fredag den 13. september 2024

Sommerens farvel

Efter nogle varme dage, hvor temperaturen lå på omkring 27 grader midt på dagen, skete der et vendepunkt i vejret i mandags. Søndag blev således sommerens farvel, og vi tog afsked med sommeren med en tur til stranden, nærmere bestemt ved Lyngvig Fyr.


De ellers så forhadte hybenroser, Rosa Rugosa, er der mange af i området omkring fyrtårnet, og man bliver helt bedøvet af blomsternes dejlige duft.


De orangerøde hyben er rige på C-vitaminer.


Man kan måske undres over, at der er sommerfugle helt herude på kanten af Vesterhavet. Men hvert år i september trækker admiralerne sydpå til Middelhavet, hvor de overvintrer, og de flyver oftest langs kysterne.


Her er ingen sommerhuse, området er fredet.


Vesterhavet kan godt vise tænder, men i søndags var der ikke mange bølger.



Lyngvig Fyr blev bygget i 1906, og den er fortsat i funktion, selvom skibenes moderne navigationsudstyr næsten har gjort fyrtårnene overflødige.


I haven begynder det at blive mere og mere synligt, at sommeren har sagt farvel og efteråret er ved at indfinde sig. Stormen, vi havde sidst i august, rev blade af træerne. Bladene er visnede og ligger nu i dynger, hvor blæsten har fejet dem sammen.

Solsikken lagde sig ned under stormen, men den holder fortsat hovedet højt.


Georginerne blomstrer og vil gøre det et stykke tid endnu, hvis frosten holder sig væk. 


Det er en staudehirse, Panicum virgatum, der let og elegant blander sig med georginerne.


Drejeblomst, Physostegia virginiana 'Vivid', er en af de rigtig gode efterårsstauder.


Høstasters kaldes også sommerens farvel. Navnet bruges om forskellige høstasters, men det er vist mest Aster lateriflorus, man kalder sommerens farvel. 


Selvom sommeren har sagt farvel, kan vi håbe på, at solen vil skinne imellem bygerne, og vi kan finde en plads i haven, hvor der er læ for vinden. Det kan sagtens blive et dejligt efterår. 


14 kommentarer:

  1. Nyperosene er så vakre selv om de sprer seg mer enn godt er. De dufter så godt ja. Vi har vært ved Vesterhavet for mange år siden, og det er et helt annerledes ute ved havet der. Det er så vakkert der, men det kan nok være tøft der når vinden står på. Din høstasters er så fin. Ja, nå tar sommeren farvel.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ærgerligt, at hybenroserne breder sig så meget, for det er gode og sunde roser, der trives helt ude i klitterne, hvor ikke ret meget andet kan gro. Jeg bor 10 km fra Vesterhavet, så jeg kommer der ofte. Det kan være så blæsende, at sandet pisker i ansigtet, og man knap nok kan have øjnene åbne. Men det kan også være helt stille. Jeg holder af havet i al slags vejr.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Åh ja nu passer årstid og temperaturer sammen.. Dejlige strandbilleder. Det er sjældent vi kommer til stranden især på denne årstid. Men det er jo næsten endnu smukkere nu end i højsommeren.
    Hovsa, drejeblomst,, Den har jeg da næsten glemt. Jeg havde et par forskellige engang. Jeg skal vist på en tur til Planteforum snart.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu kan vi kende vejret igen. Der er ikke så mange turister ved havet, som om sommeren, og det gør ikke noget.
      Drejeblomst er en skøn efterårsstaude med en lang blomstringstid. Jeg har den i pink og i hvid. Den hvide såede jeg i foråret, og den har allerede blomstret lidt.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. En dejlig tur til Vesterhavet, selvom det ikke var havvejr. Fine billeder fra din have, ja det går hastigt mod efterår, det behøver ikke være så varmt som i sidste uge. Endnu kan vi drikke kaffe ude, selvom det også blæser meget her.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg nød de varme dage, men det var for varmt til havearbejde, så det er godt, vejret er blevet mere normalt. Man skal have lidt varmere tøj på, men har man det, kan man sagtens sidde ude med kaffen. I må have lavet en rigtig god lækrog i haven.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Veldig flott strand da. Ja, etter en sydenvarm helg er det mye kaldere her også, 6 grader i dagmorges. Er kanskje tid for å begynne ryddingen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
  5. 6 grader er ikke meget. Frosten må godt lade vente på sig, så vi kan nyde georginerne lidt endnu.
    Du må have en god weekend!

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  6. Hei Elna! Når jeg ser sand, stier og strandplanter, kjenner jeg urte- og solduft. Jeg forbinder det med sommerturer til Danmark, med Nordsjøen rett inn. Det er fascinerende. Savner den opplevelsen. I natt er det meldt 3+. Uff!
    Klem Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvad med en sommertur til Danmark til næste år, jeg vil gerne have besøg ;-)
      3 grader er ikke meget, og somme tider bliver det lidt koldere end vejrmeldingen siger. Jeg håber dine dahlia og sommerblomster klarer det, så du kan have glæde af dem et stykke tid endnu.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. I tog afsked med sommeren med maner. Man skal lige vænne sig til, at temperaturen er faldet så markant.

    SvarSlet
    Svar
    1. Når man lufter ud om morgenerne, og kold luft strømmer ind, kan man blive helt forfrossen. Men der er vist udsigt til dejligt weekendvejr.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hej Elna!
    Vilken skön tur till havet. Den fina sandstranden påminner om min barndomsstrand i Hangö. Det ser fint ut i din trädgård, jag hoppas också att dahliorna skall blomma länge ännu. Jag har inte så mycket som står i blom, och sommarblommorna i krukorna har också tackat för sig.
    Skall nog plocka undan och tömma krukor idag.
    Trevlig helg/ Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjældent, septembervejret er så godt, at man kan bade i Vestehavet, men den dag, var det badevejr. Jeg nøjedes dog med at dyppe tæerne.
      Det er altid så trist, når den første frost har taget dahliaerne. Så bliver haven så farveløs.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet