fredag den 1. september 2023

Efter nattens regn

Er der noget skønnere end at komme ud i haven en sensommermorgen, hvor der fortsat hænger dråber på bladene efter nattens regn, solen står lavt på himlen og kaster skygger i det våde græs, og bambussens stængler bøjer sig mod jorden af de tunge dråber?

Solen får de tusindvis af regndråber på hirsen til at skinne som små diamanter.

Regndråberne samler sig på løvefodens nye grønne blade. Løvefod bliver klippet helt ned en gang om året, og det er i juli efter afblomstring. Efter et par uger kommer der nye friske blade. Bladene visner selvfølgelig om vinteren, men om foråret kommer der nye blade op og dækker for de visne.


Papegøjetræet, Parrotia persica, kaster skygger på græsstien.


Træet er allerede begyndt at få efterårsfarver i toppen. 


Farverne bliver så intense sådan en morgen, når solens stråler finder vej til havens blomster. Her er det 'Salita', der gløder.


Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, står med glinsende røde bær. Senere på året skifter farven til sort.


Også de lyserøde høstanemoner gløder i morgensolen.


Æblehøsten er stor i år, og de røde ananasæbler tynger grenene ned.


Det er "klippetid", og det pynter gevaldigt, når taksen får en opstramning.De gulgrønne farver bliver helt lysende i solen. Forrest i billedet er det japansk kaprifolie, Lonicera japonica 'Aureoreticulata', der væver sine ranker ind imellem bregner og storkenæb.


Solsikken står gul og rank med ansigtet vendt mod solen og byder den nye dag velkommen.


Med nattens regn blev det til 98 mm i august, og i de 3 sommermåneder blev det sammenlagt til 217 mm.24 kommentarer:

 1. Du har virkelig mye fint i din sensommerhage. Ja regndråper på planter er pent. Nydelige rosa høstanemoner! Sensommeren er klippetid her også. Det må gjøres, og det blir jo så fint etterpå.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja regndråber pynter på planterne, og så er dråberne beviset på, at vi igen har været heldige og fået regn. I august har vi ikke manglet regn, 98 mm er fint.
   Jeg har det med klipning, som du har.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Nej, sådan en morgenstund vil man ikke bytte for guld. Din have stråler jo i det tidlige lys og vanddråberne virker næsten som rim om vinteren. Ja, det er klippetid, æbletid og høstfarverne sniger sig ind. September får mig altid til at føle mig rig.
  Det er en flot georgine der stikker hovedet op over den formfuldendte takshæk og stauderne strutter af velvære. Farverne er så fine i alle bede, og græsset er - Johns udtryk - i sportstilstand (som det hedder på vores tv:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Morgensol og regndråber er gavnlig både for planterne og for mit humør.
   Vi har kun et par frugttræer og ingen køkkenhave, men jeg kan føle mig rig, når jeg går ud i haven og plukker en stor farvestrålende buket blomster.
   Stauderne er ikke blevet så store og fyldige, som de plejer, hvilket helt sikkert skyldes den tørre forsommer. Men de har haft godt af augustregnen, og det har græsplænen også, den har fået en frisk grøn farve igen. Sportstilstand er måske for meget sagt, vores børnebørn siger, at plænen er for ujævn til at spille fodbold på.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Jeg må hellere lige forklare at 'sportstilstand' er en funktion på fjernbetjeningen der giver større kontrast på tv-billedet, og er meget gavnlig når solskin f.eks. lyser ind på skærmen. Det har altså intet med plænens beskaffenhed at gøre...:-)

   Slet
  3. Det har jeg aldrig hørt om, gad vide om vores fjernbetjening har samme funktion.

   Slet
 3. Ja det var en smuk morgen, det er så dejligt i denne tid med stille morgener. Vi fik ikke regn i nat, men natten før. Vi nåede det samme antal mm som jer. 98 mm kunne det blive til her, det er fint.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sensommermorgener er noget af det allerbedste :-)
   98 mm må vi ikke klage over. Haven er heldigvis ved at finde sig selv oven på tørke og blæst.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei! Du beskriver hagen din så fint. Å komme tilbake og på en måte se hagen på nytt. Du har en vakker hage. Jeg beskjærer også så mye som mulig. Det er fint å få formene tilbake. Ikke minst er det fint å ha formene der om vinteren
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Jeg klipper altid først de stedsegrønne i sensommeren, netop for at de skal stå skarpe i vintertiden.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Jeg vender lige tilbage 98 i august og kun 23 i juli, så selvom I har haft tørke, har vi fået endnu mindre regn i de 3 måneder. Juni fik vi så lidt, at jeg ikke har skrevet det op.

  SvarSlet
  Svar
  1. 98 mm er meget fornuftigt. Det er bare ærgerligt, at regnen ikke kom noget før. Den tørre forsommer og den megen blæst har præget haven til langt hen på sommeren. Vi fik 17 mm i maj og 18 mm i juni.

   Slet
 6. Stemningsfullt og vakkert. Men samtidig litt vemodig, for det går jo den veien det går...

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er altid noget vemodigt over det, når aftnerne begynder at blive længere. Men vi må håbe, at vi får et mildt efterår med flotte efterårsfarver.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!
  Det är mycket vackert i din trädgård. Så skönt att gå runt i trädgården efter regn, med en frisk härlig luft. Det har kommit väldigt mycket regn igen hos oss, det ösregnade en hel natt. Och nu är det översvämning i parkerna runt ån som flyter genom centrum.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! Ja luften bliver frisk efter regnen, og det dufter så godt. Det lyder, som om I har fået mere regn, end der er ønskeligt. Vi har fået en tilpas mængde i august, og vi har undgået skybrud.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Tak for smukke stemningsbilleder fra en morgenstund. Fantastiske billeder med regndråber - godt fanget! Det er næsten lige meget vejr eller årstid, vi kan altid finde noget flot i haven. Jeg er også forfalden til de gulgrønne blade - de lyser op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du kunne lide mine billeder. Du har fuldstændig ret, man kan altid finde noget flot i haven, selv efterårets forfald kan se smukt ud.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Det er ikke engang nødvendigt med regnvejr for at opleve dråbespillet rundt omkring i haven. Nu lægger morgenduggen sig tungt overalt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og gummistøvlerne trækker lange spor i græsset, når man går morgentur.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Ja morgenduggen ligger længe nu, og spiller i solen, når den er der. Jeg kunne rigtig nyde den i går morges, herligt. Der var mere gråt i dag, men så var der et par snegle mere fremme, der blev klapset. Osse godt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Græsplænen når næsten ikke at blive tør de steder, hvor den ligger i skygge. Godt du kunne nyde den skønne morgen. Arbejdet med at slå snegle ihjel misunder jeg dig ikke, og så i en weekend :-( Vi har mange snegle med hus på ryg, men dræbersnegle ser vi næsten ikke. Men de slimede bæster er på ingen måde savnet.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. For et flott tre. Ja, og så lukter natteregn så godt. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Papegøjetræet er mange år gammelt, men det vokser langsomt. Det er smukkest om efteråret, hvor bladene bliver orange og røde.
   Du må have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet