fredag den 1. juli 2016

Hostaer og andre lækkerier

Så blev det juli! Dagene er varme, og jorden er fugtig oven på regnen. Planterne suger til sig, og de vokser og vokser. Der er ikke meget jord at se i bedene, og ukrudtet har trange kår. Haveslangen er rullet sammen for en tid. Det er som om haven "hviler i sig selv". Det er ferietid.

Det er også ferietid for havens mennesker, der i denne tid tæller både små og store. På græsplænen soves der i telt og spilles fodbold. Det er også tid til at tage ud at se på haver - ud at nyde stemningen i andres haver og ud at hente inspiration.


En af de haver, jeg besøger hver sommer, er Enemærkets Hostahave, der er beliggende lidt uden for Ringkøbing. Jeg har fortalt om haven før, men den udvikler sig hele tiden og bliver skønnere og skønnere år for år, så da jeg var der i sidste uge, kunne jeg ikke lade være med at tage endnu en serie billeder.


Haven ligger midt i en plantage, og træerne står som en smuk og lægivende kulisse rundt om haven. Inde i haven er der også mange træer, nogle er store og gamle, andre er nyplantede.


Der er virkelig tale om en plantesamlerhave. Den indeholder over 1000 forskellige hostaer.Her er en fin lille samling af museører.


Der er mange flotte bede med forskellige slags hostaer plantet sammen.


Men også plantesammensætninger af hostaer sammen med andre stauder samt buske.
Det gør sig rigtig godt, når hostaer af samme slags er brugt som kantplanter.


Selv om det er hostaer, der dominerer haven, er der meget andet at kikke på ...

I haven er der de flotteste plæner - tætte, saftiggrønne og uden et ukrudtsstrå.


Kanterne står knivskarpe.


Gunneraen kommer rigtig til sin ret i disse omgivelser.


I haven er der også et stort plantesalg.

Enemærkets Hostehave har en hjemmeside, der kan besøges her

14 kommentarer:

 1. Ja, det ser særdeles velholdt og harmonisk ud. De forhandler også heksekoste, som frister en del, men er ubehageligt dyre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, der er rigtig meget, der frister i hostahaven.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Tack snälla du för de vackra bilderna! Jag är en obotlig Hosta beundrare och precis så här kommer dessa vackra växter till sin rätt, hostastigar med massverkan av växterna är något av det skönaste som finns.

  Och vilken smart idé att placera miniatyrhostor tillsammans, de har annars svårt att komma till sin rätt i blandade planteringar. Nu fick jag något att fundera på!

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Miniaturehostaerne var anbragt i en stor udhugget kampesten. Den så flot ud og ville garanteret også pynte i din have.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Mycket vackert, och så fina hostor.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hostaerne er mærket med navneskilt, så man kan udvælge de hostaer, man synes bedst om og købe dem i havens butik.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei!
  Dette er vakkert. Er veldig glad hosta, de minner meg om skulpturer.
  Riktig god helg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis de plantes solitært, er de meget skulpturelle og kan tilføre haven meget.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej .
  Flotte billeder fra Enemærkeds have.
  Jeg skal se haven i August når Alpinklubben
  holder plante/bytte dag derude.
  Har aldrig været der, så glæder mig og håber at der hopper et par hostaer i kurven hjem.

  Hilsen Bente.

  SvarSlet
 6. Du har noget at glæde dig til. Sidste sommer havde jeg årskort til hostahaven og kom der hyppigt. Det var en oplevelse hver gang. Der er plantesalg med rigtig mange hostaer og enkelte andre planter, så der skal nok være nogle, der vil med dig hjem.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 7. Hej Elna!
  Flotte billeder, og en nydelse at læse din tekst!
  Det er en have jeg utroligt gerne vil se. For ikke længe siden sad jeg og så en film på you tube derfra hvor en amerikaner var på opdagelse i haven. Ren nydelse.
  Og Ringkøbing er en dejlig by at besøge, sammen med havet.
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil heller ikke blive skuffet, hvis du tager til hostahaven. Der er en dejlig, næsten fortryllende stemning i haven, og det ved jeg, du vil sætte pris på. Nogle få kilometer fra hostahaven ligger Laubjergs Rosenhave. Den kunne du jo besøge ved samme lejlighed. Mit næste indlæg bliver om rosenhaven. Og så er der jo også min have. Det er en helt almindelig parcelhushave, så den er nok ikke så spændende, men jeg vil MEGET gerne drikke en kop kaffe sammen med dig😀.
   Hilsen Elna

   Slet
 8. Ai, ai for et fantastisk besøk det må ha vært. Tenk at det finnes så mange flotte og spennende Hosta. De er så dekorative. Jeg gleder meg til å se bilder av rosehaven.

  Ha det så godt.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan man kan kende så mange forskellige hostaer fra hinanden. I hostahaven er de forsynet med navneskilt. Ejerne har engang fortalt mig, at de er bange for at få hostavirus i haven. Så når de klipper visne blomster af hostaerne, desinficerer de saksen efter hver plante. Det må være et kæmpearbejde.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet