fredag den 8. april 2016

Grøn er vårens hæk

Sådan skrev Poul Martin Møller, og det påstås, at det var fjeldribsen, han havde i tankerne. Om det er rigtigt, skal jeg lade være usagt. Men fakta er, at fjeldribs er en af de første buske, der springer ud om foråret.

Hver dag på min morgentur går jeg forbi denne hæk af fjeldribs. Og her om foråret kan jeg ikke lade være med at stoppe op og kikke på den. I løbet af de seneste par uger er hækken blevet grønnere og grønnere for hver dag, der er gået. Og den har den mest sarte og vidunderlige lysegrønne farve. Hækken er tæt og fin, og den danner en flot markering i skellet mellem vej og forhave.


Vi har også selv fjeldribs i haven. Planterne gror som en slags bund omkring et hjortetaktræ. De bliver klippet, så de danner en blok.


Jeg synes den stramme form er en fin kontrast til hjortetaktræets store hængende blade.


I maj blomstrer fjeldribsen med små gulgrønne blomster. Hunplanterne bærer røde bær.


Jeg tror, fjeldribsen er en lidt ringeagtet plante blandt mange haveejere. Det er måske, fordi den gør se lidt væsen af sig. Jeg kan godt lide de lidt "stille" planter. De er med til at skabe små grønne oaser, hvor øjet kan få ro. Og så er de gode som baggrund for bede med mange forskellige blomster.6 kommentarer:

 1. Det tredje billeder viser virkeligt, hvor godt du har arbejdet med forskellige former i haven.

  SvarSlet
 2. Jeg synes, det er spændende at arbejde med havens former. Jeg er mest til det enkle. Men vi har også nogle bede, hvor der er "blomsterfest". Med andre ord, er det 2 haveformer, der mødes.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Så fint å en ser hvor mye en kan gjøre for å få linjer å former i hagen, jeg tenker det blir veldig flott når alt springer ut å alle grønnfargene tar over.

  Så flott hage du har, ha en fin ny april-vår uke.

  SvarSlet
 4. Tak! Også en god uge til dig. Det er altid spændende at lege med farver og former.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Jeg har det som dig. Jeg kan generelt godt lide "stille" planter. Småblomstret klematis fremfor storblomstret og så videre. Det skaber en poetisk og rolig stemning, jeg rigtig godt kan lide.
  Kh Lisbet

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt du netop nævner clematis. Der kan jeg også bedst lide de småblomstrede. Jeg kan som regel også bedst lide planter med enkelte fremfor med fyldte blomster.

   Hilsen Elna

   Slet