fredag den 17. november 2023

Havens siddepladser

Jeg vil prøve at fortælle lidt om havens siddepladser. Man må jo sige, at de udgør en vigtig del af havelivet. Det er her det sociale haveliv leves, her måltiderne indtages, her der slappes af, læses bøger og måske tages en lille lur. 

Billederne er taget over længere tid og på forskellige årstider.

Jeg vil starte øst for huset, hvor der er en lille solbeskinnet plads med en bænk. Det er her, dagens første kop kaffe nydes, og det er her, vi kan sidde og vinke til naboerne eller få en lille sludder med dem, når de kommer forbi på vejen. Pladsen bliver brugt næsten daglig i sommerhalvåret.


Kornellerne på begge sider af bænken er med til at skabe læ. De får næsten pladsen til at virke helt huleagtig. 


De næste billeder er fra terrassen, som ligger syd for huset. Fra terrassen er der udsigt ned over græsplænen til bambusserne i baggrunden. Foran terrassen vokser to rønnetræer. De giver en let skygge, som er værdsat på varme dage. 


Læmuren er til dels skjult af en taks og en stor dronningebusk.


En bred trætrappe fører fra stuen og ned til terrassen, der ligger lidt under stueniveau. Trappen bliver også brugt som siddeplads navnlig i det tidlige forår. Når solen rammer trætrappen, bliver den dejlig lun at sidde på.  


I den hvide have er der en lille plads, hvor der lige netop kan stå en enkel stol. Her kan man sidde for sig selv og nyde blomsterne, filosofere lidt over tilværelsen og lytte til fuglene.


Mod vest har vi en terrasse, som vi kalder køkkenterrassen, fordi der er dør fra køkkenet til terrassen. Fra terrassen kan vi nyde eftermiddags- og aftensolen. Terrassen ligger ret åben, og vi har et godt kik ud over en del af haven. 


Hvis man om aftenen sætter sig med ryggen mod huset, kan man lune sig ved den varme, muren afgiver.


Hvis man går ned i det fjerneste hjørne af haven, kan man gemme sig bag høje buske og sidde fuldstændig ugenert. Man kan næsten få en fornemmelse af, at man er gået langt væk. Her står børnebørnenes røde bænk og liver op i alt det grønne.


I det haverum vi kalder den tørketålende have, fordi der vokser udelukkende tørketålende stauder, har vi en lille terrasse. Haverummet er omgivet af hæk, stakit samt træer, så her er næsten altid læ. 


Vi holder meget af at sidde i den del af haven, for her er hele sommeren mange blomster og insekter at kikke på. Jeg har aldrig forstået de mennesker, der hegner deres terrasse ind med stakit eller hække, som de ikke kan se over, når de sidder ned, for de afskærer jo terrassen fra resten af haven, og det må da være kedeligt at sidde og kikke ind i nogle stakitbrædder.


Vi har fået mange bemærkninger til vores cafeskilt, og vi er blevet spurgt en hel del gange, om vi sælger kaffe. Skiltet er lave af en af vores gode venner, som ville lave lidt sjov med os. Her er ingen kaffesalg, men får vi gæster, byder vi gerne på en kop kaffe i "cafeen".


Skiltet viser hen til en lille overdækket plads godt gemt bag garagen. Her er et lille rundt bord omgivet af bænke. Selv om pladsen ikke er så stor, kan der virkelig sidde mange omkring bordet, og det er altid meget hyggeligt og uformelt.


Gårdhaven er den mest benyttede plads i haven. Den ligger omgivet af huset, garagen og en mur. Fra gården er der en bagindgang til huset.


I gårdhaven står det havebord, hvor vi spiser de fleste af dagens måltider, når det er vejr til det.


Her er desuden et arbejdsbord i ståhøjde.


Det var en tur rundt igennem haven til de forskellige siddepladser. De fleste havemøbler er jo til at flytte med, så det kan selvfølgelig også ske, at vi flytter et bord og et par stole ud på græsplænen. Det sker blandt andet på meget varme dage, hvor vi søger skygge under det store egetræ, der står midt på plænen.


Vi bruger vores have meget lige fra tidlig forår og til langt hen på efteråret. Ja også om vinteren, hvor vi har en tradition for, at vi hver søndag i advent drikker gløgg i haven.


20 kommentarer:

 1. Så mange flotte sitteplasser du har i hagen din, Elna! Hagen din ser ut som en drøm uansett årstid :)
  Mitt favorittbilde i dag ble det med den svarte katten og de lilla blomstene. De andre bildene var også veldig fine. Jeg drikker ikke kaffe, men jeg hadde hygget meg i hagen din likevel på en av de mange sitteplassene.
  God weekend.
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit. Det er vist mere ros, end haven fortjener. Katten er naboens Fister, og det er en rigtig dejlig kat. Den elsker at rulle sig i vores katteurt (Nepeta), somme tider spiser den også af bladene.
   Du er velkommen, det ville være hyggeligt at få besøg af dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Dejligt med mange siddepladser, det var der også i vores Samsø have, her er knap så mange, men vi tænker på at lave en mellem træerne ved søen. I har mange dejlige steder, det er vigtigt. Vi lod nogle granitbænke stå på Samsø, de var desværre for tunge at flytte med. Vi håber de nye nyder dem.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mellem træerne ved jeres sø vil I kunne lave en rigtig dejlig siddeplads. Granitbænke flytter man ikke sådan rundt med, er de ikke også lidt hårde at sidde på, de kræver da vist en hynde. Det er dejligt med flere siddepladser, så man kan flytte rundt efter sol og skygge og vindretning.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det er en utrolig mængde siddepladser I kan præstere, og alle har de hver sine fortrin. Jeg tænker de mange gode kroge kommer af at huset er placeret midt på grunden, og så naturligvis af de mange fine miljøer og beplantninger I har lavet hele vejen rundt. Det må være dejligt at kunne vælge mellem så mange skønne indtryk når man skal have en velfortjent kop kaffe på en bænk, og det lyder jo også som om I benytter alle de små og store spisepladser. Og så , trods alle møblementer, er det også bare skønt at sidde på et trappetrin og nyde udsigten:-)
  Jeg er ikke så god til at sidde ned i haven, men jeg har nydt dit indlæg Elna!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er mange fordele ved at placere huset midt på grunden, hvis grunden vel at mærke ikke er meget lille. Navnligt giver det gode muligheder for at lave haverum. Herude mod vest, hvor det blæser meget, er det godt at have flere siddepladser, så kan man de fleste dage finde et sted, hvor der er læ. Du har helt ret, der er noget hyggeligt ved at slå sig ned på et trappetrin.
   Når man læser haveblogs, er det ikke så meget siddepladserne, der vises. Jeg tror, det er fordi mange haveejere, hellere vil arbejde i haven eller gå rundt og nyde blomsterne end sidde ned. Jeg kan nu godt lide at sætte mig og slappe af eller læse avisen. Vi holder også meget af at spise i haven.
   Tak Ulla, så gav det jo mening at lave indlægget.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det må have været et stort arbejde at sammensætte dit indlæg, hvor du har været rundt i forskellige årstal og årstider for at finde dine billeder. Vi er ikke så gode til at indtage vores måltider udenfor. Det sker mest, når børnebørneneer på besøg. Kaffe og kolde drikke går det meget bedre med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tog lidt tid, men jeg fandt billederne samtidig med, at jeg fandt billederne til mit forrige indlæg. Og det er i grunden ret hyggeligt på en grå novemberdag, at sidde og kikke billeder.
   Vi spiser altid ude, når vejret er til det. Men det har været en hvepsesommer, så man skal passe på at se ordentlig efter, hvad man putter i munden.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!
  Vilket fint inlägg, och så många fina sittplatser ni har. Blev överförtjust i den med alla rosa vackra blommor runtom. Tänker att er trädgård är stor med så många platser att sitta och njuta, och mycket vacker och välplanerad.
  Trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! På pladsen med de rosa blomster holder jeg selv meget af at sidde, netop fordi der er mange blomster at kikke på. Vores have er på 1400 m2. Den er delt i mange rum og virker måske derfor større, end den i virkeligheden er.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Så mange fine sitteplasser du har, og flott arbeidsbord også. (Når jeg er i hager som ikke har sitteplasser syns jeg alltid det er litt rart, selv om jeg ikke sitter ned så ofte selv heller, så må muligheten være der.) Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har en del siddepladser, og vi bruger dem flittig, nogle mere end andre. Det er rart at have et arbejdsbord, hvor man kan plante og sætte ting fra sig.
   Du må have en god søndag.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Sikke mange dejlige siddepladser I har. Der er nogen til enhver lejlighed. I det hele taget kan man ikke få for mange siddepladser i haven, store og små, Vi har osse en del, nogle bliver brugt sjældent andre rigtig meget. Og som dig kan vi godt lide at have udsigten over haven, eller dele af den, og ikke lukked inde af et stakit.
  ugh, man længtes allerede efter forår og sommer når man ser dine billeder, og det at kunne sidde ude.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i, at man ikke kan få for mange siddepladser. Man oplever haven på en anden måde, når man sidder ned, end når man går og arbejder. Jeg har været mange billeder igennem for at lave indlægget, og du kan tro, jeg også kom til at længes efter forår og sommer. Men man skal jo ikke helt opgive haven, selvom det er november. I går trak vi i det varme tøj, tændte op i bålfadet og satte os på bænken med en kop kaffe.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Sikke et hyggeligt indlæg! Du har ret, i at siddepladser er en vigtig del af vores haver, men vi har nok tendens til kun at tage billeder af blomster og løv. Det er inspirerende som I har lavet store og små, åbne og gemte samt til sol og skygge og læ. Mange muligheder for at sidde og nyde haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også min mening at lave et hyggeligt indlæg, så jeg er glad for, at det er lykkedes. Jeg tror, du har ret i, at det er blomsterbilleder, der fylder mest på haveblogs. Jeg tænker somme tider på, at græsplæner fylder forbavsende lidt på bloggene, når man tager i betragtning, hvor meget græsplæner fylder i haverne.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Ljuvliga bilder som vanligt...alltid en fröjd att kika in till dig :)
  Kram Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Titti! Jeg er glad for, du kan lide min blog.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hei! Sitteplasser i hagen er så viktig. Plasseringen er så viktig. Jeg liker å se hagen fra forskjellige vinkler. Tar ofte med meg en taburett for å sitte og se nye vinkler. Det ser ut som dere har en veldig stor hage. Det er mange spennende utsikter. I går så jeg et dansk program med en arkitekt som har hatt stor betydning for byutvikling i flere verdensdeler. Han (husker ikke navnet) sa at øyet ønsker ny informasjon etter noen sekunder. Vi trekkes mot noe nytt hele tiden. Det får øyet hele tiden i din hage.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens følge dig i, at det er spændende at se haven fra forskellige vinkler - og højder. Man oplever blomsterne på en helt anderledes måde, når man kommer ned at sidde, end hvis man står/går. Vores have er på 1400 m2. Jeg tror, den virker større, end den er, fordi den er opdelt i rum. Jeg ved ikke, hvilken arkitekt du har set, det kunne være afdøde Henning Larsen, mit andet bud kunne være Bjarke Ingels. Det er utroligt, så hurtigt øjet søger nyt.

   Hilsen Elna

   Slet