fredag den 7. september 2018

Septemberhaven

Så er vi trådt over tærsklen til efteråret. Det har vi nu ikke mærket så meget til, det er som om den sommer, der startede i begyndelsen af maj, ingen ende vil tage. Hvor er det skønt, at vi fortsat kan nyde hver eneste dag i haven. I nat er der kommet 30 mm regn. Så nu dufter der så skønt, det er lunt og helt vindstille.


Men der er visse tegn på efterår derude. Bl.a. står nogle af stauderne nu med skønne frøstande. Farvebælg, Baptisia australis bemærker man på grund af de sorte bælge.


Russisk mandstro, Eryngium planum har dekorative, men lidt stikkende brune frøstande.


Af efterårets blomstrende stauder har høstanemonerne, Anemone japonica 'Honorine Jobert' klaret tørken godt.


Staudeærteblomsterne, Lathyrus latifolius blomstrede næsten ikke i sommer, det gør de til gengæld nu.


Roserne har haft det godt i den varme sommer. Astrid Lindgren er en sund og blomsterrig rose, der har tænkt sig at fortsætte blomstringen langt ind i efteråret.


Blandt årets frøplanter har jeg udvalgt vintersaren, Satureja montana som min favorit. Den står nu med de yndigste blomster i en sart lyserød farve. Den elsker en solbeskinnet vokseplads, og den har klaret tørken godt. Den er vinterhårdfør.


Nogle af sommerens krukkevækster er ved at se lidt trætte ud. Men tvillingeblomsten, Diascia, blomstrer lystigt videre ind i efteråret. Det er en utrolig nem plante.


Georginerne pynter både i haven og i efterårets buketter. Her er det Dahlia 'Happy Single Party'.


Buskene må da heller ikke glemmes i efterårshaven. Hortensiaens blomster, Endless Summer The Bride, der ved udspring var helt hvide, har nu skiftet farve til lyserød.


Japansk snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe' er en taknemmelig busk. Den har hovedblomstring i maj-juni, men den fortsætter med en mindre blomstring indtil frosten kommer. I år stoppede blomstringen dog på grund af den tørre sommer, men den tager revanche nu.Tobakspibeplanten, Aristolochia macrophylla bliver klippet helt ned hvert forår. Det er fantastisk at se, hvor meget den kan vokse i løbet af en sæson. Den snor sig omkring ståltrådene med hulsten.


Det er godt, at haven næsten har rejst sig oven på tørken. Nu bliver det spændende at følge, hvordan efteråret bliver. Selvom vi har varme dage, er der så småt ved at ske et farveskift. Se blot på hjortetaktræet, Rhus Thypina.

18 kommentarer:

 1. Hei Elna.
  Det kjennes kun på kvelds og nattetemperaturen at det er blitt høst. Eller en deilig sensommer.
  Likte godt "Happy single Party", den er notert.
  Ellers er jeg veldig glad i høstanemoner nå, særlig de hvite, som lyser opp i bedene.
  Takk for en fin rundtur/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. ‘Happy Single Party’ kan godt anbefales. De gule blomster er så fine, og i tilgift har den smukke røde blade. Jeg kan også bedst lide de hvide høstanemoner, og så er det min erfaring, at de blomstrer over meget lang tid.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!

  30mm regn, det är en gudagåva i dessa torra tider, hoppas att en del av regnet orkar ända hit, det är torrt.

  Du har mycket fint i din höstträdgård och även om det börjar synas att en del växter har gjort sitt för säsongen tycker jag hösten är en fin årstid. Rysk martorn är ju hur fina som helst i sin höstdräkt.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Efter en meget tør forsommer fik vi 111 mm regn i august, og nu har vi så fået 30 mm i nat, så vi skal Ikke klage. Jeg håber nogle af skyerne vil blæse over til dig og give den regn, I så længe har ventet på. Jeg kan også lide efteråret. I Danmark holder vi meget af at synge en efterårssang, som begynder sådan her: “Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide ....” Lige præcis sådan en septemberhimmel er smuk.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Du har da dejligt meget i blomst nu!
  Hele kvalkved-slægten er superinteressant.

