fredag den 12. juli 2019

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn

Der findes mange skønne haver rundt om i landet, og i årenes løb har forskellige magasiner kåret Danmarks smukkeste have. Det skal jeg nok afholde mig fra at gøre, for det mener jeg ikke, man kan. Haver er så forskellige og kan derfor ikke sammenlignes.

En af Danmarks skønne haver ligger lidt uden for Ribe og 4 km fra Vadehavet. Det er "Haven på Skønager". Her er tale om en 5000 m2 stor have, der omkranser et gammelt hus fra 1856.


Når man kører op til huset, kommer man til en lille lund af birketræer. Pladsen på denne side af huset er ellers ret åben, og der er udsigt til Ribe Domkirke


Langs den anden side af huset er en såkaldt walled garden, og inden for muren er haven opdelt i tre store haverum. I det første haverum vokser en del planter, som kendes fra middelhavsområdet. Her er også flere hyggelige siddepladser, samt indgang til et orangeri.


Fra den middelhavsinspirerede have er der et fint kik til det næste rum, som er en rosenhave.


Da vi besøgte haven sidst i juni, stod roserne i fuldt flor.


Det var betagende at gå i rosenhaven og nyde synet og duften af alle roserne.
Hvis man kan løsrive sig fra roserne kommer man ind i det bagerste rum, hvor køkkenhaven er. Her er gjort meget ud af indretningen. Køkkenhaven er symmetrisk anlagt med et rundt bed i midten.


Fra køkkenhaven er der indgang til et drivhus. Det er bygget sammen med havemuren og har tre murede sider. Drivhuset er indrettet med et hyggeligt cafehjørne, et langt arbejdsbord samt med mange potter og krukker med blomster og spiselige afgrøder.


Uden for havemuren er anlagt en lang havegang. På begge sider af gangen er en frodig beplantning med buske og stauder, og op ad muren vokser bl.a. roser og espalierede frugttræer.


En smuk detalje er åbningen i havemuren. Her er anlagt et lille bed omsluttet af en buet hæk.


Haven uden for muren rummer også mange fine beplantninger, havehuse og små hyggekroge.
Haven på Skønager er en have, som det er svært at løsrive sig fra, og man skal afsætte god tid til et besøg. Jeg har tidligere besøgt haven og skrevet om den her.

19 kommentarer:

 1. Du har ret, den have må bestemt være et besøg værd, hvor er den flot og sikken en masse fine roser de har. Det var lige noget for mig. Tak for turen :)
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gik faktisk og tænkte på dig. Du vil bestemt kunne lide haven. Det er en have, der må være smuk på alle årstider, fordi den har en stram grundplan med megen symmetri. Men den må helt sikkert være smukkest, når roserne står i fuldt flor. Der er mange af dem, og de er sunde og meget blomsterrige.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Alletiders med godt havebesøg - super afslapning og god inspiration.
  Altid godt med detaljer der fungerer!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid godt at komme ud at hente inspiration i andres haver. Og lige netop detaljerne kan man lære meget af.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei Elna!
  Dette var det fantastisk å se. Det må være veldig inspirerende å gå rundt. Inspirerende bilder.
  God helg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, det er en fantastisk have. Jeg gik der i meget lang tid og blev ved med at få øje på nye detaljer.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hvor er der smukt! Meget inspirerende! Og hvor er jeg enig med dig i at man ikke kan konkurrere i haver. Den ene kan være ligeså skøn som den anden - blot på en helt anden måde. Og heldigvis for det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg plejer gerne at sige, at det er godt, haver er forskellige. Og der vil være noget i næsten enhver havetype, som man kan lade sig inspirere af. Haven på Skønager er meget stor. Jeg synes nogen gange, at store haver kan blive lidt kedelige, fordi bedene let kommer til at ligne hinanden. Men sådan er det ikke her, fordi haven rummer så mange forskellige haverum.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det lyder som en have efter mit hjerte: haverum med variation.
  Den er straks sat øverst på min ønskeliste.
  Tak for turen og tippet.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil helt sikkert kunne lide haven. Og du kan nå det allerede i år, for haven er åben både denne og den kommende weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Det är så trevligt med dina inlägg när du allt emellanåt dyker ner i någon vacker trädgård, gillar också dina kommentarer till bilderna.

  Jag förstår att denna förtjusande trädgård inte är privat men hur finansieras dessa trädgårdar, det verkar finnas många av dem i Danmark?

  Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at du kan lide at læse om mine havebesøg. Der er noget, du må have misforstået, for haven er privat. Den ejes af Lillian og Jens Peter Skønager. De bebor huset, og det er dem, der har anlagt haven.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Så flotte bilder! Rosene der var helt fantastiske. Det må være flott å vandre rundt der.
  Ha det godt.

  SvarSlet
 8. Ja roserne er virkelig frodige. De må blive passet godt. Man kan købe kaffe i orangeriet og tage det med ud i rosenhaven, hvor der er en del siddepladser. Så man kan sagtens bruge et par timer eller mere i haven
  Du må også have det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Hei Elna.
  Vi sitter akkurat og planlegger vår Danmarkstur, bl.a. tre dager i Ribe. Vi har plottet inn et par haver. Er dette en åpen hage hele tiden, eller må man ta kontakt på forhånd.
  Vi skal også noen dager til Videbæk og Herning. Finnes det noen mulighet for å se din hage (23-26 juli)?/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven på Skønager har åben nogle weekender i juli. Men jeg tror, de gerne vil vise haven frem andre dage, hvis I laver en aftale. I kan finde oplysninger om adresse og tlf.nr. på www.danishgardens.dk.
   Jeg ved ikke, om I kender Birthe og Ernst Jensens have i Ribe. Den er bestemt også et besøg værd. Ernst er forfatter til bogen Et liv med roser. I kan læse om deres have på www.etlivmedroser.dk

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Takk for opplysningene, det var fint , nå som vi planlegger turen:-)
   Legger også ved svaret jeg har skrevet til dere på vår blogg.
   Hei Elna og John.
   Takk for hyggelig svar,og at vi vi får komme på besøk.
   Det vil bli hyggelig å se hagen live:-) Kan det passe for dere fredag ca. kl.11.-?
   Vi skal videre til Jazzfestival i Ribe etterpå.
   Leste også innlegget fra København. Denne helgen blir det København med Tivoli, Fredriksberg og litt rusleturer i byen for oss.
   Ser fram til å møte der:-)
   Hilsen Lars og Eirin.

   Slet
 10. Du har så rett i at man ikke skal sammenligne haver og kåre dem. De har alle sitt personlige preg med ulike stemninger og stiler. Jeg er takknemlig for alle hagebesøkene du tar oss med til. Føler jeg er med på reisen:) Dette var nok en vakker hage. Kan formelig kjenne duften fra rosene.
  Alt godt.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tager da gerne dig med på havebesøg😀. Det er en meget skøn have, og den er lidt speciel, fordi den har 3 store haverum, der er omkranset af en mur.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet