fredag den 30. april 2021

Havenyt og kobjælder

April går på hæld, og jeg går og smånynner "Kom, maj, du søde, milde!" April har ikke været særlig mild, så en lun maj er ventet med længsel. Der er lidt forskel på, hvornår bøgen springer ud fra år til år. I år var vi her i haven helt henne ved den 28. april, mens den i 2020 sprang ud den 17. april. April har været tør i år. Vi har kun fået 18 mm nedbør.

De stedsegrønne buske og træer har glædet os hele vinteren med deres grønne farve. Men om foråret, når der kommer nye skud, er det også værd at bemærke dem. Den vintergrønne benved gror op ad en nordmur, og lige nu har den næsten samme vårgrønne farve som en nyudsprungen bøg.


Bærmisplerne er lige sprunget og står med fine brunrøde blade. Træerne blev savet ned for et par år siden, men de er kommet godt igen.


Liden singrøn blomstrer det meste af året, men det er på denne tid, den har sin hovedblomstring. Jeg klipper den ikke tilbage hvert år, men det er måske en fejl, for jeg tror, planterne bliver mere tætte af en klipning.


Bronzeblad er så smuk på denne årstid, når de røde skud ruller sig ud. Planten vokser ved hushjørnet under en kristtorn.


De gule tulipaner, 'Für Elise', folder sig ud i solskinnet. 


I den hvide have pynter bladene på en brogetbladet stjerneskærm. Den dobbelte blodurt popper op af jorden med snehvide blomster, og 'Purissima' tulipanerne står med store blomsterhoveder.
Udgravningen skulle gerne ende med at blive til en lille flisebelagt havegang. Det er så besværligt at komme ind i bedene, hvis de er for dybe, så sidste år trampede jeg en jordsti ind i bedet. I år bliver stien opgraderet med fliser.


Til slut vil jeg vise lidt fra vores sidste søndagstur. Turen gik til Ulbjerg Klint i Sydvesthimmerland. Klinten hæver sig i 30 meters højde. Foran klinten ligger Lovns Bredning, og bagved ligger et 200 ha fredet område. Her er et storslået landskab med tørt overdrev.Her vokser en stor bestand af opret kobjælde.

 
Et par hvide kobjælder havde sneget sig ind blandt de lilla.


Det er et smukt syn, når de mange kobjælder blomstrer på bakkerne, og vi var ikke de eneste, der havde lagt søndagsturen forbi.
25 kommentarer:

 1. Kubjellene har så vakre farger, og det er så fint å se på dine bilder hvordan de vokser vilt i naturen.
  Det har vært like tørt her, og vi har kun fått 22 mm i april. Det er veldig tørt, og vi har nå stor skogbrannfare. Det er ikke særlig hyggelig når det blir sånn allerede i april.
  Ja, når bedene blir for dype er det smart å lage stier som en kan gå på. Jeg har også det i flere bed.
  Vakre tulipaner og dobbel blodurt.
  Ha det godt.

  SvarSlet
 2. I Danmark er der ikke ret mange steder, hvor kobjælder vokser vildt, så det var en stor oplevelse, at se så mange på et sted. Vi har også allerede haft naturbrande. Her er det klitarealer, der har været i brand. Ja, man mangler et par vinger, når man skal ind i de dybe bede.
  Du må også have det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Oh, kobjælder i fri dressur. Det må være smukt.
  Hihi ja man skulle kunne "svæve" oven blomsterbedene, når de skal pusles. jeg har osse lagt trædesten ind i de dybeste bede. Jeg er altså ikke så smidig, med hensyn til at stå på tå og et ben, som for tyve år siden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kobjælderne var et smukt syn. Og landskabet var også smukt.
   Nej, man kan godt miste balancen, og det er jo lidt ærgerligt, hvis man lander mit i en flot plante 😟.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Jeres bærmispler er utroligt fine. Hvor langt over jorden klippede I dem ned? Sidste år besøgte vi også Ulbjerg Klint, og det var bestemt en stor oplevelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi savede dem ned til ca. en halv meter over jorden. Der kom mange nye skud, men de var ret spinkle, og en storm knækkede de fleste af. Men der kom heldigvis endnu et hold nye skud.
   Jeg kan godt huske, du fortalte om jeres tur til Ulbjerg Klint. Det var faktisk dit indlæg, der gav os inspirationen til at tage derop 😀.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hei! Jeg er helt enig med deg. Håper veldig på en mild mai. Her har det blåst en iskald nordavind i flere uker. Fin vårblomstring hos deg. Flislagt hagegang får jeg lyst til å prøve. Spennende landskap. Kubjellene er nydelige. Har aldri sett dem i vill tilstand. Av en eller annen grunn får jeg dem ikke til å trives. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Blæst fra nord er noget af det mest trælse vejr. Vi mangler at få lagt fliserne. At grave jord af og køre sand ud var nemt nok. Men at få fliserne lagt, så de får den rette hældning, bliver nok ikke så let.
   Det var også første gang jeg så vildtvoksende kobjælder. Det var et flot syn.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Flotte billeder fra Ulbjerg klit, men også alt det fine fra din egen have. Det jeg bemærkede mest var den dobbelte blodurt, min er der ikke meget liv i. Men også din stedsegrønne benved imponerede mig, jeg vidste ikke, at der findes en stedsegrøn, den er virkelig fin i farven nu. Vi har også vilde kobjælder ved festivalpladsen i Ballen, det er et imponerende syn, du viser.
  Hilsen og god Bedeferie
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Blodurten visner så tidligt væk, at jeg helt glemmer, den er der, indtil jeg hvert forår pludselig opdager de hvide blomster. Den ser ud til at trives godt, men den breder sig ikke så meget.
   Benveden har vi haft i mange år, og jeg kender ikke navnet på den. Den hvidbrogede benved beholder også bladene om vinteren.
   Kobjælderne blomstrede så smukt i bakkerne. De planter vi har i haven er derimod ikke i blomst endnu.
   Tak i lige måde.
   Elna

   Slet
 7. Bærmisplerne i lyset tager dagens pris, selv om der er mange andre smukke sager i din have.
  Jeg så kobjælderne i fjernsynet, men det er endnu tydeligere på dit foto, hvor mange der er. Det må være betagende.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Bærmispler er så smukke i udspring - og ved løvfald.
   Jeg holder så meget af kobjælder, så jeg blev ret betaget over at se så mange på et sted. Og så vokser de i et meget smukt bakket område ved Limfjorden.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Det er jo storartet vi stadig har sådanne områder hvor kobjælder kan få lov at være i fred. Det er en blomst vi slet ikke ser her på Sydsjælland, så det er meget eksotisk.
  Kan forstå du også har fået en forårssang på hjernen, mens du går og nyder alt det friske grønne i haven. Trods tørke og blæst i april ser det jo dejligt ud. De nyudsprungne buske og træer er så fine i modlys - som nu dine bærmispler! - Og alt det andet sprudler simpelthen af livsglæde.
  Dejlig buket!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller aldrig set kobjælder i Vestjylland, jeg ved dog, de vokser på Dejbjerg Hede ikke ret langt fra Ringkøbing. Hvis du spørger mig, er maj den bedste af alle måneder. Hvad er smukkere end nyudsprungne bøgetræer og blomstrende æbletræer? Dejligt du synes om buketten. Jeg kan selv godt lide de lidt “tilfældige” buketter fra haven.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna!
  Så mycket fint som blommar i din trädgård. Tulpanerna har små knoppar än så länge hos mig. Vintergrönan har så fina blåa blommor, den trivs lite för bra och sprider sig hos mig. Gräver upp en hel del plantor och flyttar till ett ställe där de får sprida sig. Har den i vitt och purpur också. De sprider sig inte lika mycket. Backsipporna (kobjälle) Är en favorit. Är så glad att jag har några som blommar nu.
  Ha en fin första dag i Maj.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Liden singrøn spreder sig med udløbere, men den sår ikke sig selv i vores have. Hvis den breder sig lidt for meget, hugger jeg udløberne af med kantspaden. Kobjælderne er også en favorit her. Blomsterne er søde, men frøstandene er også meget dekorative.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hej Elna

  Flot stykke natur, Godt kobjælderne har et så imponerende sted at trives!
  Godt forarbejde til den lille sti, det ser godt ud med forskudte sten.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er så mange smukke landskaber ved Limfjorden, og Ulbjerg Klint er et af dem.
   I dag fik vi sandet jævnet ud og fliserne lagt. Imellem fliserne har vi lagt runde sten, for at bevare stilen. Vi har brugt runde sten mange steder i haven.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei Elna,

  Vi venter også på at mai skal komme, skjønn og mild, men det er ikke meldt varme den neste uken. Tvert i mot er det meldt nattefrost.. Men til tross for dette presser våren seg på der ute i hagen, og det ser jeg den gjør hos deg også :-))

  Fantastisk flott med alle de vildtvoksende kubjellene!

  Ønsker deg en fin ny uke!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Her meldes også om køligt vejr, men med forholdsvis høje nattemperaturer. Så jeg er begyndt at afhærde pelargonier og forspirede dahliaer udenfor.
   Kobjælder ses sjældent vildtvoksende i Danmark, så det var helt specielt med så mange på et sted.
   Tak i lige måde!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Hvor er det flot med kobjælderne der på overdrevet, tak for at tage os med på tur.
  Jeres bronzeblad er langt foran vores, der knapt har stukket hovedet frem.
  Skønne forårsblomster, vi håber også at maj vil give os den skønne forårsvarme, vi har længtes efter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var første gang, jeg så vildtvoksende kobjælder, så jeg var ret betaget.
   Jeg tror, varmen kommer sidst på ugen. Nu er vi heldigvis blevet fri for nattefrost.

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Sikke mange flotte sager i din have. Jeg glæder mig til vores bærmispler springer ud. De fantastiske kobberfarvede nye blade er lige så flotte som blomsterne. Dejligt at vide at de kan klippes godt ned hvis de bliver for store.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan vel sige, at bærmispler har flere sæsoner: Udspring, blomstring, modne bær til fuglene og flotte efterårsfarver. Og så er det samtidig gode og hårdføre træer. Så kan vi næsten ikke ønske os mere.

   Hilsen Elna

   Slet