fredag den 10. maj 2019

Majhaven

For mig har maj altid været årets skønneste måned. Jeg har lige fra jeg var barn forbundet maj med nyudsprungne bøge og blomstrende frugttræer. Det er der jo blevet lavet lidt om på i de seneste år. Nu er det i april, vi kan glæde os over bøgene og frugttræerne. Men jeg holder nu alligevel meget af maj. Det er i maj planterne for alvor får fylde og begynder at dække jorden.


Hostaerne har allerede store blade, og de giver frodighed til bedene.


Det er sjovt fra dag til dag at følge, hvordan hostabladene ruller sig ud.


Her er hostaerne i godt selskab med storkonval,


og her er det bjørnetidsel, Acanthus, der er selskabsplante til Hosta.


Scillaerne farver bedene i majhaven blå med deres yndige blomster. De breder sig temmelig meget, så i nogle af bedene bliver de luget op, men i de bede, hvor planterne gror lidt vildt, er scillaerne til stor glæde.


De gule lærkesporer danner fodpose om montbretiaens, Crocosmia, blade. Lærkesporerne kan blomstre uafbrudt til november, det er godt gået.


Lonicerahækken, som blev savet ned i vinter, har mange nye skud. Nu gælder det om at begrænse den, så den ikke bliver for stor. Bunddækket af guldjordbær må til gengæld gerne brede sig omkring hækplanterne.


Det er blomstringstid for mange af havens buske. I gårdhaven er rynkeblad, Viburnum Rhytidophyllum, i blomst.


Det er lang tid siden, vi sidst har haft nattefrost, så jeg er begyndt at plante krukkerne til. Tvillingblomst, Diascia, er en nem krukkeplante med en meget lang blomstringstid.


Det er nogle uger siden, jeg lagde mine dahliaknolde i jorden. De er ikke kommet op endnu, og jeg er ved at være lidt nervøs for, om jeg har fået knoldene lagt for tidligt. Nogle af knoldene lagde jeg i potter, de er til gengæld vokset godt og er klar til udplantning.


Figenbusken står med små skinnende grønne figner.


Det var lidt af, hvad majhaven har at byde på.

På vores morgentur går vi hver dag forbi denne fritvoksende hæk af sargentsæbler, Malus sargentii. Lige nu blomstrer den helt overdådigt.


Så kan maj næsten ikke blive smukkere.
14 kommentarer:

 1. Hej Elna!

  Din maihage er da helt nydelig! Morsomt å se de grønne fiken. Hostaene hos deg er nok minst 14 dager tidligere enn her. Jeg synes også at de er så fine å se på når de bretter ut de nye bladene.

  Jeg ønsker deg en god weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hostaer er fine, når de folder sig ud. Og så er de store blade gode til at dække løgplanternes visne blade, hvilket er en stor fordel. Skulle jeg lave en toptiliste over stauder, ville der helt sikkert være mindst 1 hosta imellem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Det ser bare så frodigt og friskt ud! Acanthus er en superspændende sag og blomsten er jo helt speciel!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, at bladene på Acanthus og Hosta klæder hinanden, fordi de er så forskellige i facon. Jeg holder også meget af Acanthus, ikke mindst efter sidste års tørre sommer, hvor den klarede sig godt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja men du har helt ret, maj er en skøn måned, især når vi får tilpas regn og det ikke er for koldt. Scillaerne har godt nok tendens til at brede sig for meget, det er med at begrænse det, der ikke må blive til for meget, og give det der må lov.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Maj må gerne være mild, men helst ikke så varm som sidste år, for da fik tulipaner og andre forårsblomster alt for hurtigt afblomstret. Her er det til den tørre side, hvilket ikke bare skyldes for lidt nedbør, men også en udtørrende blæst.
   Jeg holder meget af scillaernes blå blomster, så jeg tager besværet med, og luger nogle af dem op, hvis de har bredt sig til uønskede steder i haven.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Jeg er helt enig: maj er den skønneste forårsmåned, og det er dejlige billeder du viser. Mine hostaer er knapt så langt fremme. Til gengæld plantede jeg tagetes i krukker for en måned siden. De har mærkværdigvis klaret ned til 0 grader.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. I år, hvor alle planter er så langt fremme, skulle vi helst ikke få sen nattefrost. Det er også temmelig lang tid siden, vi sidst har haft frost her. Jeg har ikke så stor erfaring med tagetes, men det lyder da, som om de er ret hårdføre.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Maj är en ljuvlig månad och din trädgård är så där härligt vårgrön som jag gillar i maj. Det hade kommit igång rätt bra hos mig också men tyvärr har frosten gjort stora skador på träd, buskar och perennblad. Den där häcken var vacker. Visst har Malusen taggar? Men den är nog ändå för låg för att hålla ute rådjur och älg hos mig.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Elgen er jo et stort dyr, så jeg forestiller mig, at der skal et solidt hegn til at holde elge ude fra haven. Men sargentsæbler har på den anden side nogle stive og stikkende grene, så måske vil elgene holde sig væk. Hækken på billedet er ikke så gammel endnu, så den kan blive meget højere.
   Det er ærgerligt, at frosten har forårsaget store skader hos dig.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Hei Elna! Mai er en etterlengta måned. Fint å se dine bilder. Din maihage er mer vår junihage. Din aprilhage er vår maihage. Akkurat nå bretter bøken ut sine blader. Vakre grønne spisser.
   Dette er tiden. Ha det godt! Hilsen Anne

   Slet
  3. Hej Anne,
   Vi havde det meget varmt i april i år, så jeg tror, vi er et par uger forud i forhold til, hvad vi plejer at være. Der er ikke noget skønnere, end når bøgen springer ud.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Det er ganske forunderligt, hvordan planterne hvert eneste forår pludseligt strutter og dækker jorden, som ellers har været bar og kedelig hele vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis jeg om vinteren sidder og ser sommerbilleder af haven, kan jeg knap forstå, at planterne har været så frodige og tætte. Man forundres hvert forår.

   Hilsen Elna

   Slet