fredag den 1. april 2016

Glem ikke erantisfrøene

Erantis er den første af løg- og knoldplanterne, der viser sig om vinteren. Som regel kan man glæde sig over de gule blomster allerede i januar. De stråler som små sole, og selv om mange har et anstrengt forhold til gule blomster, er erantis vist velkommen i de fleste haver.


Nu er erantisserne afblomstrede, og de næste forårsblomster har erobret scenen. Når påskeliljer, tulipaner og hyacinter står i blomst og dækker for erantissernes blade, kan man helt glemme dem. Men snart er erantisfrøene modne, og dem er det værd at ofre lidt opmærksomhed.

Hvis man ønsker sig et erantistæppe i haven - og hvem gør ikke det - er den nemmeste måde at få det på ved at sprede frøene. Og så er metoden tilmed helt gratis. Endnu står frøkapslerne grønne, og så er frøene ikke helt modne. Men man skal huske at kikke til dem jævnligt, for når kapslerne er blevet brunlige og tørre, åbner de sig, og frøene springer ud. Så det er med at få frøene samlet i tide, inden kapslen åbner sig.Frøene spredes ud på det sted, hvor man gerne vil have sit erantistæppe. Bagefter trækkes en kultivator let henover, så frøene dækkes lidt. Og så er det ellers bare med at vente!

Første år sker der ikke noget. Men næste vinter vil der komme to små blade. Så er det, man skal passe på, når man luger. Når først man ved, hvordan bladene ser ud, er de nu nemme nok at kende. De har en klar grøn farve og virker lidt kødfulde.Andet år kommer der små erantisblade, og så er planterne lette at kende. Tredje år har bladene vokset sig større, men det er sjældent, der kommer blomster.


Men fjerde år sker der noget. Nu har knoldene vokset sig så store, at erantisserne kommer i blomst, og et nyt erantistæppe er skabt.

6 kommentarer:

 1. Jeg husker tydeligt, hvordan vi gik og ventede utålmodigt på, de små erantis skulle brede sig. I dag kunne jeg godt ønske, at de ville holde lidt igen med formeringen.

  SvarSlet
 2. Jeg synes næsten ikke, jeg kan få for mange erantis. Derimod har jeg det sådan lidt både og med krokus. De varmt gule krokus er mig lidt for gule.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Ja hvem vil ikke ha et sånt teppe i hagen :-)) God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Også god weekend til dig,

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Tack för tipset, jag skall pröva med mina E. `Flore pleno´ de är också mycket nyttiga för de första insekterna som vaknar på våren, då finns inte mycket mat i våra trädgårdar.

  Önskar dig en fin helg i trädgården!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi skal prøve at gøre det godt for insekterne.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet