fredag den 11. november 2022

Tre løver

Hvis man tror, det er de tre løver i vores rigsvåben, jeg hentyder til i overskriften, bliver man snydt. Disse løver ved jeg ikke ret meget om, så vil man vide mere om dem, må jeg henvise til google. Overskriften henviser derimod til havens tre løver: løvemund, løvefod og løvehale.

November er ikke så rig på blomster, men på min haverunde i går fangede mit blik en lille gruppe løvemund, og de gav mig inspiration til at skrive om løverne. 

De stod ranke og stive og ganske upåvirkede af regn og blæst. Det er en sommerblomst, jeg nødig vil undvære, blandt andet fordi den blomstrer til langt ud på efteråret. Hvis vinteren ikke er for hård, kan planten overvintre. Som alle sommerblomster skal den have vand for at komme godt i gang, men på trods af den tørre sommer, vi har haft, har den klaret sig godt. 

Løvemund fås i mange dejlige farver. Billedet nedenunder af de purpurfarvede blomster, er et sommerbillede. 

Også i buketter gør den sig.


Løvefod er den anden af havens løver. Den blomstrer i juni-juli. Hvis man klipper den ned lige efter afblomstring, vil der ofte komme en efterblomstring i efteråret. Det gjorde der dog ikke i år, velsagtens på grund af tørken. Men den står fortsat med dekorative grønne blade.


I fotoarkivet fandt jeg nogle sommerbilleder af blomstrende løvefod. Det er et flot syn med alle de små gulgrønne blomster. 


De to følgende billeder er fra Laubjergs Rosenhave.Løvehalen er den sidste af løverne. Den står her i november og dækker jorden med sine store blade.


Om efteråret kan man også glæde sig over de dekorative frøstande.


Løvehale blomstrer i juli med sart lysegule blomster. Der fås dog også en sort med rosa blomster. Billedet herunder er fra en have på Fyn. 


Løvehale er en udmærket bunddækkeplante, der trives både i sol og halvskygge. Billedet er fra haven ved Fredensborg Slot, hvor løvehale er i godt selskab med løvefod.


Sidste billede er fra Egeskov Slot, hvor lovehale og løvefod har fundet hinanden i et bed med lysegule blomster.

14 kommentarer:

 1. Så vakre "løver" du har i hagen hos deg! Den du kaller løvefot trives her også. Den er en vakker staude selv om mange synes at den brer seg vel mye. Jeg synes de er så vakre med den limegrønne fargen. Flotte løvemunn også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den limegrønne farve kan jeg også godt lide, og så kan den sættes sammen med stort set alle andre farver. Jeg klipper de visne blomster af, inden frøene når at modne, så forhindrer jeg, at planten sår sig selv.
   Løvemund er en af havens favoritter.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!
  Har för första året i år sått Lejongap, och det blir inte det sista. Planterade några i en kruka och några i en rabatt. De som är ute i rabatten blommar fortfarande, Krukan tänkte jag bara lyfta in i växthuset för att ta reda på fröna. Men så skrev någon att man kunde kanske övervintra den, så det skall jag försöka. Din bukett är så fin ihop med Zinnia.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Når først man én gang har haft løvemund, kan man ikke undvære den. Løvemund kan godt tåle lidt frost, så hvis vinteren er mild, kan man være heldig, at den overvintrer.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja de er undværlige alle tre løver. Mine løvemund har været noget pistne i år. Nok pga tørken. Men nu er der flere der kommer i fin stil. Heldigvis har jeg frø i overskud fra sidste år, for det har jeg ikke kunne høste.
  De to staudeløver kommer jo i fin stil hvert år. Uanset vejr og vind. Jeg har overvejet den lyserøde løvehale. Men der skal liige findes den rigtige plads. De er jo lidt omkringfarende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en hård sommer for sommerblomsterne på grund af tørken. Men løvemund lader sig ikke sådan slå ud, den kom stærk igen, da vi fik regn.
   Ja løvehale er lidt omkringfarende, når først den får sig etableret. Man ser ikke så tit den lyserøde, men den er også fin.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Fine billeder og god lovprisning af de tre løver, godt fundet på. Det fik mig til at tænke på min Løvemund, som plejer at blomstre langt hen i efteråret, men ikke i år. Den flytter rundt i haven, fordi den sår sig selv. Det gør Løvefoden også, ja lidt for meget i min have.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar. Jeg ved jo, du har mange jern i ilden for tiden. Du må have nogle frø af din løvemund med til din nye have. Jeg klipper de visne blomster af mine løvefod, inden de sår frø.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Jamen jeg vil også meget hellere høre om dine løve-planter end om rigsvåbnet, så det er helt ok Elna! Sjovt så mange planter der har hentet navne fra dyrenes verden (rævehale, katteurt, hundetunge osv.) men dine løver er virkelig planter man kan komme til at holde af! Jeg har aldrig rigtig haft held med løvemund, men det kan være jeg skulle overveje dem til krukkerne næste år. Jeg synes udvalget af sommerblomster er så snævert efterhånden, og lidt fornyelse ville ikke gøre skade. De to andre løver har jeg længe glædet mig over i haverne - de er nærmest uopslidelige, og næsten altid pæne. Den stedsegrønne løvehale er jo god året rundt, og begge planter klarer vejret i disse tider - det skal man også tage med.
  Dejlige billeder fra din og andres haver!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det! Det ville også kræve en del research fra min side, hvis jeg skulle skrive om rigsvåbnet. Jeg synes også, at havecentrene har et begrænset udvalg af sommerblomster til udplantning, ja for så vidt også af blomsterfrø. Jeg køber oftest mine blomsterfrø hos Albinus frø, hun har et spændende udvalg. Uopslidelige er et godt ord at bruge om løverne, især løvefod er ikke til at undvære. Den passer ind overalt.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Løvehale er klart min favoritløve. Løvefod er jeg derimod lidt loren ved. Hvorfor ved jeg i grunden ikke, for den er da nydelig på dine billeder, og generelt er den vel særdeles populær blandt haveejere. Måske er det, fordi jeg oplever, at den ret hurtigt mister sin friskhed, både hvad blade og blomster angår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må sige, at det er løvefod, der er min favorit-løve. Jeg kan slet ikke kende din beskrivelse af, at blomster og blade ret hurtigt mister deres friskhed. Jeg klipper planten helt ned midt på sommeren (gør det til gengæld ikke om foråret), hvilket gør, at der efter et par uger kommer nye blade og som regel en mindre efterblomstring. Jeg tror, at forskellen på ler- og sandjord betyder mere for planterne, end man umiddelbart skulle tro.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Tak for en fin omgang med løver. Jeg har kun haft en enkelt farve løvemund i haven, men har set at de findes i mange farver, så der skal eksperimenteres med nye frø næste sommer. Løvefod en masse er bare noget af det flotteste. Gode eksempler du viser. Jeg klipper altid mine helt ned efter afblomstring og fjerner det hele fra haven, da jeg vil begrænse selvsåning. Løvehale har jeg ikke prøvet (endnu!). Frøstandene er meget dekorative.

  SvarSlet
  Svar
  1. Løvemund findes i mange dejlige farver. Blomsterne har dog ikke altid helt samme farve, som på billedet på frøposerne.
   Det er svært at lave en topti-liste over stauder, men skulle jeg alligevel gøre det, ville løvefod komme på en af de første pladser. Jeg begrænser selvsåning på samme måde, som du gør, og det lykkes meget godt.
   Løvehale holder jeg meget af, men den skal man passe lidt på med, hvis man har den i et staudebed, for den laver udløbere.

   Hilsen Elna

   Slet