lørdag den 29. september 2018

Efterårshaven

Holder den blæst dog aldrig op? Næsten hver dag går jeg en haverunde med opbindingspinde og snor. Planterne er efterhånden godt tøjrede. Det er ikke just et smukt syn, men det er nødvendigt, hvis de ikke skal lægge sig fladt hen ad jorden. Der er dog fortsat motiver, når man går havetur med kameraet, men man skal lede lidt efter dem.

Naboens vildvin kikker ind til os og glæder os med det skønneste røde efterårsløv og smukke sorte bær.


Stjerneskærmen har et nyt hold blomster klar. Her soler de sig i morgensolen.


Det samme gør snefrytlens brune frøstande. Jeg har ikke nænnet at klippe dem af, så nu kommer der nok små frøplanter overalt i bedet til foråret.


Løvefoden har jeg vist billeder af flere gange hen over sommeren. Den står lige nu med mange blomster, og de pynter ikke bare i haven, de fylder også godt i stuens vaser. Det er en holdbar afskæringsblomst, og den passer sammen med stort set alle andre blomster.


Buskvedbenden pynter også både i efterårshaven og i vaserne.


Sommeræblerne er spist, men at dømme efter farven får 'Elstar' snart modne æbler.


Efterår er plantetid. Set fra venstre er det
klasekortlæbe, Teucrium scorodonia 'Crispum'
dagpragtstjerne, Silene fimbriata
gederams, Epilobium angustifolium 'Album'
vortemælk, Euphorbia seguieriana var. niciciana


Det lille bed under dronningebusken har fået en "overhaling", og her er der blevet plads til nye stauder. Nogle af de gamle stauder havde tørken fået ram på.


Den enlige hortensia, 'The Bride', som jeg købte sidste år har klaret både martsfrosten, sommerens tørke og efterårets blæst så godt, at den har fået selskab af endnu en hortensia af samme slags.


I haven har vi dette skilt, som vækker undren hos flere af de, der ser vores have.


Og nej, det er ikke fordi vi driver en cafe. Det startede såmænd bare for mange år siden med en vestmur og en bænk. Her kunne vi sidde op ad den varme mur og nyde aftensolen. Siden blev der udvidet med endnu et par beskedne bænke og et lille rundt bord, og pladsen blev overdækket. Stedet bliver i daglig tale kaldt "cafeen". En af vore venner syntes, vi skulle skilte lidt med pladsen, så han lavede cafeskiltet til os.


Her har vi i årenes løb tilbragt mange timer både med os selv og sammen med familie og gode venner. Når der ringes med klokken, er det signalet til, at der serveres et eller andet.


Haveliv er både afslapning og arbejde.

20 kommentarer:

 1. Så flott villvin du har fått selskap av! De får de mest fantastiske høstfarger. Jeg har den ikke selv, for den er for "vill" for meg. Der vi bodde før hadde en nabo fått den inn i stuen gjennom betongen! Det sier litt om hvor kraftig veksten på den er ;)

  'Elstar' ser jo helt fantastisk ut! Det er nok deilige epler å spise.
  Din hortensia 'The Bride' er jo så fin i fargen. De er deilige planter.

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man da kalde grokraft. Jeg nyder naboens vildvin, men hvis den sender sine skud lidt langt ind i vores have, klipper jeg dem af.
   Jeg synes ‘Elstar’ smager dejligt. Desværre har træet ikke ret mange æbler i år, jeg har vist beskåret det for meget.
   Også god weekend til dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Ja, du fandt da masser af motiverr, og det behøver jo ikke vætre blomster det hele - æblerne ser lækre ud!
  Sjovt at man nu kan få gederams i en hvid version!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har aldrig set den hvide gederams i blomst, har kun set billeder af den, men jeg tror, den er smuk. Den sår ikke sig selv, hvilket jeg synes er en fordel, men jeg ved ikke, hvor aggressivt den formerer sig ved udløbere.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja blæsten bliver man godt nok træt af, vi var så heldige, at den stilnede af til blogtræffet, så det blev en fin solrig dag, men kl. 15 var det slut med det gode vejr. Fine motiver du fandt, de er der jo, man skal bare kigge godt efter.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt I havde et fint blogtræf. I har så meget beplantning, så jeg forestiller mig, at der er meget læ i jeres have.
   Ja man skal kikke godt efter, men det er jo netop derved, man opdager de sjove og fine detaljer, som naturen er så rig på.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja ind imellem er det lige før man selv skal bindes fast til et eller andet for ikke at blæse væk. Snefrytlen lader jeg også altid stå for jeg kan heller ikke nænne at klippe den ned.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha, ha! Så kan vi stå der ved hvert vores træ.
   Snefrytlen gør ikke så meget væsen af sig, men jeg synes, den er så smuk.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Vilken bra idé med en matklocka :) Visst finns det fina motiv bara man tar sig tid och tittar... I Sverige funderar man som bäst på om Alchemilla mollis ska sättas på listan över invasiva arter eller ej. Den är vacker men kräver att man håller den i schack med sin frösättning.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg klipper Alchemilla mollis helt ned, når den har afblomstret, så jeg har ikke problemer med frøsætning. Men ellers kan jeg da godt forestille mig, at den bliver et problem.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Jag säger detsamma, det bara blåser och blåser och precis som du har vi bundit upp vildvinet. Det brukar klara sig men denna envisa och hårda blåst vinner till slut.
  Du har hittat många motiv som illustrerar att nu har hösten infunnit sig.
  Ha det gott i din vackra trädgård!

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan altså godt blive træt af blæsevejr! Man må sige, at 2018 er et specielt haveår.
   Du må også have det godt, Gunilla!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Fine efterårsmotiver i din have! Men hvor har du ret - vinden måtte godt tage en slapper snart. Og så er det jo plantetid og tid for at drømme vildt om næste års blomsterflor.

  Hyg dig i din café!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja drømme kan man i al slags vejr!
   Tak, jeg hygger mig også i cafeen, der er der som regel læ for blæsten.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Har du erfaring for, at snefrytlen selvsår sig? Mine må gerne, men jeg synes ikke rigtig, det bliver til noget. Kun en enkelt bette plante i ny og næ.
  Hyggelig historie med 'Cafeen' :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i haven sår snefrytlen sig lidt for villigt, og jeg synes, den er lidt besværlig at luge op, når den kommer op i andre planter. Sidste år klippede jeg den helt ned efter afblomstring, men jeg savnede frøstandene, så i år har den fået lov at se frø.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Mærkeligt nok blæser det ikke voldsomt heromkring, faktisk er det helt vindstille her til morgen med skrå solstrejf, der trænger ind i haven. Så er efteråret ikke det værste, vi har. Det viser dine billeder jo også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis har vi da også haft en del dejlige septemberdage. Men jeg synes, vi har haft meget blæst her, men der er jo også kun 10 km til Vesterhavet. Jeg synes, vi har plantet mange buske og træer til at give læ i haven, men det er jo begrænset, hvor mange rækker læbælte man har plads til i en parcelhushave.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Ja det har blåst väldigt mycket de senaste veckorna. Du är duktig på att klippa ner perennerna så att de kommer tillbaka med ny blomning. Silene fimbriata har jag äntligen lyckats så och förra året kunde jag plantera ut ett par plantor. Den är inte så vanlig, men mycket fin.
  Ha det gott
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig, at du er glad for Silene. Jeg har aldrig før haft den i haven, men jeg synes, den er så smuk.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet