søndag den 1. januar 2017

Et tilbageblik

Jeg har sat mig for, at jeg vil lave et tilbageblik over højdepunkterne i det forløbne haveår. Men det er da noget af en opgave at sætte sig selv på, for haveoplevelser har der været mange af. Sådan er det jo, når man selv har en have, og når andre havefolk velvilligt åbner deres haver.

Men nu til sagen. Jeg har udvalgt 12 højdepunkter, et i hvert af det forgangne års måneder:

Januar bød ikke på mange dage med sne og frost, så det var med at være på pletten, når der var et hvidt drys derude. Jeg elsker en frostklar morgen eller en dag, hvor sneen har lagt et fint tæppe.


Februar er som regel en stille måned i haven. Til gengæld bliver der tid til at læse havebøger og samle ideer til kommende projekter i haven. Det at læse en god havebog med flotte billeder og en tekst fyldt af haveråd skal helt sikkert med på min liste over højdepunkter. Billedet her er fra bogen "Virginia Woolfs have".


Marts var måneden, hvor løgplanterne for alvor sprang ud, og bedene farvedes blå, hvide og gule.


April var den måned, hvor havearbejdet for alvor tog sin begyndelse. Frosten var af jorden, og vinterens planer kunne føres ud i livet. Her er begyndelsen på et nyt bed.


I maj var det meget svært at finde højdepunktet, for der skete så meget derude. Men når jeg nu har bestemt, at jeg vil udvælge et, må det blive stauderne, der tog over og dækkede den brune jord med friske blade og begyndende blomstring. Det hele blev lige pludseligt så frodigt.


Junihavens højdepunkt var samtidig hele årets højdepunkt. Stauder og roser fyldte bedene med blomster og dufte.


Juli var feriemåneden. Vores sommerferie gik til Azorerne - lige et sted for en haveglad person som mig.


August bød på Havefestival. Det var en stor glæde at kunne køre fra den ene skønne have til den anden og se, hvad andre haveejere får ud af deres have og høre dem fortælle. Her er det Majbrits have i Ryde.


Septembers højdepunkt må siges at være det gode vejr. Vi fik en ekstra sommermåned foræret, så det blev til mange skønne timer i haven med arbejde og afslapning.


Oktoberhaven var et farveorgie.


November var mild og indbød til både havearbejde og nydelse. Højdepunktet var fortsat at kunne finde blomstrende planter.


December bød på havehygge omkring adventsdekorationen. Hvad er bedre end en adventssøndag med gløgg og æbleskiver i haven?


Med disse højdepunkter fra mit haveliv i 2016 vil jeg gerne ønske alle jer, der kikker indenfor på min blog, et rigtigt godt nytår. Tak for jeres kommentarer. Jeg håber også vi "ses" på Havesysler i 2017.

16 kommentarer:

 1. Godmorgen Elna

  Ja, det har været et rigtigt godt år - sådan havemæssigt. Det ser man tydeligt hos dig - Og 17 bliver endnu bedre:)

  Godt nyt år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Forventningens glæde er også stor!
   Du ønskes også et godt havenytår!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna
  Det var skønne højdepunkter, det er svært at vælge, derfor har jeg for mange billeder, du er bedre til at vælge ud.
  Ja men mon ikke vi ses på Havesysler og måske også i Høneballehaven.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må også have virkelig mange billeder at vælge imellem. Vi snakkes helt sikkert ved i blogverdenen. Om vi også ses i virkeligheden, må tiden vise. Jeg kommer til haveudstillingen i København. Måske ses vi der?

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ingen tvivl om, at jeg kigger indenfor igen i 2017. En smuk og overskuelig kavalkade, du har sat sammen. Den giver et godt indtryk af årets gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det! Jeg kikker helt sikkert også indenfor hos dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Man glömmer fort så det är bra att göra en årskrönika. Hade nästan glömt att det var sommar ända in i september. Så vacker bild på dina scilla med krokus.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. - og nu varer det ikke længe, inden der igen er scilla og krokus i blomst. Forventningens glæde er stor.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Tack för en vacker bildkavalkad över trädgårdsåret 2016! Om jag min vana trogen väljer en bild ur allt det vackra blir det stenläggningen med fågelbadet som ser ut att ha gjorts i en sten av granit. Oerhört snyggt arrangerat.

  Här är det näst intill omöjligt att få tag på en sådan sten.

  God fortsättning Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fuglebadet har jeg arvet fra mine forældres have. Så den vækker jo minder. Jeg har haft lidt svært ved at finde den rigtige placering, men jeg tror, den ligger godt i det nye bed.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Mange interessante højdepunkter, men du hr ret i, at det er svært kun at udvælge 12:) Der er sørme smukt på Azoerne. Billede nr. 4 af begyndelsen ti et nyt bed tegner godt - jeg er vild med stenbelægningen og fuglebadet:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Azorerne er en rejse værd. Jeg tror, jeg vender tilbage med flere billeder en anden gang. Jeg er spændt på, hvordan det nye bed vil tage sig ud i år. Jeg håber, det bliver vellykket.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Der hersker heller ingen tvivl om at jeg kigger forbi hos dig her i 2017:-))) dejlige tilbagebliks-billeder, jeg syntes at de hver især har deres charme, men falder alligevel for Azorerne.
  Også rigtig godt nytår herfra.
  Hilsner Anette

  SvarSlet
 8. Tak! Jeg tror også, at Azorerne vil være stedet for dig. Der er en helt eventyrlig frodighed, og klimaet er perfekt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Riktig godt nytt hageår Elna. Takk for all inspirasjon og hyggelige ord du har gitt i året som gikk. Flott tilbakeblikk. Ikke lett å velge seg ut noen høydepunkter av så uendelige mange som hagen byr på i løpet av et år.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Også et godt nytår til dig. Jeg giver dig ret i, at haven byder på uendelig meget. Hvor er vi dog heldige, at vi har en have, vi kan gå ud i.

   Hilsen Elna

   Slet