fredag den 29. juni 2018

En skøn museumshave - og en ny rose

Det undrer mig, at der ikke er nogen, der har fundet anledning til at skrive en bog om danske museumshaver, men jeg er aldrig stødt på en sådan bog. Rundt om i landet ligger der ellers rigtig mange skønne museumshaver, der godt kan fortjene, at flere får kendskab til dem.

Sådan en have ligger der ved Skagens Museum.


Haven er ret enkel i sin udformning. (Det bekræfter mig endnu engang i, at det enkle ofte er det smukkeste.) Den består af en stor græsplæne, der brydes af stier, blomsterbede og enkelte store træer. Desuden er der siddepladser, hvor man kan nyde museumscafeens lækre mad.


I haven ligger også et par fredede bygninger. Det er det gamle havehus, hvor Anna og Michael Ancher havde deres første hjem,


samt P. S Krøyers atelier.


Når jeg fejrer midsommer i Skagen, skal jeg altid en tur på Skagens Museum og ud i museumshaven for at beundre pæonerne. Det er et mageløst syn, når alle de lyserøde pæoner blomstrer. Men i år, hvor det har været så varmt, var blomstringen desværre forbi.


Til gengæld stod bedet med hortensiaer i fuldt flor.


Det er utroligt, hvor stor en virkning blot 2 lerkrukker med pelargonier kan have.


I museumshaven er plantet flere af de blomster, som kan ses på skagensmalernes malerier. Her vokser f.eks. den clematis, som indgår i buketten på Anna Anchers maleri.Nu jeg er ved malerierne på Skagens Museum, kan jeg ikke lade være med at vise et foto af  P. S. Krøyers berømte maleri af "Sankt Hansblus på Skagen strand".


Traditionen med at holde sankthansbål på stranden i Skagen lever videre. I lørdags var vi i tusindvis af mennesker forsamlet til bål på Sønderstrand.


Og så til rosen, som jeg nævnte i overskriften:


Billedkvaliteten er desværre ikke så god, for roserne kunne kun ses på afstand og gennem en rude. Det drejer sig om en ny rose, der er fremelsket af Poulsen Roser. Rosen er en buskrose, der bliver 1-1,5 meter høj, farven er sart lyserød med et strejf af gult, blomsterne sidder i klaser, og rosen er remonterende. Rosen skal døbes i morgen på Skagens Museum, og den skal have navn efter en af skagensmalerne, men hvem, der lægger navn til, er en velbevaret hemmelighed.

18 kommentarer:

 1. Ja, den have ser skøn ud! Jeg har været i Skagen uden at opdage den, men vil huske at besøge den næste gang jeg er i nærheden. Tak for at fortælle om den! Måske er det dig, Elna, der skal skrive den bog? :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre rækker mine evner ikke til at skrive en bog, det kunne da ellers være sjovt at prøve. Så må du jo af sted igen, for både haven og museet er værd at se.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Kære Elna
  Du har ret. Der ligger mange små perler gemt i Danmark. Jeg besøgte haven for nogle år siden, og den er ganske rigtig dejlig og fredfyldt i al sin enkelhed. Det kan man lære meget af.
  Skal du mon til rosendåb?
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er hjemme igen, så jeg skal ikke til rosendåb. Men jeg skal da nok lige ind på hjemmesiden og se navnet. En lyserød rose må da have et pigenavn, og der er jo ikke så mange at vælge imellem, så jeg gætter på Anna Ancher, men vi får se.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Det er så rigtigt - rundt omkring ligger der de fineste haver der kan give god inspiration:)

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må det jo væres vores opgave at “reklamere” for dem på vore haveblogs.
   Tak, det blev en dejlig sommerdag. Så vil jeg ønske dig en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Spændende med den nye rose og hvad navnet bliver, den ser fin ud, det gør haven også. Et rigtigt levende Skt. Hans bål var et sjældent syn i søndags, men i Skagen lykkedes det åbenbart.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ikke så tørt i Skagen, og der har ikke været afbrændingsforbud. Derimod kunne jeg vist ikke have fundet et bål i Ringkøbing. Men det var stemningsfuldt at være til bål og synge midsommervisen, og vejret var perfekt: næsten vindstille og solskin.
   Du må også have en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna

  Så flotte bilder fra Skagen og Skagen museum. Før når barna var små var vi ofte i Danmark og spesielt i Skagen. Her har det også vært tradisjoner med St. Hans bål, men her er det totalforbud mot åpen ild. Ikke lov med grilling heller. Den ikke navngitte rose ser flott ut, og vi får vel høre om navnet?
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi var også spændte på, om der var bål i Skagen, men det var der. Her hvor jeg bor er det meget tørt, og her var ikke bål. Jeg skal nok skrive navnet på rosen, når jeg finder ud af det.
   Hav en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Tack för tipsen!! Jag älskar Skagen och nästa gång jag kommer dit ska jag ta vägen om trädgården. Kanske planera in det så jag får fira med bålbränning :) Och så en annan favorit - smörrebröd på Bröndum ;)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må ikke gå glip af museumshaven, når du kommer til Skagen. På Brøndum er maden god, men dyr. Vi valgte museumscafeen, og den kan bestemt også anbefales.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Vi besøgte Skagens museum forrige sommer og var også forbi haven - smukt og interessant sted. Tak for rundturen - hvad blev navnet?:)

  SvarSlet
 8. Rosen kom til at hedde ‘Anna Ancher rosen’. Jeg synes, det er fint, at hun får en rose opkaldt sig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Der får vi ta en tur innom, ved neste tur til Danmark, hvor vi alltid prøver å få med noen hageopplevelser. Bruker å besøke Skagen litt utenom den største turistsesongen:-)
  Ha en fortsatt fin sommer/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så skønt i museumshaven, og jeg kan bestemt anbefale jer at besøge den. I kan opholde jer i haven samt besøge museumscafeen uden at skulle betale entre til museet.
   I må også have en god sommer.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  หนังออนไลน์

  SvarSlet