fredag den 27. januar 2017

Januarhaven

I går skinnede solen, og jeg benyttede det gode vejr til en lille fototur i haven.

Asterserne, Aster amellus, stod så smukke og solede sig.


Jeg plejer at vente med at klippe stauderne ned til om foråret, da de beskytter planterne samtidig med, at de giver havens fugle både læ og føde. Og så synes jeg for øvrigt, de er smukke at se på. Men jeg har i den forløbne uge klippet de fleste af stauderne ned på grund af løgplanterne, der i den lune vinter for længst er kommet op.Det er på denne tid af året, at man rigtig lægger mærke til havens detaljer. Stenen her leder tankerne tilbage til dengang, hvor der ikke var så meget beplantning i Vestjylland. Igennem generationer har vinden fejet henover stenen og slebet den fint, så den nu fremstår med den skarpe kant.


Fuglebadet har vi lavet af et cementrør. Vi støbte en bund i røret og lagde nogle smukke runde sten ned i cementen.


Vinteren er så kold, at græsset ikke vokser, men til gengæld så mild, at mosset vokser. Det har medført, at græsplænen på de mest skyggefulde steder nærmest er blevet til en mosplæne. Det eneste vi gør for at bekæmpe mosset er, at vi gøder plænen til foråret, så skal græsset nok komme igen.


Mosset gror også godt på nordsiden af egetræets stamme.


Billedet her er fra havens grønne hjørne, hvor der vokser forskellige kristtorn.


De 3 takssøjler var engang fritvoksende buske, men vi har de seneste år prøvet at klippe dem. De har nu fået selskab af yderligere 2 taks, som efter planen også skal klippes i søjlefacon. Søjlerne skal skabe rum i haven.


Troldhaslen er efter min mening lidt kedelig om sommeren. Men her i vintertiden lægger man rigtig mærke til den, og jeg kan ikke lade være med at beundre de krogede grene.
Den klippede kristtorn er en god lægiver ved hushjørnet.


En staude, der på grund af sine smukke blade altid springer i øjnene om vinteren, er ingefæren, Arum italicum. Den skal få det sidste billede.

12 kommentarer:

 1. Solen gør en stor forskel, så er det meste fotogent, og du fik taget en masse fine billeder. Helt andre ting man ser om vinteren end om sommeren. Jeg er imponeret over fuglebadet, hvor er det flot og en god idé, tak for den.
  Her skinner solen, men det er hundekoldt.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Fuglene er glade for fuglebadet, men det er naboens kat også. Den går tit hen og slukker tørsten.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Härliga bilder från en trädgård som bara väntar på att sätta i gång med växtligheten. De små bollarna på astern är förtjusande. Tänks så långt det kommit hos dig, Erantus och snödroppar vågar sig fram redan, här lär det dröja fast vi har ovanligt varmt för årstiden.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan næsten heller ikke nænne at klippe mine asters ned, men det er nu nemmest at gøre det, inden løgplanterne kommer for langt frem.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg er altså vild med denne milde vinter. Jeg har også lige gået tur i haven (dog uden kamera; det havde jeg til gengæld med da jeg luftede hundene langs rimfrosne marker) hvor jeg glædede mig over at vintergækker og erantis allerede længe har været i blomst. Det er mange fine billeder du har taget.
  God weekend!
  Hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder også meget af den milde vinter, men vi har ingen sne haft. Jeg kunne nu godt ønske mig bare lige nogle få dage med et fint lag sne.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei!
  Så vakker januarhage du har. I Danmark har dere vår fra januar.
  Ha en riktig god kveld! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!
   I år har vinteren indtil nu været meget mild og forårsagtig. Vi har en slyngrose, som vokser op ad en mur. Jeg var nødt til at klippe den helt ned i efteråret, fordi muren skulle repareres. Jeg har lige opdaget, at den her i januar har fået de fineste lysegrønne skud. Så nu håber jeg, at vi ikke får hård frost i februar.
   God weekend!

   Hilsen Elna.

   Slet
 5. Hej Elna!
  Jeg troede faktisk jeg havde kommenteret her, men det må have foregået i mit hoved:-)
  Det er meget inspirerende at se hvordan du har klippet dine taks mm i høje søjler. De giver en god følelse af noget meget robust, en mere ting der må lagres her i mig, måske den kan bruges et sted, det håber jeg.
  Dit fuglebad er flot, en god ide.
  Ellers dejlige billeder og et nærværende indlæg.
  Ha en god god dag
  Med hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de takssøjler virker ret robuste, sikkert også på grund af den meget mørkegrønne farve. De står i en bund af skovmærker, og det ser ret godt ud om foråret, når skovmærkerne står med lysegrønt løv og hvide blomster under de mørkegrønne taks.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Så flotte bilder du har tatt! Trollhassel har så flotte greiner, og de er så dekorative.
  Arum er også så fine. Det ser ut som vår hos deg :)

  Ha en god aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har i lang tid været meget lunt i vejret, så løgplanter og stauder er godt på vej. Jeg troede, at staudetoppe og visne blade kunne blive til foråret, men jeg har været ude at klippe ned og rive blade sammen. Så nu håber jeg ikke, at vi får ret meget barfrost i februar.

   Hilswn Elna

   Slet