fredag den 7. januar 2022

Et nyt haveår

Et nyt haveår tager sin begyndelse, og som sædvanlig er forventningens glæde stor. Jeg ser for mig vidunderlige vinterdage med sol over en snedækket have, dage med rim på buske og træer og de første vintergækker, der viser deres hvide skørter frem.


Når jeg tænker på foråret, bliver jeg helt varm ved tanken om alle de gule og hvide påskeliljer, der vil pryde haven. Jeg vil nyde alle forårets nuancer af grønt, og jeg vil mange, mange gange stoppe op ved vores gamle æbletræ og falde i svime over alle de hvide blomster.Jeg drømmer søde sommerdrømme om havebesøg og Cph-garden. Om hyggelige timer ved havebordet og om glade børn, der leger på plænen. Jeg vil stikke næsen helt ned i en rose og lade mig beruse af duften. 

Jeg vil fylde husets vaser med efterårets farvepragt. Ikke tone-i-tone, men alle palettens farver blandet sammen. Jeg vil lade gummistøvlerne trække lange spor i det dugvåde græs, og jeg vil indsnuse lugten af våde blade.


Mærkelig nok giver forventningens glæde ikke plads til tanker om dræbersnegle, stråleplet, vandmangel, skvalderkål og corona. Forventningens glæde er lyserød. 

Tilbage til virkeligheden. Et nyt haveår har taget sin begyndelse.

Udenfor vinduerne ligger haven og sover vintersøvn. Jeg går mine daglige haverunder, hvor jeg følger med i, hvad der sker derude. Følger de spirende løgplanter, konstaterer at troldnøddens blomster er sprunget ud, samler nedfaldne grene op fra græsplænen og pynter måske lidt ved et par krukker. Det er også på disse haverunder, jeg noterer mig, om der er planter, der skal flyttes, klippes ned eller beskæres, og om der er huller, der skal fyldes ud med nye planter osv.  


Da jeg var ude med kameraet i går skinnede solen, så selv de visne hortensiablomster fik glød igen. Haveåret er startet på den gode måde.


Hav et godt nyt haveår! Jeg glæder mig til at "møde" jer på jeres haveblogs og på Havesysler.


20 kommentarer:

 1. Hej Elna!
  Takk for dine beskrivelser av årets hagegleder, for de er mange og står i kø i det nye hageåret. Tenk at du allerede har trollnøtt i blomst! Her laver snøen ned, og det virker langt frem til vår. Men plutselig snur det en gang ut i mars måned her også :)
  Takk for alle inspirerende blogginnlegg hos deg, og takk for alle besøk og kommentarer hos meg.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, du synes, foråret er lidt langt væk, når I allerede har haft frost og sne i flere uger. Men som sagt, forventningens glæde har vi lov at have. Vi havde hvid jul, hvilket vi ellers meget sjældent har. Det var så hyggeligt med sneen, men den smeltede efter få dage.
   Selv tak, Marit! Jeg er spændt på, hvilke haveprojekter du finder på i den kommende havesæson.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Sikken en dejlig poetisk tilgang til det nye år både i billeder og skrift! Og du har jo helt ret; der er ikke plads til alle genvordighederne i vores drømme. Til gengæld næres drømmene af de daglige rundture med registrering af bare pletter og mulig udtynding - en herlig uforpligtende havevandring, i denne tid:)
  Glæder mig til at følge dig når du trækker lange spor i det dugvåde græs!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i, at en havevandring på denne årstid er herlig uforpligtende. Jeg hygger mig med at læse haveblogs, havebøger, og internetsider om planter og frø. Så flyver tiden af sted ...
   Mine trofaste gummistøvler kan godt komme i tanke om at opføre sig helt barnlige :) Ikke nok med at de trækker lange spor, de tramper i efterårsbladene og plasker i regnpytterne.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Jamen tænk, det gør mine også!

   Slet
 3. Dejlige lyserøde drømme, det er nemt at blive grebet af dem, vi glæder os til det hele, dog ikke til dræbersnegle, corona osv. Men helt slipper vi nok ikke for det. Jeg genkender også den daglige havetur, hvor der besluttes flytninger og nytiltag. Jeg glæder mig også til at følge med hos dig og til at vise dig, hvad der sker her.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Den daglige havetur giver så meget glæde og inspiration. Den vil jeg ikke være foruden. Jeg er spændt på at se hvilke projekter, du skal i gang med i den kommende havesæson. Bent skal vel have fældet et par træer, så du kan få lidt mere plads at boltre dig på :)

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Kære Elna
  Det var et smukt indlæg, der på bedste vis tænder haveglædens forventning i mig, og jeg er vild med din konklusion om, at der ikke er plads til dræbersnegle m.m. Det er nemlig, lige sådan det er, og jeg glæder mig til at følge med i næste års kloge indlæg med billeder fra din dejlige have.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Vi er vist begge tændt på, at det skal blive et spændende og berigende haveår. Foreløbig må vi lægge vilde planer. Der findes mange gode bøger og internetsider, der kan inspirere. Og så er der jo ikke at forglemme alle haveblogs, hvor vi kan kikke over hækken til mange dejlige haver.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!
  Jag blir glad av att läsa ditt inlägg, det är fullt av förväntningar och drömmar om ett helt nytt trädgårdsår, som ligger framför oss, att göra det bästa av. Visst ser vi framför oss bara goda saker, det tråkiga glömmer vi.
  Ha det så gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør mig glad, at du bliver glad :)
   Det er fantastisk at opleve, at alt det besværlige og alle bekymringer bliver glemt, når man træder over dørtærsklen og går ud i haven.
   Ønsker dig et godt haveår!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Det er nemlig forventninges glæde til en nyt haveår der er det bedste. Alt kan lade sig gøre nu, i tanker og drømme. Gummistøvlerne og de tykke sokker bliver tyndslidt på rundturene. Man piller, dimser, klipper og drømmer!!! Herligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan tydeligt fornemme, at du deler begejstringen med mig. Hvis gummistøvlerne og sokkerne slides op, må vi jo ud at købe nye.
   Det er nu, vi skal nyde vinteren. Nogle glemmer i deres længsel efter foråret at nyde vinteren, og det er en skam, for vinteren har jo også så meget at byde på.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. En underbar beskrivning av längtan efter den nya säsongen. Och självklart finns det inga problem med i den förväntan. Här är fortfarande fruset i backen och kommer nog vara så ett tag. Men Cyclamen coum har knoppar som ligger på vänt och jag ser fram emot några nya snödroppssorter.

  God fortsättning på 2022! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde! Heldigvis er 2022 først lige begyndt.
   Alle vi haveejere går vist på denne tid og venter. Du venter på, at dine Cyclamen springer ud, jeg går og kikker efter mine erantis. Jeg har set blomsterstilken stå som en lille bue over jorden. Så ved jeg, at de små gule blomster pludselig en dag popper op.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna!

  Herlig beskrevet om sødmefylte tanker om all den hageglede som ligger foran oss :-)) Jeg sitter her og smiler og deler din glede fullt ut! Men også, som du skriver, skal vi glede oss hele veien fra vinter til vår til sommer :-))

  Godt nytt år!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt vi kan glæde os sammen.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Smuk indlæg med flotte billeder af både nutid og fortid og dejlige tanker om tidligere havesæsoner. Jeg er enig med dig at vores havedrømme er lyserøde. Pyt med "udfordringerne" - dem tage vi senere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja præcis, udfordringerne tager vi senere - hvis de kommer.

   Hilsen Elna

   Slet