fredag den 3. maj 2019

Så stå dog stille!

Sig det ikke til nogen, for det er lidt flovt, men somme tider snakker jeg med blomsterne, når jeg går i haven. Det er som regel ret hyggeligt og foregår i en god tone. Men i går, da jeg gik en tur med kameraet, kom jeg til at råbe lidt højt. Det blæste en halv pelikan, og jeg råbte til planterne, at de skulle stå stille. Men de ville ikke adlyde, så jeg kom ind med en serie uskarpe billeder.


Lige nu er haverne og landskabet præget af buske og træer med hvide blomster. Der er en lethed og friskhed over de hvide farver kombineret med planternes lysegrønne løv. Her i haven er det perlebuskene, Exochorda, der tiltrækker sig størst opmærksomhed. De smukke hvide blomster lyser op i et ellers lidt mørkt hjørne af haven. Buskene er smukkest, før blomsterne er helt udsprungne, for de elegante blomsterknopper sidder som perler på en snor.


Troldellen, Fothergilla, blomstrer med duftende cremehvide blomster.


Også frugttræernes hvide blomster præger landskab og haver. Her er det vores gamle æbletræ af sorten 'Rød Ananas', der blomstrer.


Anderledes dystre står vores vejtræer, som er ahorntræer med røde blade. Om man kan lide de røde blade er en smagssag, jeg ville nok have foretrukket træer med grønne blade, men lige efter løvspring, hvor bladene ikke fylder så meget og farven ikke er så intens, synes jeg, de er smukke.


Hjortetaktræet viser også de røde farver frem ved løvspring.


Vores nye klematis, Clematis 'Gladys Picard', var i knop, da vi købte den. Nu er blomsterne sprunget ud. De er rent hvide med et strejf af grønt. På de billeder, jeg har set af 'Gladys Picard, har jeg ikke set den grønne farve i blomsten, men det kan være, blomsterne bliver helt hvide med tiden?


I går var vi en tur i planteskolen, og da kom der 2 klematis af sorten 'Huldine' med hjem.


Klematisserne skal plantes ved det sorte plankeværk helt nede i bunden af haven.


I marts måned fik jeg en pose tulipanløg foræret. De skulle vel have været i jorden i efteråret, men bedre sent end aldrig, så jeg skyndte mig at lægge løgene. Der gik ikke mange dage, for de første spirer var synlige, og nu er tulipanerne allerede i blomst.


Det er spændende at se, hvilke planter der har overlevet sidste sommers tørke. Bregnen havde jeg sagt farvel til, for den var helt visnet ned. Men en god vintersøvn har åbenbart givet den fornyede kræfter.


Bronzeblad, Rodgersia podophylla, lever for alvor op til sit navn om foråret, senere bliver bladene grønne.


Selvom man bor inde i byen, kan man godt hist og her finde små rabatter, hvor naturen har taget over. Rabatten med engelsk græs og skråningen med alle de små storkenæb glæder jeg mig dagligt over.


14 kommentarer:

 1. Jeg siger ingenting... kunne godt finde på det selv. Det du fik fanget ser da godt ud. Jeg er især vild med din nye Klematis. Det er nok bare mig der gør noget forkert men jeg synes de er svære at få i gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må tilstå, at jeg aldrig rigtig har haft held med klematis. Men det afholder mig ikke fra at prøve igen. Det må da kunne lykkes ....

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!
  Det är väl ett trevligt sätt att gå omkring i trädgården och prata lite med de kära plantorna, det stör väl ingen. Jag pratar nog högt ibland också - när saker och ting inte går min väg.
  Vacker försommarblomning du bjuder på, allt är så fräscht och vackert grönt, den grönskan som förändras när den åldras.

  Fothergilla major, en av mina absoluta favoriter i trädgården, blomningen är så vacker och sedan blir den så fin i sin höstskrud innan den tackar för sig.

  Ha det så gott och prata på!

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er smukt når buske og træer står nyudsprungne med lysegrønne blade. Desværre har det blæst meget de sidste par dage, så bladene får brune kanter af vinden. Men man kan jo ikke bestemme over vejret. Nu håber jeg blot, at frosten vil holde sig væk, da der lige nu er mange blomstrende frugttræer i haver og frugtplantager.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det var da merkelig at plantene ikke hørte etter... ;)
  Jeg synes det er hyggelig å kommunisere med plantene, selv om jeg gjør det bare via tankene. Så fin du er kan jeg tenke, og det er jeg sikker på at de oppfatter :)
  Det er jo utrolig at tulipanene kom så fort i blomst. Morsomt at det går an å plante de så sent og likevel få blomster på de.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tulipanløgene så fine ud og havde ingen spirer, da jeg fik dem, så de har nok været opbevaret køligt. Men jeg er overrasket over, at de allerede er i blomst

   Hilsen Elna.

   Slet
 4. De stakkels planter kan ikke gør for, at det blæser. Jeg skælder ud på blæsten i stedet for.
  Du er godt nok nået langt med dine planter, her kan jeg ikke være med, slet ikke med Fothergilla. Min blomstrer ikke endnu, men perlebusken gør dog trods alt. Jeg tror faktisk ikke, at din clematis er Gladys Picard, den er nemlig hvid med et lilla skær.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har selv haft samme tanke om klematissen. Jeg kender ikke ‘Gladys Picard’, men på billeder har den et rosa eller lilla skær. Men hvad mon navnet på min klematis så kan være?

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Godt spørgsmål, der er flere, den kan ligne. Prøv og kig på min clematis fane på bloggen, måske kan du finde den der. Jeg gætter på Fair Rosamond.

   Slet
  3. Tak for din kommentar!
   Når jeg ser Fair Rosamund på din fane, ligner den min klematis. Men når jeg googler Fair Rosamund, synes jeg ikke billederne ligner.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna

  Din clematis ser da flottere og mere spændende ud end Clematis 'Gladys Picard':)
  Flot blomstring du viser - bare vi slipper for frost så går det nok!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det vil være rigtig træls at få frost nu, hvor frugttræerne blomstrer. Her er det overskyet i aften, og der er 5 plusgrader, så jeg tror ikke, vi får frost.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei Elna!
  Vakker hvit blomstring. Jeg synes at knopper er vakrest. Kanskje det skyldes forventninger.
  Jeg snakker også med plantene, veldig ofte. Da får de CO2 tilførsel uten at det er grunnen til at jeg snakker.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det ligesom dig med knopper. Jeg synes fx at rosenknopper oftere er smukkere og mere elegante end en udsprungen rose.
   Så er vi da i det mindste 2, der snakker med blomsterne!

   Slet