fredag den 21. januar 2022

Besøg i Spansklærerens have

Her kommer billeder fra endnu en af sidste sommers havebesøg. Denne gang går turen til Asperup på Fyn, hvor vi besøgte Spansklærerens have.

Som det fremgår af navnet, er haven anlagt af en spansklærer. Han og hans kone er meget glade for Spanien, og ferier i Spanien har givet inspiration til både plantevalg og grundplan i deres egen have, som har fået navnet Spansklærerens have.

Da vi kommer ind i haven, bliver vi ledt ind på en lang sti belagt med marksten.


Beplantningen langs stien er tæt og frodig. Og her og mange andre steder i haven må man lige stoppe op og betragte de grønne farver. Der er vist noget om, at grønt er godt for øjnene, i hvert fald giver det en dejlig ro at gå mellem alle de grønne planter. 

Stien er lang og nysgerrigheden pirres, for der er ikke mange steder, hvor der er udsigt over haven.


Haven er inddelt i mange rum, og hvert rum føles som en lille grøn oase skærmet af hække, buske og træer, mange af dem stedsegrønne. En hvid stol samler alt det grønne og giver plads til et lille hvil. 


Jorden er næsten overalt dækket af planter. Frodigheden virker helt overvældende. 


Mange af havens træer og buske er beskåret eller stramt klippet, så de ikke vokser ind i hinanden. Og det er netop det, der gør, at haven ikke bliver et uoverskueligt vildnis. Mange af planterne har spansklæreren selv stiklingeformeret.


På billedet herunder ses, hvor fint stauder og stedsegrønne buske klæder hinanden. De stedsegrønne buske giver højde til bedet, og deres lodrette linjer er en fin kontrast til den vandrette linje, som skabes af hækken i baggrunden. Bedet er holdt i grønne og lysegule farver.


Det har en fin effekt, at løvehale går igen flere steder på begge sider af græsstien. 


Der er flere terrasser med gode siddepladser rundt om i haven. En tæt beplantning omkring siddepladserne giver læ og gør, at man kan sidde uforstyrret.Der er store niveauforskelle i haven, og her har man udnyttet dem, så det virker, som om terrassen er gravet ned, så man sidder i en lun gryde. Der er mange krukkevækster omkring siddepladserne. Flere af planterne er eksotiske og skal opbevares inde om vinteren.


Haven er anlagt med mange rum, men den kommer ikke til at virke for tæt, da den samtidig er anlagt, så der er nogle fine lange kik. At spansklæreren er inspireret af spansk havestil er ganske tydelig.Som en ekstra kvalitet er der også kik fra haven til landskabet udenom.


At dyrke grøntsager er en stor interesse, og der er gjort meget ud af køkkenhaven. Den er anlagt med små buksbomkantede bede på begge sider af en lang akse. Midt i køkkenhaven er en plads med en pavillon/pergola bevokset med grønne planter. Drivhuset er placeret, så det falder så naturligt ind i omgivelserne.


Vi så haven sidste sommer under havefestivalen. Da var spansklæreren lige gået på pension, så jeg gætter på, at der nu bliver tid til flere inspirationsrejser til Spanien, så haven vil udvikle sig yderligere i fremtiden. Jeg kan varmt anbefale haven, det var en stor oplevelse at se den. Spansklæreren gav en meget spændende introduktion til haven, og han svarede beredvilligt på spørgsmål.


En stor tak til Marianne og Mogens, fordi vi måtte se deres vidunderlige have. 

19 kommentarer:

 1. Hvor er det sjovt: Vi var også i Spansklærerens have sidste år (ligesom i Hune), og denne spanske have var jeg helt vild med. Fantastisk design og udførelse, bl.a. køkkenhaven - men hold da op et anlægs- og ikke mindst vedligeholdelsesarbejde.
  Det var ganske rigtigt en meget venlig og hyggelig haveejer, der bl.a. fortalte, at han er ene om at holde haven. Imponerende :-)
  Det er nogle dejlige billeder, du har taget. De viser haven rigtig godt, og det er som at være der igen. Det er en af de haver, jeg gerne vil se igen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi må jo næsten have kørt efter hinanden. Jeg har det som dig, jeg vil også gerne se haven igen. Der er helt sikkert mange detaljer, som jeg ikke lagde mærke til ved første besøg. Der må være meget klippearbejde i haven, og det må være et stort arbejde at passe alle krukkerne, at lave stiklinger og ikke mindst at holde den store køkkenhave. Ja det imponerende, at en mand kan overkomme at passe hele den store have.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det var en meget inspirerende å se bilder i fra. Jeg likte spesielt godt den flotte kjøkkenhagen. Flotte bilder, og jeg fikk virkelig lyst til å se denne hagen "live" :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Køkkenhaven er spansklærerens store interesse. Den er meget smukt anlagt med de små kantede bede, de høje hække, der lukker af for omgivelserne, græsstierne og den specielle pergola eller hvad man skal kalde den. Han fortalte, at deres datter var blevet viet i pergolaen.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hage skulle det stå i den første setningen.

  SvarSlet
 4. Tak for turen i denne imponerende have, der er vist flere haver at se på i Asperup, denne have er anderledes, din tekst gør det nemmere at overskue alt det grønne. Fantastisk at han ene klarer så stor en have.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget grøn have, og jeg kan godt forstå, det kan være lidt svært at finde rundt i den, når man ikke har set den i virkeligheden. Det var alle de grønne planter, der gjorde, at jeg var så begejstret for haven. Men jeg var også meget optaget af alle de hyggelige siddepladser. Hans kone deltager næsten ikke i havearbejdet, men hun nyder at opholde sig i haven, og det forstår man jo godt.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!
  Ännu en mycket vacker trädgård ! Tusen tack för att jag fick följa med på turen. Det är så grönt och frodigt, fina rabatter och träd. Köksträdgården är fin och vackra blommor. Vet du vad de gula och de röda blommorna heter.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig spændende have. De gule blomster er løvehale, Phlomis russeliana. De røde kan jeg ikke huske, men jeg synes de ligner brændende kærlighed, Lychnis chalcedonica.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Tak for en flot beskrivelse af en flot have. Den er nu på listen over de haver jeg skal se. Den ser ud til at indeholde masser af inspiration.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er bestemt også værdig til at komme på din liste. Den plejer at være åben til havefestivalen.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Åhh vilken grönska!! Helt ljuvligt!! Inspirerande och tack för turen kära du :)
  Kram från ett frostigt Öland & Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da hyggeligt, at du tog med på min tur ;)
   Kram fra et regnfuldt og blæsende Vestjylland.
   - Elna

   Slet
 8. Vilken fantastisk trädgård! Och så vackert med mycket grönt och lite blommor. En trädgård jag skulle vilja se IRL.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må snart tage på en havetur til Danmark! Det var alle de grønne farver samt havens fine grundplan, der gjorde, at jeg blev så begejstret for denne have.
   Du må have en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Fin gennemgang af en anderledes have. Jeg tænker den er meget arbejdskrævende, med alt det klipperi og alle de planter der skal flyttes rundt i årets løb, men resultatet er fantastisk, og du giver et godt overblik! Kan huske jeg har læst om haven i havebladet for nogle år siden, og allerede der faldt jeg for de lange akser, og de mange gode siddepladser i grønne rum.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, haven er arbejdskrævende. Han har selv lavet mange af planterne, og det er jo i sig selv et stykke arbejde. Den lange sti af marksten ser jo ud, som om den har ligget der i mange år, men den var nyanlagt - også et stort stykke arbejde.
   Haven har været vist i havebladet i august 2017 og i september 2019.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Ser ut til å være en veldig fin hage, skulle gjerne vært der. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en spændende have både i grundplan og i plantevalgt. Jeg kunne godt lide alle de grønne farver.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet