fredag den 28. februar 2020

Februarhaven

Vejret i februar har været mildt, og det grønnes dag for dag. Her er det en spiræa, der står med fine vårgrønne blade.


Løgplanterne har gennem hele måneden glædet os med blomster, og hver dag kommer der nye til.




Hyacinterne kommer troligt år efter år. De første år er blomsterne så store og tætte, at de oftest lægger sig ned. Men efterhånden bliver blomsterne mere og mere spinkle (og efter min mening også kønnere), og så holder de sig fint oprejst.


I forbindelse med omlægning af et bed, fik vi sidste efterår rykket nogle mere end 40 år gamle sargentsæbler op. Der blev selvfølgelig nogle store huller efter rødderne. Bedet var fyldt med vintergækløg, og jeg lå flere timer på mine knæ og rodede i jorden for at redde nogle af løgene. Det lykkedes ganske godt, og da jorden var planeret, blev løgene lagt igen.


Det er måske meget praktisk, at påskeklokkerne bøjer hovederne, så de kan beskytte sig mod regn og blæst,


men det ville nu pynte dem, hvis de rankede nakken.


Græsplænen er blevet noget langhåret, men det kan altså ikke være rigtig, at man skal slå græs i februar.


Træstammerne, som vi har brugt som skamler ved bålpladsen, er kommet på pension. De er nu sat ned bagerst i haven på en bund af guldjordbær. Så må naturen gå sin gang.


Jeg har kikket lidt i fotoarkivet og fundet et billede fra foråret 2010. Dengang lagde vi en del af forhaven om, og i den forbindelse plantede vi en takshæk langs vejen. Hækken så ikke ud af ret meget,


men hvis man venter længe nok, når man i mål. Helt i mål er vi nu ikke nået, men når hækken har groet en sommer mere og har fået en klipning, skal den nok blive fin tæt.


Lige om lidt begynder det "rigtige" forår. Havens planter er parate, de fleste har endda taget forskud på glæderne.

18 kommentarer:

  1. Så flotte løkblomster du har i blomst! Det er så deilig å se de nå. Her venter jeg på vinteren som skal komme i morgen. Det gjenstår å se om det kommer noe snø.
    Ha en god weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Løgplanter kan man aldrig få for mange af, de liver i den grad op i haven. Her venter vi på en weekend med masser af regn og blæst op til 17 m/sek.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Man säger alltid att Taxus växer så sakta men dina nu och då bilder tycker jag visar ett fantastiskt resultat på 'bara' 9-10 år.

    Mina hybridjulrosor blommar ungefär som dina, ett par har till och med blommat över, men den lilla scillan och hyacintherna är inte i närheten. Det här fascinerar mig varje år - skillnaden och likheterna mellan Danmark och Sveriges tidiga blomning.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes heller ikke, taks vokser så langsomt. Det var jo små planter, vi startede med, og de har fordoblet størrelsen nogle gange.
      Selvom I også har haft en mild vinter, er der jo nok lidt forskel på Sverige og Danmark. Her i Vestjylland (10 km fra Vesterhavet) har vi ikke haft frost i år.
      Du må have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Vi fick faktiskt frost först nu i veckan som gick. Det har varit nåt fåtal nätter med som högst 1 minusgrader tidigare som gjort varken till eller från förut.

      Hälsningar, Carina

      Slet
    3. Så nåede I lige at få frost, inden kalenderen siger forår.
      I marts har vi jævndøgn, og hvor er det dejligt, at dagene bliver lange. Det laver klimaændringerne heldigvis ikke om på😀

      Hilsen Elna

      Slet
  3. hej Elna

    Det var ellers noget af en forårsblomtring - dette år bliver ved med at forbløffe!
    Stubben ser dejlig levende ud, jeg kunne forestille mig at svampene var vokset gennem alle vintermånederne?

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, svampene har vokset hele vinteren. Det har græsplænen også. Jeg har aldrig før oplevet græsset gro så meget hen over en vinter.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hæ godt at læse du osse kravler rundt for at redde vintergækløg. det gjorde jeg osse da gemalen rev noget af en hæk op. Og han sagde at jeg var en "hønemor" og " vi har da så mange ".
    Stubbe med svampe er en flot dekoration, og grene osse. og sammen alle forårsløgne er det ekstra fint.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Så er vi to hønemødre. Vintergækker kan man ikke få for mange af😀.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Tænk at jeres Spirea er så langt fremme, og så alle disse dejlige forårsløg! Kan godt forstå du har forsøgt at redde så meget som muligt. Vintergæk er måske den allermest elskede og hårdføre jeg kan tænke mig. Jeg fandt engang et vintergækløg på bunden af komposten, og den var møjsommeligt ved at arbejde sig op gennem hele bunken. Tænk, løget havde allerede lavet omkring 0,5 m spire i forsøget på at nå op i lyset, og når man tænker på det ikke er større end de sylteløg man kan købe på glas.
    Dejligt at se sådan en flot takshæk. Jeg går jo og trækker lidt i toppen af min takshæk i kolonihaven. - Og fint I gemmer jeres stubbe med de flotte svampe. Bedre "insekthotel" findes vel ikke.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bliver helt rørt af at læse din historie om det lille løg - sikken livsvilje.
      Læg nu ikke for mange kræfter i, når du trækker i hækken😉.
      Jeg forestiller mig også, at insekterne vil sætte pris på stubbene - og forfaldet kan jo være smukt.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Der er godt gang i forårsblomstringen i din have. Det er morsomt at se, hvordan den flotte hæk startede.

    SvarSlet
    Svar
    1. For 4-5 år siden plantede vi en takshæk inde i haven. Hækken skulle virke som rumdeler, så vi købte store planter. Hækken er kommet godt, men det har faktisk været meget sjovere at følge de små hækplanter.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!

    Det ser ut som en riktig vårträdgård hos dig med blommande lökväxter och blad som spricker, riktigt fint. Här blev det kallare några dagar och snöfall, får se hur det påverkar trädgården.
    Vilken vacker häck av Taxus! Det är en växt som jag med tiden lärt mig uppskatta mycket. Den tål att klippas och jag har aldrig fått några skador av torka på dem. Det enda jag måste passa är om det kommer mängder med blötsnö, då måste man borsta bort den för att undvika fläkskador. Jag har ingen häck med olika solitära namnsorter som utgör en riktigt vacker prydnad året om i trädgården.

    Trevlig helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan godt kalde det en vårhave, for der er mange blomster. Desværre har det blæst rigtig meget i februar, og der er kommet 126 mm nedbør, så det har ikke været så sjovt at opholde sig derude.
      Hav en god uge!

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hei Elna!
    Det er full vår hos dere. Deilig med løkblomstring. Det er så fint med store felt med snøklokker. Her har de fått 10 cm med snø over seg. Tror snøklokkene klarer seg godt.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Vintergækkerne har sikkert ikke noget imod sneen, og mange andre af planterne i din have er nok glade for at få en lun dyne over sig.
      Hav en god uge!

      Hilsen Elna

      Slet