblomster, så der er meget mere at se frem til.
  Orange er en farve som mange har været irriteret på - ligesom gul - men ingen regel uden undtagelse, og selvfølgelig kan man altid finde et sted hvor orange også er godt. Jeg sætter f.eks. pris på de gamle orange dagliljer, som står flot sammen med forskellige alunrod i et stort blandet bed.
  Dejlig forårsbuket!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ligefrem storproducent vil jeg nu ikke kalde mig selv 😉, men jeg kan godt lide at have nogle sommerblomster til at fylde hullerne ud med.
   Engang gik jeg meget op i farvesammensætninger, og jeg var glad for tone i tone. De senere år er jeg blevet lidt mere farveglad og mere dristig med farvesammensætninger. Med andre ord er jeg begyndt at tage mere ved lære af naturen.

   Hilsen Elna

   Slet
 13. For en fantastisk løkblomstring du har, synd med den snøen og krokusene, syns ikke det ser ut som de er sånn kjempeglade for snø og regn. Ja, Ungarsk tannrot visner helt ned etter blomstring. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej krokus kommer let til at se forpjuskede ud i regn- og snevejr. Jeg blev lidt forelsket i din ungarnske tandrod. Den er skrevet på min liste over planter, jeg ønsker mig.
   Tak, jeg havde en fin dag. Vejret har været fantastisk her, så jeg har tilbragt hele dagen ude. Jeg håber også, din dag blev god.

   Hilsen Elna

   Slet
 14. Det är så fint med etablerade och utbredda mattor av lökväxter. Det går aldrig att skapa över en eller ett fåtal säsonger - det tar tid.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft vores have i mange år, og så skaber blomstertæpperne sig selv 😀. Jeg nyder alle de små løgplanter, men jeg må indrømme, at de er svære at tæmme, og nogle gange invaderer de et bed, hvor jeg måske ikke er så glad for dem.

   Hilsen Elna

   Slet
 15. Hei Elna.
  Et fantastisk teppe av krokus, det er flott nå det blr så mange og tett, og vakkert når de gule overtar:-)
  Jeg trodde jeg hadde rensket et bed for scilla i fjor, men det syns nesten ikke i år..Og, det er jo deilig med blått/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil gerne bestemme, hvor de blå scillaer skal vokse og navnlig ikke vokse. Men det er en kamp at udrydde dem, og den kamp vinder scillaerne 🤔. Men jeg har det som dig, blå er jo en dejlig farve. Og inden længe er scillaerne visnet bort.

   Hilsen Elna

   Slet