fredag den 5. juli 2019

Julihaven

Juli er kommet med blæst, kulde, gråvejr, men også med strejf af varme og solskin. Kort sagt er juli vist, som juli er de fleste år. Haven er tørkeramt, men sådan plejer det vist også at være på denne tid.


Haven kan fortsat fremvise mange blomster, selvom en del af stauderne er ved at være lidt "trætte". De skal snart klippes ned til sokkeholderne, så vil de kvittere med nye, friske blade, og for fleres vedkommende også med nye blomster.

I sydbedet er det navnlig rosen 'Geoff Hamilton' der påkalder sig opmærksomhed. Blomsterne kan ikke så godt lide at blive våde, så hænger de med deres tunge hoveder. Den tørre sommer har derfor passet dem godt. Vand har de ikke manglet, da de er blevet vandet ved jorden med vandslangen.


Omkring fuglebadet blomstrer den hvide bakkenellike, Dianthus deltoides 'Albus'. En sød og nem lille staude, der villigt sår sig selv.


I det haverum, vi kalder 'Marlenes have', blomstrer kamferbalsam og moskuskatost. Begge klarer en tør sommer i fin stil.


Kamferbalsam, Tanacetum balsamita er fyldt med små margeritlignende blomster. Bladene har en meget smuk grågrøn farve. Planten bliver høj, men den kræver ingen opbinding, hvilket er en stor fordel i disse blæsende dage.


Moskuskatosten, Malva moschata 'Alba' er smuk både i knop og i blomst.


Denne har jeg ikke navnet på, men mon ikke den er i samme familie som moskuskatosten?


Hvis man ikke er så meget til orangefarvede morgenfruer, kan man i stedet så Calendula 'Snow Princess'. Den har en yndig cremegul farve.


Jeg er ikke så meget for de stærke røde farver. En af undtagelserne er montbretia, Crocosmia 'Lucifer'. Den kom til haven som en foræring, og jeg er efterhånden blev meget glad for den. De store grønne blade og de røde blomster understreger hinanden på en fin måde. Ikke bare blomsterne, men også knopper og frøstande er elegante, så man har glæde af planten over lang tid.


Den næste blomst er mere diskret i farverne. Det er en poppelrose, Lavetera olbia 'Barnsley'. Det er en yndig busk med lang blomstringstid. Med Vesterhavet som nabo har vi milde vintre, så her i haven er den fuld hårdfør.


I den hvide have er der lige nu mange blomster, og de lyser så smukt om aftenen, når mørket falder på.


Jeg vil slutte med at vise en af havens krukkeplanter. Det er brogetbladet salvie, Salvia officinalis 'Tricolor'. Jeg købte den i foråret på Vitskøl Kloster, de har et stort udvalg af krydderurter. Planten har smukke blade og en elegant vækstform.

15 kommentarer:

 1. Ja det ser frodigt ud, sikken en masse blomster og alt det fine bunddække du har.
  Geoff Hamilton har du virkelig held med kan jeg se. Poppelrosen klarer sig også her hos os, men vi er jo også tæt ved vandet.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Bunddækkeplanter er arbejdsbesparende, det tæller til deres fordel. Det er ikke altid, jeg har held med Geoff Hamilton, jeg synes den nogle gange kan være lidt vanskelig, men i år har den vist sig fra den bedste side.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Så mye fint du har i blomst nå! Det er smart å ha tørketålende stauder som tåler det godt. Den brokebladete salvien har jeg hatt for mange år siden, og den er så vakker. 'Geoff Hamilton' er også så fin.
  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg undgår helt stauder, som kræver fugtig jord, for når man køber vandværksvand, er det dyrt at vande. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal overvintre salvien, men jeg tror, jeg lader den stå i potten, og så kan jeg sætte potten i garagen, hvis der kommer frost. Blomsterne på Geoff Hamilton har en meget smuk form, som jeg godt kan lide, men de er ikke gode i regnvejr.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Ulla

  'Lucefer' er jo ikke kun rød, den er flot mørk i lang tid før udspringet -som du også viser det, og frøstanden er jo fantastisk - selvom det er en hybrid frøsår den villigt sig selv - har jeg erfaret;)
  Ja, det er tørt, men intet alarmerende her heller - regn tager vi dog gerne imod!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i haven sår ‘Lucifer’ også sig selv, og det er den velkommen til. Regn er mere end velkommen, men havevanderen kan jo til dels kompencere, men det er både dyrt og besværligt at vande.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Du skriver jo, at din have er tør, og så må det jo stå til troende; men det kan overhovedet ikke ses på dine billeder. Lucifer er ikke i nærheden af at blomstre her; måske går udviklingen hurtigere på din sandede jord-

  SvarSlet
  Svar
  1. Havevanderen er blevet flittigt brugt de sidste par uger, ellers have haven virkelig set tørkeramt ud. Jeg ved ikke, om udviklingen på sandjord går hurtigere på denne tid af året. Men om foråret bliver sandjord hurtigere opvarmet end andre jordtyper, så forårsløgene kommer tidligt i blomst i vores have.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Jeg kigger efter tørketålende stauder/småbuske, der har hovedblomstring nu, så det var meget relevant for mig.
  Blomstrer din montbretia allerede nu...? Interessant. Mine kommer meget senere. Jeg må have tjekket sortene.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kikker også altid efter tørketålende planter... Spiræa ‘Little princess’ blomstrer her i haven nu. Den er tørketålende. Jeg klipper den helt ned hveranden vinter, så forbliver den en pæn lille busk.
   Vores montbretia blomstrer nu. Det er den eneste sort vi har i haven, så jeg ved ikke, om andre slags blomstrer senere.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei!
  Det er vakkert i hagen din. Liker så godt at det er mengder av de samme blomstene. Synes at hagen ser frodig ut.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Når man planter tæt og har flere af samme slags planter giver det vel et frodigt indtryk, og haven bliver tilmed nemmere at holde, da der ikke rigtig er plads til ukrudt.
   Du må have en god ny uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!

  Trädgården ser förtjusande ut! Ingenstans syns spår av torka, sättet du planterar på med hela jorden täckt av växtlighet är nog ett bra skydd under torrperioderna.

  Allt gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Det er meget tørt, og der meldes ikke om regn i den kommende uge. Men vi vander, det er med vandværksvand, så det er desværre dyrt. Jeg tror også, det er godt at have jorden dækket med planter. Græsplænen har det ikke godt efter sidste års tørre sommer. Da var den helt vissen. Den kom igen, men de “fine” græsstrå kom ikke, det var de mere grove græsser samt en masse ukrudt, der kom. Nu er græsplænen desværre ved at blive brun igen.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna.
  Vakkert i hagen deres nå! Inspirerende å se hvor mye som blomstrer, og små kikk i hagen:-)
  Henger litt etter når det gjelder blogging.../Eirin.

  SvarSlet