  Her har vi haft 23 grader idag og regnen kom først sentog gav kun en enkelt mm.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja kvalkvedslægten er jeg også ret vild med, navnlig rynkeblad, den har så smukke bær.
   Jeg tror, vi har fået 35 mm nu, og hver en dråbe er velkommen.
   God weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja efteråret er på vej, men de første dage i september har været skønne. I dag regnede det rigeligt, da vi kørte til Fyn. Der er mange skønne blomster i din have endnu.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke så sjovt at køre i regnvejr. Men vore haver kan lide regnen. Vi fik 111 mm i august, og alligevel var jorden allerede ved at være tør igen. Så de 30 mm, vi fik i nat, blev godt modtaget.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Ja, høsten er på vei, men det har likevel vært en forlengelse av sommeren inntil nå. Her har det regnet godt i natt og det var veldig nødvendig.
  Dine hvite høstanemoner er så fine, men jeg får ikke de til. Jeg har noen rosa som blomstrer lenge her, men de hvite vil ikke trives. Viburnum er nydelige trær og busker. Flotte dahlia og hortensia hos deg!
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har mest held med de hvide høstanemoner. Jeg har også nogle lyserøde, men jeg synes ikke, blomsterne er så holdbare.
   Jeg kan også godt lide Viburnum, de har meget at bidrage med på de forskellige årstider.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Efterår og høst er for mig lig med frøstande og orangegule farver. Hjortetaktræet er en tidlig starter, men jeg har nu også rødlige blade allerede.
  Vi havde skybrud i går. 40 mm på knapt to timer og mere senere. Jeg nænner ikke at sige, at det var i overkanten, for efter den sommer.... Og jorden har SÅ godt af det. Der er stadig tørt dernede.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom vi fik 111 mm regn i august, var stauderne allerede igen begyndt at sove middagssøvn, så regnen var også velkommen her. Men vi slap for skybrud.
   Jeg kan godt lide lyserøde blomster, de passer bare så dårligt sammen med træer og buskes efterårsløv. Men nogle gange må man altså bare øve sig i at sige “pyt”.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. September er en yndlingsmåned, og du har stadig meget i gang. Sjovt at se en farvebælg med frøstand. Jeg måtte jo lave staudebed i forsommeren da jeg fik én forærende, og den har kun klaret at holde fast på sine blade i denne første sommer, så jeg glæder mig til at se blomster til næste år.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Farvebælg er en af mine favoritter. Så du kan godt glæde dig til næste sommer, hvor den helt sikkert vil blomstre og bære frø. Når først den er etableret, er den ret så tørketålende.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna!
  Den greina som henger på veggen, har jeg sett hos deg før. Tenkt at det samme vil jeg gjøre og glemt det. Takk for påminnelsen, liker det så godt.
  Høstanemoner har jeg problemer med å få til. De skulle være herdige nok, prøver igjen.
  God septemberkveld! Anne
  P.S 'Happy Singel Party' er nydelig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min gren blev bare midlertidig ophængt til jul et år, men jeg blev så glad for den, at den blev hængende. Jeg er bare ikke så god til at få skiftet ud i det, der hænger på den. Men når du får din gren hængt op, kan det være, du kan give mig et par ideer til, hvad man kan hænge på den.
   ‘Happy Single Party’ kan varmt anbefales.
   Du må også have en god aften!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Det börjar bli lite mer höst ute nu. Har odlat Satureja montana för första gången i år. I kruka. men nu är det kanske dags att sätta ut den på den torraste platsen. Hoppas den klarar vintern. Viburnum plicatum 'Watanabe' var väldigt fin. Den har jag nog inte sett förut.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også spændt på, hvordan Satureja montana klarer vinteren. Vi har sandjord, så vi har aldrig problemer med, at jorden bliver for våd om vinteren, så jeg håber, det går. Jeg vil så den igen til foråret, så jeg kan få flere planter, for jeg synes, den er så smuk. Og så har den klaret den ekstremt tørre sommer uden et eneste vissent blad.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet