søndag den 17. marts 2024

Farven lilla

Midt i den sydslesvigske by Husum har der siden 1582 ligget et slot.

Bag slottet ligger en stor slotspark, hvor man hvert forår kan møde det fantastiske syn af 5 millioner blomstrende krokus. 


Folk kommer rejsende langvejs fra for at opleve krokusblomstringen, og hvert år bliver der afholdt en Krokusfestival. Under festivalen er der i parken opstillet boder med forskellige slags madvarer, og i slotsgården er der et kunsthåndværkermarked. Desuden er der musikalsk optræden. Årets krokusfestival blev afholdt i denne weekend, og vi har været med Haveselskabet på en udflugt dertil.


Hvornår man har begyndt at lægge krokusløg står hen i det uvisse, men man ved, at det er over 300 år siden. Ifølge legenden er det munke, der har lagt løgene, fordi de havde hørt om det kostbare krydderi safran, der stammer fra krokus, og de regnede med at kunne tjene gode penge på krydderiet. Desværre tog de fejl og lagde den forkerte slags krokusløg. Krokusserne i Husum er af sorten Crocus Napolitanus, men safrankrokussen er af sorten Crocus sativus.


Det er altid spændende for arrangørerne af Krokusfestivalen, om de rammer den "rigtige" weekend til festivalen, da der afhængig af vejret kan være stor forskel på, hvornår krokusserne blomstrer. I år havde de ramt plet. Det var et fantastisk syn at se plænerne med alle de lilla blomster.


Træerne i parken er meget gamle, og de er med til at skabe en smuk kulisse for blomsterfloret.



En stor tak til Haveselskabet Ringkøbing-Skjern for en dejlig og meget veltilrettelagt udflugt, der også bød på en rundtur på halvøen Ejdersted.



22 kommentarer:

  1. Det er fantastisk å se så mange krokus i blomst på en gang. Men hvis de første ble plantet for 300 år siden, så har de hatt god tid til å formere seg. En sånn mengde krokus har jeg aldri sett før. De er så vakre alle sammen.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja du har ret i, at de har haft lang tid til at brede sig ;-) Jeg synes, det er så flot, at der kun er krokus i blomst, og at alle krokus er af samme slag. Igennem så mange år kunne der jo sagtens komme alle mulige andre slags løgvækster samt forskellige slags krokus.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Hej Elna!
    Vilken otrolig syn, helt fantastisk. Kan förstå att man vill komma dit och se det.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var et stort tilløbstykke, og der var mange turistbusser fra både Danmark og Tyskland. Det er første gang, vi har været der under krokusfestivalen. Men vi har et par gange været der, hvor vi selv er kørt derned på et tidspunkt, hvor der ikke var festival. Det kan man jo gøre, hvis man hellere vil gå der, når der ikke er så mange mennesker.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Wow det var nydelig teppe av krokus

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja man kan næsten kun sige wow. 5 millioner krokus i blomst er et fantastisk syn. Jeg har ikke talt dem, men der er sikkert nogen, der har regnet sig frem til, at der er ca. 5 mill. ;-)

      Hilsen Elna

      Slet
  4. det ser godt ud, konen og jeg tager nok derned i påskeferien ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. I må ikke vente ret meget længere, for de første er så småt begyndt at afblomstre. Men jeg lover jer, at det er et storslået syn.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Ja farven lilla - det må du nok sige!
    Jeg går ud fra disse krokus har bredt sig ved såning siden der er så store arealer, for det er er vel ikke muligt munkene har lagt 1 mill. løg uden at opdage det var de forkerte:-) Minder mig om Christian IV der ville lave silke og indførte den forkerte sort morbær til at fodre larverne med. Enten tog han den sorte eller den hvide sort, under alle omstændigheder kom der intet silke ud af den storslåede plan, da det lige præcis skulle have været omvendt.
    Men dine billeder er fantastiske, parken er fantastisk og timingen er jo lige så fantastisk! Tak for et skønt forårs-indlæg Elna!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Datidens munke var måske ikke så lærde, som vi gik rundt og troede ;-)
      Ha, ha! Det var en sjov historie, som jeg ikke kendte. Christian IV begik vist en del fejltagelser.
      Tak Ulla!

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Det ser godt ud med et tæppe af crocus, jeg nøjes med scilla, men det ser også godt ud. Det er i det hele taget flot, bare der er nok af dem
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig! Det ser flot ud, og man imponeres, når der er mange blomster af sammen slags. Inden længe kan vi se store tæpper af hvide anemoner i skovbunden.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. wow fabelagtig. Det giver bare noget helt særligt med den samme blomst i de mængder. Og så over så stort et område. Det er dejligt de har fået lov til at blive og sprede sig uden der er nogen der har ville lave om.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Krokusserne får lov til at blive og sprede sig. Og selv om der var rigtig mange mennesker, der ville se dem, var der ingen, der trådte uden for stierne - ikke engang en ivrig fotograf.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Et flot skue, det vil jeg give dig ret i.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var ikke ene om at beundre det flotte skue, der var virkelig mange, der nød synet. Jeg har set krokustæppet flere gange, men jeg har aldrig set det så flot som i år, fordi blomstringen var på det højeste. Engang kom vi lidt for tidligt.

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Hei Elna!
    Tenk 5 milioner krokus. Det skulle jeg gjerne sett i virkeligheten. Dine bilder gir et fantastisk innblikk i et vakkert krokuslandskap. Har aldri sett noe lignende. For noen år siden var jeg i Kew Gardens, ble mektig imponert over krokustepper, men er ikke i nærheten av dette.
    Akkurat nå så jeg værmeldingen, det er meldt om flere varmegrader. Hipp hurra.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var virkelig et fantastisk syn.
      Dejligt med varmegrader. Vi trænger til lunere vejr.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  10. Tusind tak for et fantastisk indlæg. Jeg havde aldrig hørt om Husums krokusfestival. Det står nu på "to do" listen til næste forår!

    SvarSlet
  11. Du kan godt begynde at glæde dig. Der kommer mange mennesker til festivalen, men der er fri adgang til slotsparken hver dag, så hvis man hellere vil derned en dag, hvor der ikke er så mange mennesker, kan man jo tage derned udenfor festivalen.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  12. Wow, for noen fantastiske krokusenger. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg sagde også wow, da jeg så alle krokusserne :-)
      Hav en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet