fredag den 22. juni 2018

Midsommer

Det er ikke let at være plante i denne tid. Midsommerhaven er ramt af både tørke og blæst. Men planterne står imod, de har prøvet begge dele før, navnlig blæsten kender vi så godt i Vestjylland. Nogle af de planter, der plejer at blomstre til sankthans, er afblomstrede i år, så haven er lidt blomsterløs for tiden, men så må man jo glæde sig over de forskellige bladformer og -farver:


Indgangen til forhaven er på begge sider af stien beplantet med hostaer.


Det er simpelthen for tørt for dræbersneglene. Jeg har ingen set endnu i år, så hostaernes blade er intakte.


Nu vi er omkring sankthans, vil jeg da lige vise en af havens sankthansurt. Det er lidt sjovt, at planten har fået det navn, for den blomstrer jo først længere hen på sommeren, men den er mindst lige så smuk nu, hvor den står i knop.


Nu til blomsterne... Blandt midsommerhavens stauder har jeg valgt storkenæb, Geranium 'Rozanne', med de dejligste blå blomster. Den får det desværre let for tørt, så i sommer er den blevet vandet godt.


Blandt roserne er det New Dawn, der lige nu indtager førstepladsen.


De fleste buske er færdige med at blomstre, men hortensiaerne har først lige begyndt blomstringen. Her er det Hydrangea macrophylla 'Endless Summer The Bride'.


Sommerblomsterne har også påbegyndt blomstringen. Stolt Kavaler, Cosmos bipinnatus 'Xanthos'.


Sommerens første georgine i blomst er Dahlia 'Karma Serana'. Det er en meget sund georgine, og den vælter aldrig.


Katost sår villigt sig selv. De har pælerod, så det er med at få overskydende frøplanterne rykket op i tide. Når de først har vokset sig store, skal man have spaden fat. Men yndige er de altså.


I den hvide have bemærker man især salvien, Salvia nemorosa 'Schneehügel'. Den er ikke så stiv i væksten som mange af de andre salvier, men den er god til at dække flisekanten, og så væver den sig ud og ind imellem naboplanterne.


Til venstre i billedet ses den lyserøde brudeslør, Gypsophila hyb. 'Rosenschleier', og bagerst er det katteurt, Nepeta faassénii 'Walker's Low'. Det er 2 af de allermest tørketålende stauder i haven, og i denne sommer er de yderst værdsatte.


Med denne lille havetur vil jeg gerne ønske alle jer, der kikker indenfor på min blog, en god midsommer.

20 kommentarer:

 1. Så flotte hosta du har! Godt at brunsneglene ikke har spist av de enda. Jeg har kun sett en her, og den kom ikke langt. Din hvite hortensia var veldig flott. St.Hans urt heter oktoberrose på norsk, nettopp fordi den blomstrer så sent på høsten. Morsomt med forskjellige navn på samme plante.
  God midtsommer ønskes deg også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at sneglene ikke har vist sig endnu. De slimede bæster gør vi også kort proces imod her i haven. Jeg tror, der er mange planter, der hedder noget helt forskelligt på de nordiske sprog. Heldigvis har vi jo de latinske navne, men jeg glemmer somme tider at bruge dem.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja men der er jo blomster, det hele ser fint ud, både blomster, farver og form.
  Snegle ser jeg kun, når det regner, og det sker som bekendt ikke så tit, men de er der.
  God midsommer til dig med.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Heldigvis er der jo blomster, der kan modstå det meste. Vi kører til Skagen og fejrer midsommer. Mon I har specielle midsommertraditioner på Samsø?

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg kan virkelig godt lide bladformer og farver, så det gøre ikke mig noget, at der ikke er så mange blomster. Men du har da mange :-)
  Billedet med hostaen og den hvide salive er meget smukt, synes jeg. Jeg har lige hjembragt en hvid salvie fra den lokale Kvickly - den så så fin ud og måtte med hjem.
  God Sankt Hans og midsommer. (Sankt Hansurten har sit navn, fordi man bruge den til at tage varsler med til Sankt Hans)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også godt lide de bede, hvor det er bladformer og -farver, der spiller hovedrollen, men jeg synes nu alligevel, at midsommerhaven skal blomstre.
   Du bliver helt sikkert glad for salvien. Måske bliver du så glad for den, at du skal have flere, i så fald er den utrolig nem at stiklingeformere.
   Så lærte jeg, hvorfor sankthansurten har sit navn. Marit skriver, at den på norsk hedder oktoberrose.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Sikken nogen store flotte Hosta du har!
  Den jeg har haft størst problem med er også en af de større: Empress Wu, og i år er den faktisk blevet så stor: Omk 25cm i højden! Så sneglene næppe får den ned med nakken!

  Ha en dejlig midsommer du med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er det simpelthen så tørt, at jeg tror sneglene ligger i jorden og gisper. Og jeg savner bestemt ikke mine aftenture rundt i haven for at samle snegle!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Meget smukt med dine dine hostaer. Her er det også meget tørt, men vi har dog set dræbersnegle, men meget færre end normalt. Den hvide salvie plantede jeg i den hvide have i efteråret, og den er ny for mig, men hårdfør, håber jeg? New Dawn er smuk i sit stativ:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ikke, der er noget, der kan slå den hvide salvie ud. Den tåler både tørke og blæst. Frost har vi ikke så meget af herude, men den klarede 8-9 graders frost i marts. Jeg synes også, New Dawn er en dejlig rose. Vi havde ikke lige en mur, den kunne gro op ad, så derfor har den fået et stativ.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Trods tørken ser din have altså frodig ud-din hosta-alle gør en forskel. Vi har heller ikke set andet en bitte små dræber snegle i år. Men både de store og små med hus har vi haft en del af, men de er ikke kommet langt i planterne.
  Jeg plantede også et par blå/lilla Nepeta sidste år og må have flere, du milde de blomstre længe, og elsker både tørke kombineret med sand og andet udtørrende, de er jo nærmest bedre end lavendler;-)
  Skøn midsommer fest hos jer derude vestpå
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja snegle med hus har vi også rigtig mange af i år.
   Jeg klipper Nepeta ned 2 gange hver sommer, og de kommer troligt igen med blomster.
   Jeg har lige været til bål på stranden i Skagen. Vejret var fint, og vi var mange hundrede mennesker forsamlet. Det var meget festligt.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Hvor lyder det stemningsfuldt med sankthans i Skagen:-) Og nu vil jeg peøve at klippe nepeta ned, for den er godt nok noget lang og vil i det. Jeg anede faktisk ikke helt hvordan den skulle behandles. Tak for fif! Og god dag

   Slet
 7. Plants with big leaves make garden so private))
  I`m your new subscriber in GFC
  Follow back? Sunny Eri: beauty experience

  SvarSlet
 8. Hagen din ser så frodig ut nå på tross av tørken. Bladformer er innmari spennende. Her står hostaene også fint.
  God midtsommer! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Hostaer er dejlige stauder, der næsten kan bruges overalt - og mange af dem er tørketålende.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Ja i år är det många växter som blommat över fort men det ser frodigt ut hos dig, trots torka och hård vind. Har funderat på 'The bride' men inte köpt den ännu, men det får nog bli av nu för den är verkligen fin.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg købte 'The bride' sidste år, og har gået og været spændt på, hvordan den ville klare sig. Den har klaret vinteren og forårsfrosten uden skader. Den står godt nu og blomstrer fint, men vi vander den, da det er meget tørt. Den har en fin vækst, og blomsterhovederne er ikke større, end at den kan bære dem. Så jeg har indtil nu været meget begejstret for den.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Så vackert Elna! Jag älskar hostor och flera av de andra växterna liksom det ljusa färgtemat. Men så... ..sista bilden - en fantastisk komposition som jag aldrig lyckats få fram. Lättheten, mjukheten och så gräs. En bild jag ska spara i minnet :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Carina! Brudeslør er fint til at give et bed lethed, da planten væver sig ind mellem naboplanterne. Der vokser også en violfrøstjerne i bedet, den er bare ikke kommet med på billedet.. Den har samme lethed over sig bare ikke ved jorden, men som overstander.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet