fredag den 1. juni 2018

På tærsklen til den "rigtige" sommer

Maj måned har næsten føltes som en lang sommer. Men i virkeligheden er det jo først i dag, at sommeren begynder. Det bliver spændende, hvad den "rigtige" sommer så vil byde på rent vejrmæssigt.

I går gik jeg i haven med kameraet midt på dagen i det blændende solskinsvejr. Jeg ville prøve at indfange kontrasterne mellem det skarpe sollys og de mørke skygger.


Krybeklokkerne, Campanula portenschlagiana, har sået sig selv i den smalle revne langs huset. Det ser ud til, den befinder sig godt der.


Det skønneste i haven lige nu er hækken af birkebladet spiræa, Spiraea betulifolia. Den vildtvoksende hæk skjuler helt græskanten, og giver haven et frodigt præg.


Den lille stjernetop, Deutzia (kender ikke navnet), er også smuk lige nu, hvor den er helt hvid af blomster.


Pæonerne bøjer sig for havevanderen. Det er tørt nu, og vanderen bliver flittig brugt.


De hvide pæoner - købt for at være Paeonia lactiflora 'Immaculee', men jeg synes ikke, de ligner - har fået kæmpestore blomster i år.


Havebetonia, Stachys grandiflora, er en gammel staude, som man ikke ser så ofte mere. Det er egentlig en skam, for den er smuk, når den blomstrer.


Porcelænsblomsten, Saxifraga urbium, står med en sky af små lette blomster.


Farvebælg, Baptisia australis, blomstrer med smukke blå blomster. Farvebælgen kan lide en tør sandjord, så den passer godt til vores have.


Løvefod, Alchemilla mollis er en meget skattet staude her i haven, og vi har den flere steder. Den passer sammen med stort set alle andre blomster, og den er fortrinlig i buketter.


Roserne skal vandes godt i disse varme dage. Jeg kan ikke huske, at vi tidligere har haft så mange roser i blomst allerede i slutningen af maj. Her er det Geoff Hamilton.


I den hvide have er flisegangen færdig. Der mangler fortsat at blive flyttet rundt på nogle af stauderne, og måske skal der købes nogle nye, men det må vente, til der kommer regn.


Det varme vejr har givet frodighed i skyggen, hvor det endnu ikke er for tørt. Stauderne langs nordsiden af huset prøver efter bedste evne at dække for skraldespanden.


Planterne i denne krukke har også fundet sig godt til rette på nordsiden af huset.


Jeg vil slutte med at vise koreakornellerne, Cornus kousa 'Schmetterling'. Vi har 3, som står på en række, og når de blomstrer, er de altid genstand for opmærksomhed.15 kommentarer:

 1. Takk for en fin rundtur i hagen din:-) Korea kornellen er vakker nå !
  Det blir spennende å se hvordan sommeren blir...
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. For mig vil det ikke gøre noget, hvis sommeren bliver lidt løligere end maj, men det er der ikke noget, der tyder på. Nu viser termometret 31 grader.
   Ja, koreakornellen er et dejligt lille træ.
   Tak, I må også have en god dag.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja det er ikke nemt at tage billeder midt på dagen, men du har fanget det du ville, det ser godt ud. Koreakornellerne er så fine. Jeg har kun enkelte buske med Birkebladet spirea, de får så flotte efterårsfarver.
  Hilsen og god weekend.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja birkebladet spirea har 2 højsæsoner. Jeg kan også bedst lige at tage havebilleder morgen og aften, men fotograferer man midt på dagen, bliver det tydeligere på billederne, at det er meget varmt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Vi plejer at nyde planternes friskhed i maj måned; men når jeg kigger på dem i dag, ser de lige så trætte ud, som når vi er i juli måned. For en gangs skyld er jeg ikke enig med dig i vurderingen af en plante. Løvefod sår sig selv for meget og skal klippes ned for at se pæn ud senere på sæsonen, og begge dele giver den et minus i min bog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har nogle meget slatne planter, selvom vi vander og vander. Vi kører over løvefoden med plæneklipperen, inden vi tager på sommerferie, så bliver de forholdsvis hurtigt grønne igen. Jeg vil give dig ret i, at de sår sig meget, men det tilgiver jeg dem.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja, det blir spennende å se hvordan den "ekte" sommeren blir. Det er uvanlig med sånn varme i mai, og her i landet har det blitt satt nye varmerekorder denne måneden. 20 grader og litt regn om natten hadde vært deilig i noen dager nå ;)

  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja 20 grader og regn om natten, så kan jeg være med. Men jeg er bange for, det er ønsketænkning, vejrmeldingen siger noget andet.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna

  Indtil videre må man sige at højsommervarmen ser ud til at fortsætte og tørken med...
  På billederne virker din have egentlig dejligt frisk - selv på jeres sandjord, og midt på dagen:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi vander, alt hvad vi kan, men det er ikke helt nok. Heldigvis har vi mange tørketålende planter.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Tak for turen rundt i haven.
  Hvornår klipper du dine løvefod? Jeg har ikke flere end at jeg kan klippe de enkelte blomster og de værste blade af, men en generel nedklipning af planten, så de skyder friskt, kunne jeg godt tænke mig at prøve. Jeg kan godt lide planten og har (endnu?) ikke problemer med selvsåning.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg klipper dem ned dagen før vi tager på sommerferie😉. Det vil sige i første halvdel af juli, men i år, hvor alting blomstrer tidligt, kan det da godt være, jeg klipper dem ned lidt før. Er det tørt, vander jeg dem godt samtidig. Efter et par uger kommer der fine nye blade. De selvsår sig noget, men jeg synes ikke, det er et problem. De små planter er lette at kende og lette at rykke op.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Det må jeg prøve. Jeg har omplantet mine i år, så de er ikke så kraftige, men jeg skriver det i havekalenderen til næste år. Sådan en hurtig omgang i stedet for pilleri er tiltalende :-)

   Slet
 7. Hej Elna!

  Dina bilder blev ju jättefina trots det skarpa solskenet. Jag lyckas sällan få till en acceptabel bild i gassande solsken.

  `Schmetterling`är förtjusande, jag gillar den jättemycket. Här har den inte orkat blomma på flera år men nu kommer det blommor. Jag är så orolig att den skall avlida i torkan.

  Ja, vi får se vad sommaren för med sig, känns som det mesta redan blommat över.

  Ha det så gott Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, ‘Schmetterling’ er ret tørketålende. Den gror godt i vores sandjord.
   Selvfølgelig er det dejligt at stå på tærskelen til en lang lys sommer, men jeg må indrømme, at jeg samtidig er lidt urolig for, om tørken bliver meget slem.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet