fredag den 21. september 2018

Solskin, regn og storm

Man må sige, vejret er lidt blandet i dag. Lige nu skinner solen, men for lidt siden kom der en byge. Det var ikke så let at "indfange" blomsterne med kameraet, for blæsten havde godt fat i dem.

Ved fordøren giver zinniaer og morgenfruer en farvestrålende velkomst til alle, der kikker forbi. Blandt årets sommerblomster kappes de om førsteprisen for deres rige og længevarende blomstring.Hortensiaen, 'The Bride' havde først på sommeren helt hvide blomster, så gik de over til at blive lyserøde, nu har de fået en mørkere, mere dyb farve, som passer så godt til efterårets farver. Smart med sådan et farveskift.


Ny i haven i år er georginen, Dahlia 'Apricot Desire'. Den er allerede blevet en favorit. Planterne er omkring en meter høje og meget forgrenede. De er sunde og rigtblomstrende, og blomsterne er meget holdbare. Det er svært at beskrive farven på blomsterne. De er nærmest gul-orange-brune, men da de også har et strejf af pink, kan de passe ind mange steder.


Her er 'Apricot Desire' i selskab med sankthansurt. Ærteblomsterne på stativet har næsten opgivet, de havde det for tørt i sommer.


Foran rækken af bambus vokser storkenæb, Geranium oxonianum 'Rose Clair'. De trives ikke så godt i den tørre jord under bambusserne, og i sommer gik mange af dem ud. Derfor har vi imellem storkenæbbene plantet Hosta 'June'. Jeg håber, at storkenæbene og hostaerne kan finde ud af det sammen.Både græskanterne og nogle af de stedsegrønne buske har fået en opstrammer.


Den gule lærkespore dukker op mange steder. Det er den også velkommen til, den er let at rykke op, hvis den spreder sig for meget. Jeg kan ikke lade være med at imponeres over dens udholdenhed. Den har blomstret på livet løs siden foråret, og den har ikke tænkt sig at give op foreløbig.


I staudehaven har efterårsfarverne allerede indfundet sig hos nogle af stauderne. Men katteurten i forgrunden har friske nye blade. Den kan klippes ned flere gange i løbet af en sommer. Hver gang kommer den igen med blade og blomster. Nu er vi så langt henne på året, så jeg er lidt spændt på, om den kan nå at blomstre endnu engang.


Jeg kan høre blæsten tager til i styrke. Birketræets krone tager en ordentlig svingtur, det samme gør gyngen, der hænger i egetræet. Det er blevet efterår!

31 kommentarer:

 1. Der er rigtig efterårsstemning over dit indlæg. De sommerblomster, du har ved fordøren, bor i vores køkkenhave og gør det også rigtig godt der. Din dahlia er over i det fersken- eller abrikosfarvede med et strejf af pink, i mine øjne en smuk og harmonisk farvesammensætning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, du har mere styr på det med farverne, som jeg har. Farven er smuk og utrolig nem at sætte sammen med andre farver, hvilket gør at den er fin i blandede buketter.
   Jeg håber, din have kommer godt igennem stormen.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Jeg har hosta og geranium ved siden af hinanden, det ser ikke ud til, at nogle af dem er generet af det. Lækre zinnia dem holder jeg også meget af, men har dog ingen haft i år. Apricot Desire er en flot dahlia.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis hostaen tager magten, gør det ikke så meget. Der ligger altid så mange visne bambusblade på jorden, og dem vil hostaens store blade sikkert kunne dække.
   ‘Apricot Disere’ kan bestemt anbefales.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Jeg måtte give op med at få brugbare billeder, det hele kører rundt:)
  Vi havde det varmt før regnen, men nu er det nok en 10grader lavere.
  Super blomstring hos dig - Det er så godt med sene blomster!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det blæser godt, men jeg tror, vi er heldige her, at det værste er gået nord om os.
   Efterårsblomsterne er altid kærkomne, vel fordi vi ved, at vi går en blomsterfattig tid i møde.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Takk for en vandring i høsthagen din Elna :-)) Ønsker deg en riktig fin helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Jeg er da glad for, at du ville tage turen rundt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Det klarade du fint ändå, att ta bilder trots vinden. Här har det blåst en vecka nu så helt omöjligt att få till några bilder. Din höstträdgård är fin, jag gillar bambu väldigt mycket, så elegant den är och rasslar så fint i vinden. Dessutom är bambu ett trevligt blickfång under vintern.

  Ha det så gott Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg deler din begejstring for bambus. I min del af landet blæser det meget, og bambus er fantastiske til at læ for vinden. Jeg er ikke så begejstret for alle de visne blade om foråret, men jeg tænker, at hostaens store blade kan dække for dem.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Flotte bilder til tross for vinden, ja. Hortensia er så fine nå når de skifter farge. Den nye fargen passer så godt til de andre høstfargene.
  Flotte Zinnia!
  Ønsker deg en god weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hortensiaer er på alle måder nogle dejlige planter. Stormen i går rev desværre nogle af blomsterhovederne af, så nu ligger de rundt om i haven.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Blomster er jo altid dejlige at have, men synes nok din have bæres af de fine grønne elementer - bambus og fint formede buske med flotte store træer i toppen. Ser meget triveligt ud.

  Hilsner og god weekend!
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også selv godt lide de stedsegrønne. De er smukke året rundt, og de lader sig ikke mærke af en storm, som den der ramte i går. Blomsterne er derimod ret så medtagne af stormen.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Dine zinniaer og morgenfruer ser godt ud trods det sene tidspunkt. Mine sommerblomster ryger vist ud nu i weekenden. De er ikke kønne mere.
  Din lille siddeplads ser stadig hyggelig ud med fine græsser og blomster og inviterer til en kop kaffe på en solrig septemberdag - nu skal vi bare lige have denne omgang regn og storm overstået - her blev det ikke til meget.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skulle gerne blive solrige dage både i september og i oktober, hvor det kan friste med en kaffepause i haven. Vi slap også heldig fra stormen. Der var ingen store grene knækket, og alle tagsten lå, hvor de skulle.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Din aprikosa dahlia var verkligen fin :) Och jag gillar alla bilderna från er sittplats ur olika vinklar. Planteringen med det tuktade gröna, det gröna golvet och sen den strama gräskanten var en aha-upplevelse enkelt och väldigt snyggt.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Dahliaen kan varmt anbefales.
   Jeg kan selv godt lide det enkle grønne og har egentlig ikke behov for så mange blomster. Men haver er heldigvis forskellige.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Håller med om att Zinnia är en fantastisk sommarblomma och den håller länge som snittblomma också. Snyggt med formklippta buskar. Det borde man ha mer av. Knud härjar fortfarande här men det har inte blivit så stora skador än. Några nedblåsta grenar och förstås en massa perenner som lagt sig ner.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Zinnia hører til de sommerblomster, jeg sår hvert år. De er slet ikke til at undvære. Her er vi heldigvis også sluppet for de store skader efter Knuds hærgen.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Zinnia er en skøn sommerblomst. I år har jeg sået 'Orange King' og en pink, som jeg ikke lig kan huske navnet på, og trods tørken står de stadig flotte. Jeg må huske den smukke 'Dahlia Desire', for den kunne jeg godt tænke mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for Zinnia. De er nemme, og så fås de i så mange skønne og glade farver. Her har de også tålt tørken. ‘Desire’ kan varmt anbefales. Jeg købte den i Bilka sidste år.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. I går var det nesten skummelt å gå i hagen. Har aldri opplevd noe lignende, men vi måtte legge ned krukkene og sikre det som kunne fly veggemellom .Vakre Zinnia og ringblomster. Skal se etter'Apricot Desire'. Innmari fin.
  God natt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Her blev vejret heldigvis ikke så slemt, som der var meldt om, og vi slap uden skader. Zinnia og morgenfruer er vel nogle af de mest almindelige sommerblomster. Det forstår jeg godt, for de svigter aldrig, de er utroligt nemme og rigtblomstrende, og jeg synes, de er så smukke.
   Også godnat herfra.

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Veldig mye fint som blomstrer ennå hos deg Elna.
  Det er så deilig med alt som har lang blomstringstid. I år har jeg Zinnia for første gang - og det blir ikke siste! De er helt utrolige.
  hyggelig at du besøkte min blogg.
  Ha fortsatt fin helg!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterårets blomster er kærkomne, og zinnia ikke mindst, de lyser så fint op i efterårshaven.
   Det var også hyggeligt at være inde at læse og se billederne på din blog.
   Du må have en god ny uge.

   Hilsen Elna

   Slet
 14. Ja, vi har fått kjenne på stormen 'Knud' her oppe i nord. Heldigvis ødelagte den ingenting i hagen. Zinnia og Ringblomst tåler det meste og de farger så fint opp ved fordøren din. Dahliaen var jo bare aldeles nydelig i dus aprikos. Jeg har notert meg navnet.
  Alt godt Elna.
  Hilsen Jannnicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Her blev vi også skånet for ødelæggelser. Men haven ser lidt rodet ud oven på stormen. Stauder er væltet, hoveder er revet af hortensiaerne, og småkviste og blade ligger på fliserne. Så lidt oprydning må der til.
   Dahliaen kan jeg varmt anbefale.
   Du må have en god ny ige!

   Hilsen Elna

   Slet
 15. Hei Elna.
  Takk for en runde i høsthagen din. Du har fått tatt flotte bilder på tross av vinden.
  Dahliaen har en nydelig farge:-)
  Her har vi ligget i le for den verste vinden.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er vist inde i en periode med uroligt vejr. I dag blæser det også meget, og det vil være næsten umuligt at tage billeder. Jeg prøver at rydde lidt op i haven, når der ind imellem er en dag med stille vejr.
   Jeg håber, “jeres” vejrmelding holder, til I skal have åben have.

   Hilsen Elna

   Slet
 16. The peach colored flowers in your fourth picture are very beautiful, as well as the pink flowers. I love the quality of these pictures. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvarSlet