fredag den 15. september 2017

Det gør godt med en opstrammer

 - og her tænker jeg ikke bare på en lille en til halsen, jeg tænker navnlig på den slags opstrammer, som kan nydes gennem synssansen.

For nogle dage siden gik jeg i Anne Justs Have i Hune, og her fik jeg inspirationen til dette indlæg. Det er også i Hune, de følgende billeder er taget.


Anne Just kunne slet ikke få blomster nok. Jo mere det bugnede, des bedre. Og hun plantede blomster i industrielle mængder, for nu at bruge et af hendes egne udtryk. Men alle disse blomster, der groede ind imellem hinanden og væltede ud over bedene, blev lidt for meget for Annes mand, Claus Bonderup. Jeg hørte engang Anne sige til et foredrag. at hendes mand bedst kunne lide vedbend og klippede hække.


Når man går rundt i Haven i Hune, er det ganske tydeligt, at Annes mand også har været medbestemmende, for her er ikke bare en overdådighed af blomster, her er også stramme linjer i form af bl.a. klippede hække.


Og det er utroligt så godt de 2 haveformer går i spænd. Uden de stramme linjer ville blomsterbedene let kunne komme til at virke meget rodede. På den anden side ville de stramme linjer let komme til at virke lidt kedelige, hvis ikke de var blandet med vildskab og farver.

Hortensiaernes lidt løse vækst bliver strammet op af den klippede takshæk i forgrunden og vedbenden på væggen.


Bambussernes lidt pjuskede udseende får en opstrammer i form af den klippede buksbomhæk.


Her er et smukt kik, som bliver indrammet af klippet taks.


Der er i det hele taget brugt taks mange steder i haven. Taks er også en dejlig plante, og den ser ud til at trives godt i den salte luft. Hune ligger i luftlinje kun et par km fra havet.


Ikke bare de stramme linjer, men også symmetri er med til at gøre haven harmonisk.Gentagelser er også et virkemiddel. 3 husfred i en rektangulær krukke, mere enkelt og smukt kan det næsten ikke blive.


Kantplanter/bunddække er med til at skabe ro i haven.


Kombinationen af 2 kreative menneskers værk er blevet til en helt fantastisk have derude bag klitterne i Blokhus.

22 kommentarer:

 1. Ja, haven i Hune er en ganske særlig have. Og dine billeder er gode. Jeg får helt lyst til at komme en tur derover igen :-)
  God dag til dig!
  Septemberhilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven i Hune er min favorithave. Jeg skal helst se den hvert år, men jeg når det ikke altid. I år nåede jeg det lige. Og haven var flot, selvom haveåret går på held.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna
  Du får virkelig noget ud af dine havebesøg rundt omkring, du er opmærksom på mange fine ting og opbygninger. Tak for turen i Hune.
  God Weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du nød turen i Anne Justs have.
   Du må også have en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så fint å se Haven i Hune igjen. Programmene om hagen har vært sendt på norsk tv mange ganger. Flotte bilder!

  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dansk tv genudsender dem også med jævne mellemrum. Jeg synes, udsendelserne er så inspirerende, Anne Just var et dejligt menneske
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Dine billeder viser fint samspillet mellem det stramme og det løsslupne. Da vi besøgte haven for to år siden, skulle man lige til at klippe hækkene, og de uldne hække gjorde, at haven virkede ret kaotisk. Du har været mere heldig med det tidspunkt, hvor du besøgte haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven var meget velholdt, da jeg var der i lørdags. Som du nævner, var hækkene klippede, der var heller ingen ukrudt, men planterne vokser også så tæt, at der ikke er plads til ukrudt.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Tack för promenaden i en ovanlig trädgård. Jag som planterar så glest och får nästan panik när det växer ihop kan nog se skönheten även i detta sätt att göra trädgård. Du har en god iakttagelseförmåga så det är trevligt att läsa dina intryck.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven i Hune er meget forskellig fra din have. Når jeg ser billeder af din have, tænker jeg, at den er ualmindelig smuk og harmonisk. - Men som jeg plejer at sige, det er godt at haver er forskellige.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei Elna!
  Dette var det veldig inspirerende å se. Du er så god til å få fram blikkfang og stemninger.
  Dette er en hage jeg har hatt lyst til å se lenge. Kjenner meg igjen at blomstringen nesten tar overhånd i seinsommeren. Vi har ingen Claus Bonderup til å holde oss i skinnet, men i går klarte jeg faktisk å få litt orden. Det er morsomt å få nye uttrykk.

  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Jeg kan varmt anbefale dig at se haven. Du behøver ikke en, der kan holde dig i skindet, din have er virkelig skøn.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna

  Jeg er helt klart mest på Anne Justs side i den diskussion:)

  Tak for gensynet med denne bemærkelsesværdige have!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Som plantesamler må du jo nok være mest på Anne Justs side. Jeg kan selv godt lide blandingen af det vilde og det stramme, men skulle jeg vælge, ville jeg vælge det stramme, som jeg synes er smuk på alle årstider. Men som jeg før har sagt, det er godt at haver er forskellige.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Tack för turen. Jag fick minnesbilder från mitt enda besök där för några år sedan. En väldigt speciell trädgård med "extra allt".
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har moret mig over udtrykket "extra allt". Det rammer meget præcist.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Tak for et dejligt gensyn, og en god beskrivelse, der giver det hele format. Er vil med haven i Hune.
  God aften
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også vild med den have. Den er simpelthen fantastisk.
   Hav en god uge!

   Sensommerhilsner Elna

   Slet
 10. Tak for turen! Jeg har besøgt Haven i Hune flere gange, og jeg elsker bare haven med dens finurligheder, humor, stramme linjer, symmetri, de vilde udtryk og vand, som sætter prikken over i'et i de mange forskellige haverum.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du nævner lige præcis alle de ingredienser, der gør haven til noget ganske særligt. Jeg elsker den også!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Takk for rundturen! Ser hvor viktig de stamme linjene er i forhold til bugnende blomsterbed.
  Da vi var der sist gang, for et par år siden, (midtsommer) var hekkene ikke klippet, og bedene ikke luket for tistler og brennesle. Det hele virket kaotisk, og for oss en liten nedtur..
  Godt å se bilder der den er "på stell" .-)
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Da jeg var der i forrige uge, fremtrådte haven meget velholdt. Der var ingen ukrudt, planterne var velplejede, hækkene klippede og krukkerne smukt tilplantede. Så mon ikke haven nu er inde i en god gænge. Jeg tror haven ledes af en dygtig gartner.
   Du må også have en god dag.

   Hilsen Elna

   Slet