fredag den 28. januar 2022

Januarhaven

Jeg sidder i et dejligt varmt køkken og skriver dette indlæg, men udenfor blæser det en halv pelikan. Vinden suser i trætoppene, bambusserne kaster sig fremover i vindstødene, og afrevne blomsterstande fra hortensiaerne ruller rundt på jorden som små bolde. Det er anden gang på få dage, planterne bliver rusket igennem af vestenvinden.

Vinden har haft godt fat i elefantgræssernes blade, så de visne blade flyver rundt i hele haven, og det er noget rod. Jeg vil ikke klippe græsserne ned før til foråret, men jeg har klippet toppen af dem. Kønt ser det ikke ud, men så er der ikke så meget, vinden kan rive i.


Der er ikke en fugl at se ved foderpladsen. Jeg tror, de sidder i de store stedsegrønne buske og gemmer sig for blæsten.


Vi har haft besøg af Bjørn og Peter. De har firmaet B og P Træpleje. Vi sender bud efter dem cirka hvert fjerde år. Så går de havens buske og træer igennem og beskærer og tynder ud, hvor der er behov for det.


I år blev det til ikke mindre end 2 store læs, som de kørte væk. Det er en kæmpe hjælp at have professionelle til at gøre det store arbejde. For Bjørn og Peter tog det ikke mange timer. Skulle vi selv have gjort arbejdet, ville det have taget mange dage. Desuden har vi ikke udstyret, der skal bruges.

Vi har 5 store træer på række i baghaven, og de fik en omfattende beskæring. Det bliver dejligt til sommer, at der kommer mere lys ned til den del af haven.


Temperaturerne har været forholdsvis høje i januar, så under et tæt lag blade har løgplanterne haft det godt. Nu pibler de frem, så jeg er i gang med at klippe stauder ned og rive blade væk, så vi kan nyde vintergækkerne og erantisserne og alle de andre løgplanter, der vil blomstre i løbet af de næste måneder.Troldnødden har hele januar glædet os med de gule blomster, og det ser ud til, at blomstringen vil vare ved ind i februar.


Koreakornellerne har nogle meget dekorative runde knopper, og jeg går tit forbi for at følge, hvordan knopperne vokser sig større og større.


Og så er det nu, det er sæson for de små vaser.19 kommentarer:

 1. Små vaser är en samlarmani jag har.. i tanken att det går inte att ha för många. Innehållet i din var både vackert och hoppfullt. Så långt har vårblommorna inte kommit här. Men det har blåst lika mycket här och varierat mellan sol, moln, varmt och kallt. I solskenet häromdagen började jag också klippa ner de gamla perennerna men gräsen får vara ett tag till.

  Låter fantastiskt att ha ett pålitligt företag för hjälp med beskärning av träden.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Håbefuldt er et godt ord. Der er så mange forventninger knyttet til vintergækker og erantis. Her meldes der om storm og vindstød af orkanstyrke i weekenden, så da må vi nøjes med at betragte haven indefra. Det er så rart at have et firma til beskæring mv. Og det er dejligt, at de fik de svage og døde grene savet af, inden stormen.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja heldigvis er der mange fine nye spirer under bladene, jeg har ikke begyndt med at rive dem væk endnu, men lysten er stor, dog ikke når det blæser så meget som det gør i disse dage. I morgen skal det blæse endnu mere, det er hårdt for alle buske og træer. Det frister, når solen skinner, men vinden er hård. Troldnødden er et dejligt bekendtskab på denne tid af året, det er rart med blomstrende buske nu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Her meldes om storm med vindstød af orkanstyrke i weekenden, så vi håber, havens træer står solidt. Troldnødden er jeg glad for, den lyser op. Du har sikkert buske i blomst hele året rundt.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det er ser ut som vår hos deg, og det er så deilig å se alle de spirende løkvekster som pipler frem. Her skal det blåse mye fra i morgen, og det er et merkelig januarvær vi har nå. Trærne ser flotte ut etter beskjæringen.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har det næsten været forårsvejr. Men i weekenden meldes om storm med vindstød af orkanstyrke. Så det bliver voldsomt. Det er slet ikke så let at beskære store træer, så det ser godt ud, men jeg synes, Bjørn og Peter gør arbejdet godt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Jeg kan godt lide tanken om, at I hyrer et par professionelle til at beskære. Der er ingen grund til at gøre det sværere for sig selv end nødvendigt.
  Her i haven har jeg også været ude og klippe stauder, så der er plads til alle forårsløgene - det er skønt som de myldrer op, og langsomt fylder de små vaser ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig, noget havearbejde må man godt betale sig fra.
   Jeg holder næsten mere af de små vinterbuketter fra haven end af de langstilkede buketter fra gartneren.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Ja, et susevejr,, og vi har mere i vente åbenbart. Heldigvis er det weekend, så jeg skal ikke ud og cykle, hæ.
  Jeg klipper dem grimmeste stauder ned med hækkesaksen, men jeg fjerner egentlig bladene i bedene. det overlader jeg til ormene. Og blæsevejret..
  Vi ligger ret koldt, så jeg er lidt af en hønemor for mine forårsbebudere.
  Ja, der er visse træer man ikke skal røre selv. Vi har osse aftalt med en proff. træmand om at fælde et mega blågran, der står tæt på hus og vej. men han har først tid i marts, spændende om det klarer stormen? Det skulle lige passe det ryger nu, når der er aftalt tid til fældning.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad på dine vegne for, at du ikke skal på cyklen.
   Dine forårsbebudere skal nok klare sig, jeg tror, de er ret robuste. De mere sarte vækster, der kommer senere, har vist mere brug for moderlig omsorg. Blågranen er nok svær at hjælpe om du så giver den nok så meget omsorg, men jeg håber, den klarer stormen.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Uha ja det gælder om at benytte sig af de dygtige fagfolk til de hårde opgaver. Så kan vi tage os af de lidt lettere (og hyggeligere) opgaver. Din troldnød er utrolig flot - sikke den pynter i denne mørke tid. Jeg rydder også lidt op når jeg kan se de tidlige forårsblomster. Sådanne store smattede hostablade kan dække for det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja selvom vi godt kan lide at arbejde i haven, er noget havearbejde end andet.
   Visne hostablade er meget ucharmerende, og vintergækker og erantis kan ikke rigtig trænge igennem.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det lyder meget fornuftigt med et par 'træmænd' som regelmæssigt gennemgår haven, og dejligt de nåede det inden dette stormfulde vejr! Hos jer er det sikkert meget værre end her.
  Haven ser allerede skøn ud, med sprængfærdige knopper og grønne spirer - men selvfølgelig flyver der visne græsser rundt i sådan et vejr. Her fjerner jeg kun det der flyver udenfor bedene, resten får lov at formulde af sig selv. Jeg glæder mig til vores troldnødder kommer op i en god størrelse som din, for de kan virkelig sprede humør i den mørke tid.
  Dejlig buket - og de mindste buketter er slet ikke så nemme at lave med de bitte blomster vi råder over nu!

  Pøj-pøj med stormen!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for, at de nåede det inden stormen. Jeg ved ikke, hvor meget det skal blæse hos jer, men her meldes om vindstød af orkanstyrke og forhøjet vandstand ved slusen i Hvide Sande. Så jeg er gået ind i varmen og regner med at bliver der, til blæsten er ovre. Jeg kan jo altid hygge mig med et par havebøger.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hej Elna!
  Sådana stora jobb är det bäst att låta proffsen sköta. De har lovat oväder hos oss också, men än så länge är det bara regn och rusk. Förra blåsvädret ramlade min kaprifol ner från väggen. Den får ligga kvar tills det blåst klart. Blir så glad av att se din fina bukett och att narcisserna vuxit sig så stora.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. De professionelle har det rigtige udstyr, man skal passe meget på, hvis man selv begynder på den slags arbejde. De første blomster i haven er næsten de mest velkomne, selvom de er ganske små.
   Du må også have en god weekend. Jeg håber, I kommer godt igennem stormen.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna

  Ja havearbejde skal ikke være en sur tjans, godt med fagfolk til det grove!
  Dejlige billeder fra vårvinteren!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det var heldigt, de fik træerne set efter inden stormen. Der var sus i træerne sidste nat, men de klarede det alle, kun visne smågrene blæste ned.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet